29. 2. 2024 | David Panuška

Do sestupujícího Znojma s vidinou postupu do čtvrtfinále. Jaké jsou scénáře?

Chance liga nemohla přichystat pompéznější a napínavější finále základní části. Mezi čtvrtým Stadionem a sedmým Přerovem je rozdíl tří bodů. Který z týmů si vytáhne černého Petra a bude muset o nejlepší osmičku bojovat v předkole? To ukáže až páteční večer, ale možností je hned několik. Stadion míří na půdu jistě sestupujícího Znojma a k jistotě čtvrtfinále mu stačí jeden bod.

Porovnání týmů

14. místo (57 bodů)
Postavení v tabulce
4. místo (80 bodů)
134:161
Skóre
160:159
Tomáš Svoboda (22+22)
Nejproduktivnější hráč
Přemysl Svoboda (18+24)
Tomáš Svoboda (22 gólů)
Nejlepší střelec
Přemysl Svoboda (18 gólů)
Jan Bartko (6+22)
Nejproduktivnější obránce
Tomáš Tomek (6+10)
Dominik Groh (91,23 %)
Roman Durný (88,92 %)
Úspěšnost brankářů
Oldřich Cichoň (91,15 %)
Oliver Šatný (85,33 %)
Pardubice B – Znojmo 4:2
Poslední utkání
Litoměřice - Frýdek-Místek 3:5

Zamíchat a rozdat. Kdo si vytáhl předkolového černého Petra?


"Nepřijde ti to úplně magické?" říká Josef Dušek Evě Holubové ve vánoční klasice Pelíšky. A dost možná to říká také vedení Chance ligy v kancelářích před posledním kolem, které pro fanoušky připraví napínavou a fenomenální podívanou. Někdo bude ale pořádně smutnit.

Nás ale tak trochu zajímá boj o přímý postup do čtvrtfinále (o šestku). Bojovat se bude na třech stadionech celkem mezi čtyřmi týmy a jeden bude vyloženě smutný, protože si bude muset vybojovat místenku do čtvrtfinále v krátkém a nevyzpytatelném předkole play-off.

Litoměřice jsou v aktuální tabulce na čtvrtém místě se ziskem 80 bodů. Na stejné hodnotě je ale také Třebíč, která má sice shodný počet bodů, ale lepší vzájemné zápasy. V konečné tabulce by tak Horácká Slavia byla před Stadionem. Stručně řečeno: Pokud Stadion získá v posledním duelu více bodů než Třebíč, tak skončí čtvrtý a zahájí play-off doma.

Existují ale také horší scénáře. Například ten, kdy Třebíč i Zlín vyhrají a Stadion po prohře v základní hrací době skončí na šestém místě, které by severočeský tým potřetí v řadě poslalo proti Prostějovu. Pokud by za tři body vyhrál Zlín i Přerov a zároveň kališníci neuhráli jediný bod, rozhodovala by minitabulka a Stadion by v pondělí jel ven a čekalo by ho předkolo.

V případě, že by všechny týmy byly na osmdesáti bodech, rozhodla by minitabulka a Stadion by díky bodům ze vzájemných duelů skončil na čtvrtém místě.

Jedno je jisté – matematických propočtů bude hodně, fanoušci budou na stadionech i doma u živých přenosů držet kalkulačky a počítat, kdo vlastně do jejich města přijede. V Kalich Areně se může objevit Třebíč, Prostějov, Zlín, Přerov, ale také klidně týmy bojující o postup alespoň do předkola.

V posledním kole jedou kališníci do Znojma, se kterým letos třikrát vyhráli a ztratili pouze jeden bod. I tyto ztráty se postaraly o to, že Znojmo po roční anabázi míří opět o level níže. Nepomohl ani pátý nejproduktivnější hráč Chance ligy a shodou okolností litoměřický odchovanec Tomáš Svoboda.

Poslední vzájemné utkání
39. kolo, 17. ledna

HC Stadion Litoměřice - HC LERAM Orli Znojmo 5:4pp. (2:0, 0:3, 2:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Černohorský (Sihvonen, Costa), 10. P. Svoboda (Kuťák, Černohorský), 44. Plos (P. Svoboda, Kuťák), 45. Senčák (Ton, Vitouch), 64. Costa (Krutil) – 27. Jenyš (T. Svoboda, Bartko), 35. T. Svoboda (Šťovíček, Jenáček), 39. Lichanec (Berger, Tejnor), 46. Štich (Hruška, Matuš). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Střely na branku: 22:40 (9:14, 5:15, 6:10). Zblokované střely: 11:13. Vhazování: 39:37. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4.

Poslední zápas základní částí začíná ve znojemské Nevoga Areně v 18:00. Živý přenos bude tradičně k dispozici na Hokejka TV a textový komentář můžete sledovat na webu Onlajny.com.