23. 2. 2024 | Kateřina Kubatková

Jakub Tůma: Po první třetině jsme přestali hrát jejich hru, to vedlo k vítězství

Stadion v duelu se Zlínem získal důležité tři body a přiblížil se tak přímému postupu do čtvrtfinále play-off. Na ledě u toho nechyběl ani dvacetiletý obránce Jakub Tůma, který letos kromě Litoměřic působí i v juniorce pražské Sparty.

Jak by zhodnotil utkání proti Zlínu?

Měli jsme trošku horší první třetinu, nešli jsme moc do těla, ale od druhé periody jsme začali hrát víc fyzicky. Přestali jsme hrát jejich hokej, ale začali jsme hrát naši hru a jim potom došla pára.

Proti Beranům jste byli jen jednou vyloučení, zakládáte si na disciplíně směrem k blížícímu se play-off?

Každý zápas si říkáme, že musíme být méně vylučovaní, obzvlášť proti takovým zkušeným týmům, které mají v sestavě hráče ostřílené extraligou. Každé oslabení je potom hrozně nebezpečné a jsme rádi, že ve středu to bylo jen jednou.

Se Zlínem jste se rvali o velmi důležité body, byli jste před utkáním nervózní?

Věděli jsme, o co hrajeme, ale byl to zápas jako každý jiný. Není extrémní rozdíl v tom, jestli hrajeme proti silnějšímu nebo slabšímu soupeři, body potřebujeme vždycky.

Výhrou jste se přiblížili k přímému postupu do čtvrtfinále play-off, jak se připravujete na další fáze sezony?

Každý zápas se snažíme hrát víc a víc fyzicky, víc do těla, abychom se přiblížili té hře v play-off.

V letošní sezoně jsi nastupoval i v ELJ v dresu Sparty, zkušenosti s dospělým hokejem máš i z Kobry, jak bys porovnal tyto soutěže s Chance ligou?

Oproti juniorské lize tady ti hráči ví, jak se postavit k osobnímu souboji, je zde daleko těžší vyhrát puk u mantinelu. Útočníci jsou mnohem šikovnější a zkušenější, na druhou stranu mezi juniory jsou všichni natěšení a bruslí jak blázni. V první lize se hraje více systémově. Přechody mezi juniory a dospělými pro mě byly velmi náročné, je to úplně jiný styl hokeje. Určitě mi pomohlo, že jsem v Litoměřicích měl i suchou přípravu a oproti ostatním juniorům jsem na tom byl lépe fyzicky. Oproti druhé lize je velký rozdíl v přesnosti a v nasazení, přece jen toto je profesionální liga a je to znát.

Pomáhá ti pod Radobýlem fakt, že zde máš několik spoluhráčů ze Sparty?

Rozhodně ano. Začátky tu byly o to jednodušší, že jsem ty kluky znal a rychleji jsem se začlenil do kolektivu.

Pro tebe je to první sezona v Litoměřicích, jak bys ji zatím zhodnotil?

Je tu krásné zázemí. Parta v kabině je skvělá a mile mě překvapilo, že tu není žádná zlá krev. Moc se mi líbí ta atmosféra, kdy sem chodí mnohem více diváků, než na co jsem byl zvyklý v juniorce. Tímto bych chtěl fanouškům moc poděkovat, protože když nás žene tolik fanoušků, hned se lépe hraje.