7. 9. 2020 | Vít Trubička

Nováčci Chance ligy: Návrat Šumperka po čtyřech letech. Jaký bude?

Posledním z trojice prvoligových nováčků je tým z města označovaného jako „Živá brána Jeseníků“. V Chance lize se ovšem nejedná o úplného nováčka, vůbec poprvé se v samostatné české 1. lize objevil v roce 2001, nejdelší prvoligovou účast měl Šumperk mezi lety 2011 a 2016. Tentokrát si vybojoval místo v Chance lize po vítězství v druholigové skupině východ.

Poprvé se hokej v Šumperku objevil bezprostředně po skončení 2. světové války v roce 1945. Tehdy byl založen oddíl při TJ Železničář Šumperk. Už v roce 1953 ale došlo k reorganizaci a v Šumperku byly vytvořeny dva nové hokejové kluby – TJ Baník Šumperk a TJ Lokomotiva Šumperk. Mezi nimi ovšem panovala tvrdá rivalita, která měla za následek úplný konec hokeje v roce 1957.

Další éru tak začal šumperský hokej psát až o deset let později, kdy se obnovila činnost TJ Lokomotivy. Během pěti let navíc dokázal Šumperk postoupit poprvé do 1. ČNHL. Během premiérové sezony si ale vybojoval jen osm bodů z 26 zápasů a z třináctého místa spadl do nově vzniklé 2. ČNHL. Od té doby hrál Šumperk střídavě v 2. české národní hokejové lize, moravské divizi, Severomoravském krajském přeboru a posléze v samostatné české 2. lize.

Na mapu prvoligových celků se Šumperk vrátil až v roce 1999. Strávil zde ovšem jen dva ročníky, navíc posléze o seniorský hokej tým z Jeseníků na další dva roky přišel. Novou kapitolu tak hokej v Šumperku začal psát v roce 2003, kdy vzniklo nové občanské sdružení Hokej Šumperk 2003 a přihlásilo se do Zlínského krajského přeboru. Už po třech letech byl Šumperk zpátky v první lize, byť znovu jen na rok. Totéž se opakovalo v sezoně 2009/2010, nejdelší účast v 1. lize tak Šumperk zatím zaznamenal mezi lety 2011 a 2016, kdy ovšem nikdy neskončil výše než ve skupině o udržení.

Draci dlouho bojovali o návrat, vždy jim ale o kousek utekl

Ve čtyřech sezonách strávených v druholigové skupině východ, byli Draci vždy jedním z čelních týmů v tabulce. V prvních dvou sice v základní části skončil shodně na třetím místě, avšak nejprve nestačil v semifinále na Porubu, o rok později tomu samému soupeři podlehli ve finále. Pak následovaly dvě čelní příčky v základní části. V první z těchto sezon ale Šumperk narazil ve čtvrtfinále na Moravské Budějovice a těm v sérii podlehl 1:3 na zápasy. Ve druhé pak první místo stačilo Drakům k postupu do Chance ligy, díky tomu, že se nehrálo play-off ani kvalifikace o Chance ligu.

Šumperk v utkání s Vítkovicemi.

Na obnovenou premiéru v Chance lize se tak Šumperk připravuje celkem důkladně. Nejzvučnější posilou je patrně extřebíčský forvard Tadeáš Král. Ten v minulé sezoně odehrál za Horáckou Slavii 59 utkání s bilancí devíti gólů a třinácti asistencí. Pak také mladý slovenský reprezentant Jozef Baláž. Ten v minulé sezoně startoval za Havířov, za který odehrál 38 utkání s bilancí tří gólů a devatenácti asistencí. V této sezoně má zatím dva starty za Vítkovice v Generali Česká Cupu. Tahouny týmu by měli být i exklatovský Jiří Uhlík a samozřejmě trojice Jan Milfait, Daniel Vachutka a Tadeáš Jaroš, všichni tři na čelních pozicích v tabulce produktivity druholigové skupiny východ. Bodově lepší než Jan Milfait byli už jen dva hráči ze skupiny střed, a sice Kamil Bříška z Kobry Praha a David Šafránek z Kolína. Skupinu střed ale celkem značně poznamenala účast týmu China Golden Dragon, který pravidelně schytával vysoké debakly.

Příprava Šumperka na nový ročník zatím čítala sedm utkání, převážně s prvoligovými, ale také druholigovými soupeři. Na samotný úvod nestačili Draci těsně na Havířov, jemuž podlehli 3:4, v následném prvním domácím utkání schytali vysokou porážku 2:7 od Vrchlabí. Chuť si sice spravili výhrou 5:2 nad druholigovou Opavou, následně však opět prohráli s Vrchlabím. Tentokrát venku 0:4. Zápasový kolotoč šumperské přípravy pak pokračoval střetnutím se Žďárem nad Sázavou. I tohoto druholigového soupeře Draci porazili, tentokrát 4:1. Zatím naposledy přivítali doma extraligové Vítkovice, kterým podlehli 2:4 a dosavadní přípravu uzavřeli venkovní výhrou 6:2 nad Přerovem. Před sebou už mají jen domácí utkání s Prostějovem.

Vzájemná bilance se Stadionem byla celkem vyrovnaná

Kališníci v posledním domácím vzájemném klání se Šumperkem.

Kališníci se se Šumperkem potkávali velmi často. Tedy ne hned v úvodní litoměřické prvoligové sezoně, tehdy Šumperk spadl do 2. ligy, avšak od sezony 2011/12 to byl jeden z tradičních soupeřů Litoměřic. Hned první vzájemné klání ale vyhrál tehdejší Salith, a to vysoko 7:3. Už v druhém souboji ale Stadion zvládl přestřelku lépe a zejména díky dvěma trefám Ladislava Gengela bral výhru 4:3. Další dva zápasy sice těsně vyhrál Šumperk, Litoměřičtí byli úspěšnější až v bojích o udržení, kde zvítězili 3:2.

Už v další sezoně ale hovoří výsledky téměř jednoznačně ve prospěch Stadionu. Ten Šumperku podlehl jen v jednom zápase, naopak soupeř musel skousnout i vyšší debakly. S ohledem na další ročníky se ale dá říct, že bilance Stadionu proti Drakům je v jeho předešlé prvoligové účasti celkem vyrovnaná, co se výher a proher týče. Sezona 2013/2014 přinesla shodnou bilanci dvou výher na obou stranách. Následně bral sice tři výhry Šumperk, což mu ovšem kališníci v sezoně 2015/2016 vrátili. Žádná další vzájemná střetnutí ale doposud nepřišla, na programu budou až v nastupující sezoně.