3. 3. 2024 | Filip Hulín

Pohled do statistik: Dobré přesilovky, ale nejvylučovanější tým ligy

Po základní části kališníci obsadili čtvrté místo a ve čtvrtfinále vyzvou Třebíč. Stadion již tradičně patří mezi nejofenzivnější celky v Chance lize a jeho zápasy rozhodně nenudí. Litoměřičtí jsou však i nejtrestanějším týmem, jak si vedli v dalších statistikách?

Stadion zakončil základní část na skvělém čtvrtém místě, které je druhým nejlepším umístěním v historii klubu a ve čtvrtfinále play-off vyzve Třebíč. Sérii navíc zahájí na domácím ledě.

Kališníci už tradičně patřili mezi nejofenzivnější celky Chance ligy a 163 nastřílených gólů je řadí na třetí místo. Naopak 160 obdržených branek je druhé nejhorší číslo. Zápasy Stadionu tak určitě nenudily. I ve statistice přesilovek jsou na tom kališníci dobře. Z 205 nabídnutých jich využili hned 42. V oslabeních však s 80% úspěšností patřili mezi horší týmy ligy.

Co bude potřeba v play-off výrazně zlepšit, je disciplína. Litoměřičtí byli s 576 trestnými minutami dokonce nejvylučovanějším týmem ligy. I 238 dvouminutových a 8 pětiminutových trestů jsou mezi všemi celky nejvyšším počtem. Ve statistice zblokovaných střel kališníci patřili k ligovému průměru, když zblokovali 468 střel soupeře.

Týmové bodování v základní části ovládl Přemysl Svoboda, který zapsal devatenáct gólů a šestadvacet asistencí, což mu vyneslo páté místo v kanadském žebříčku. Třicet sedm bodů zaznamenal Riku Sihvonen (11+26) a o bod méně Filip Kuťák (14+22). Skvělou první sezonu v dresu Litoměřic prožil Pavel Kordule, jenž má na svém kontě dvaatřicet bodů (16+16). Nad třicet bodů se dostal i Josef Jícha (5+26).

Kališníci se mohli opřít i o výkony obránců, hned čtyři totiž zaznamenali více jak deset bodů. Nejproduktivnějším zadákem byl Tomáš Tomek (6+10). Stejný počet bodů, ale méně gólů zaznamenal Jakub Černohorský (5+11) a o bod méně má na svém kontě Michael Krutil (6+9). Nad deseti body je i Patrik Husák (1+10).

Nejlepším střelcem Stadionu byl Přemysl Svoboda s devatenácti zásahy. O tři góly méně vstřelil Pavel Kordule a čtrnáct přesných tref zaznamenal Filip Kuťák. Nad deset vstřelených gólů se dostali i Riku Sihvonen, Petr Ton, Markus Korkiakoski a Kale Costa.

Hned tři hráči Stadionu získali šestadvacet asistencí. Jmenovitě jde o Přemysla Svobodu, Riku Sihvonena a Josefa Jíchu. Mezi všemi hráči Chance ligy se tak umístili na šestém, sedmém a osmém místě.

Nejvytěžovanějším hokejistou byl Michael Krutil, který každý zápas odkroutil více jak devatenáct minut. Nad osmnácti minutami jsou i Josef Jícha a Filip Kuťák. Zajímavostí je, že Přemysl Svoboda, Josef Jícha a Riku Sihvonen strávili na přesilovce průměrně tři minuty za zápas.

Mezi litoměřickými centry dominoval na vhazování Josef Jícha, který vyhrál 550 vhazování s úspěšností téměř 55 %. Počet vítězství je navíc dokonce třetí nejvyšší v Chance lize. Na pomyslném druhém místě je Filip Kuťák s 451 vyhranými vhazováními.

Nejtrestanějším hráčem byl poněkud překvapivě Kale Costa s třiapadesáti trestnými minutami. Mladý Australan je sice menšího vzrůstu, ale soupeřům to umí pěkně znepříjemnit, když zaznamenal tři pětiminutové tresty a všechny byly za bitku. Čtyřicet tři trestných minut má na svém kontě Riku Sihvonen, který byl sice vyloučen pouze devětkrát na dvě minuty, avšak jedno vyloučení do konce zápasu ho posunulo téměř do čela této statistiky.

Ve statistice zblokovaných střel je na tom nejlépe dvojice Michael Krutil a Jakub Černohorský. Oba zblokovali pětačtyřicet střel soupeře. Nad třiceti zblokovanými střelami jsou i Jiří Jebavý, Patrik Husák a Josef Jícha.

V brance Stadionu se letos protočili čtyři brankáři. Nejvyšší počet utkání odchytal Oldřich Cichoň, jehož procentuální úspěšnost je nad 91 %. Devatenáct utkání odchytal i Lukáš Pařík, který už však chytá v extraligovém Hradci Králové. V závěru základní části se do branky dostal i Oliver Šatný, jenž vychytal důležitou výhru ve Znojmě. Jedno utkání za Stadion odchytal i Josef Kořenář.