17. 5. 2023 | Martina Kramerová

Nový manažer mládeže: Je to zodpovědnost i čest, říká trenér Ondřej Hříbal

V uplynulé sezoně byl vedoucím trenérem pro nejstarší kategorie Stadionu, o letní pauze ale Ondřej Hříbal přijal novou funkci a stal se manažerem litoměřické mládeže. Jak velkou je pro něj nový post výzvou, jak hodnotí nedávno skončený soutěžní ročník a jakým způsobem probíhá suchá příprava mladých kališníků?

Po konci staré a před startem nové sezony jste se stal manažerem kališnické mládeže. Co na tuto funkci říkáte a jaká bude její náplň?

Je to zodpovědnost, a zároveň i čest. Těch úkolů v této roli je hodně, v podstatě budu mít na starosti celou mládež. Zjednodušeně lze říct, že jde především o to posouvat litoměřický mládežnický hokej stále dál.

Jak novou roli berete z osobního hlediska? Jako výzvu, zodpovědnost…?

Beru to jako výzvu, ale zároveň cítím obrovskou zodpovědnost. Je to pro mě nová role, odlišná než trenérská. Na druhou stranu prostředí a klub dobře znám, vyrůstal jsem tady a posledních pár let zde působím jako trenér.

Zkušenosti jste sbíral i v roli vedoucího trenéra nejstarších mládežnických kategorií. Jaká pro „vaše“ týmy byla uplynulá sezona?

Devátá třída splnila očekávání dle možností týmu, kluci sehráli zajímavá utkání a předváděli solidní výkony. Vyzdvihl bych třeba utkání s Ústím nad Labem, hráči makali a zase se o kus posunuli. Samozřejmě je velký prostor ke zlepšení, ale celkově panuje spokojenost. Dorost měl za cíl postoupit do nadstavbové části, což nebyl jednoduchý úkol, ale podařilo se. V nadstavbové části tým nestačil na soupeře z Plzně, který byl suverénní a postoupil o ligu výš. Celkově se dá sezona dorostu hodnotit kladně. Samostatnou kapitolou je juniorský tým, který měl rozhodně vyšší ambice. Uznávám, že mužstvo mělo své problémy, ať už dlouhodobá zranění nebo různé nemoci, ale celkově mělo na víc a sezona je velkým zklamáním. Na druhou stranu, většina hráčů zde bude působit i v nadcházejícím ročníku, takže ten neúspěch může sloužit jako velké poučení a motivace.

Na čem jste se snažil ve vaší škále týmů nejvíc zapracovat?

Jedním z bodů byla komunikace mezi trenéry, ať už se to týkalo organizačních záležitostí či těch sportovních. Dalším pak byl celkově tréninkový proces - jak off-ice tréninky, tak tréninkový proces na ledě.

Jak se vám pracuje s takhle starými hráči? Z pohledu autority nebo jejich motivace k tréninku.

Je to specifická kategorie, hráči v tomto věku řeší studium, maturity, někteří už mají práce. Celkově se mi s nimi pracuje dobře, s autoritou problém nevidím, trenér si k hráčům musí najít cestu, někdy musí být přísnější, někdy naopak je nutné atmosféru trochu uvolnit. Hráči musí přijmout vaši filozofii a věřit vám. To je podle mého názoru základ úspěchu.

Co fyzická připravenost dětí? Dá se říct, že už se po covidovém období vše dává do pořádku?

Myslím, že už se to manko dohnalo. Naštěstí jsme měli možnost během covidu trénovat v Povrlech, takže ta ztráta nebyla tak velká a v další sezoně už bylo vše bez omezení. S kondičním trenérem hráči na kondici průběžně pracují.

Letos poprvé fungoval model tří vedoucích trenérů. Byl podle vás přínosný?

Byla to první sezona v tomto režimu, postupně jsme si vytvořili principy fungování. Hodnotím to kladně. Každá kategorie je specifická, takže přínos vidím v tom, že se vedoucí trenér stará o své kategorie, může o nich mít díky tomu větší přehled a je ve větším kontaktu s trenéry.

Dařila se spolupráce mezi jednotlivými týmy, která čile probíhala? A vidíte v ní i nějaké nedostatky?

Spolupráce se dařila v rámci posouvání hráčů mezi kategoriemi. Přesto měla nedostatky, které spatřuji ve větším propojení kategorií, a to co se týče herního stylu i tréninkového procesu.

Mládež momentálně už pilně trénuje na nový soutěžní ročník. Co máte pro mladé kališníky připravené?

Na začátku hráči absolvovali fyzické testy. Teď probíhá intenzivní příprava, aby byli nachystaní na sezonu v nejlepší možné formě. Příprava bude probíhat zejména v prostorách Kalich Areny - v posilovně, v tělocvičnách nebo na ploše či na střelnici. Pak na hráče čeká oblíbená Mostná hora nebo atletický ovál. Budou i určitá zpestření, ale to je zatím překvapení. Přípravu zakončí opět fyzické testy.

Prozatím je ještě brzy, ale s jakými cíli půjdete do další sezony?

Cíle jsou víceméně podobné jako každou sezonu. U mladších kategorií je to zejména o tréninku různých dovedností a o všestranném pohybovém a sportovním vývoji. U těch starších je to o tom se co nejlépe připravit fyzicky na novou sezonu na ledě, zároveň je zde prostor pro různé týmové aktivity. Co se týče mých kategorií, budou cíle stejné. Dorost i juniorka budou mít za cíl postup do nadstavbové části, a pak se uvidí. U deváté třídy chceme dosáhnout co nejlepšího umístění.