10. 7. 2021 | Vít Trubička

Šéftrenér mládeže Domin: Naší snahou je se posouvat, důležitý je zájem, úsilí a nadšení

Litoměřická mládež má za sebou „suchou“ část letní přípravy a momentálně si užívá červencové volno. Celý průběh této fáze včetně množství aktivit a zájmu hráčů o ně shrnul šéftrenér Vladimír Domin. „Podařilo se nám připravit zajímavý tréninkový program jak na suchu, tak na ledě. Hlavním cílem ale bylo probuzení zážitku ze hry,“ sdělil o náplni letní přípravy.

Jak byste obecně zhodnotil průběh letní přípravy?

Podařilo se nám připravit zajímavý tréninkový program pro všechny kategorie. Letos jsme zkombinovali přípravu jak na suchu, tak i na ledě. Tradičně jsme využili sportoviště na koupališti, sportovní areál 6. ZŠ, tělocvičnu na ZS a okolí Mostné hory. Nově jsme zařadili hokejbalové hřiště a využili zázemí na ZS v Teplicích.

Byl třeba u těch nejmenších znát určitý progres po dlouhé pauze?

Vždycky je naší snahou se posouvat a pokud děláte nějakou činnost se zájmem, úsilím a nadšením, tak by měl být progres samozřejmostí.

Jak jste byl spokojen s přístupem či chutí dětí v tréninku?

Jednoznačně jsme se s kolegy shodli, že s chutí do tréninku nebyl problém. Jedině někdy s koncentrací a s kolektivním pojetím tréninku. Být v izolaci doma s rodiči po dobu sedmi až osmi měsíců musí být někde zákonitě vidět. Sociální kontakt nenahradí žádná aplikace ani komunikace přes videohovor.

V letošní letní také všechny týmy jezdily na tréninky na led do Teplic. Jak důležitý byl pro ně samotný kontakt s ledem?

Zařadit tréninky na ledě bylo v letošní přípravě nutností. I když časy tréninků nebyly vždy ideální, tak účast a přístup hráčů byl vždy na úrovni. Hlavní náplní tréninků na ledě byla hlavně hra v jakékoli formě. Záměrně jsme nechtěli žádné „drillové“ nebo kondiční tréninky, ale cíl byl nastavit herní a emočně zajímavý trénink.

Navíc některé třídy mají za sebou turnaje v Děčíně, případně další přátelské zápasy. Jak moc se tímto podařilo u dětí probudit soutěživost? Přece jen od loňského října k žádnému zápasu nenastoupily.

Cílem byl hlavně herní zážitek, děti se určitě těšily. Ta doba byla nekonečně dlouhá, doufám, že už to nikdy nezažijeme a najdeme lepší řešení než vše zavřít a být doma. Budeme se snažit dohánět herní hendikep, ale nějaký čas to bude určitě trvat.

Chceme pokračovat v dalších aktivitách pro děti

Další odlišností byla akce „Sportujeme s kališníky“ na hřišti u bazénu. Jaký ta měla úspěch?

Chtěli jsme oslovit rodiče, kteří mají zájem, aby se jejich děti hýbaly na čerstvém vzduchu. Cvičení u videa nebo videotrénink beru jako náhražku, kterou jsme byli nuceni přijmout. Snažili jsme se nabídnout základní pohybové aktivity, které připravoval náš kolega Vojta Sklíba. Přišlo se podívat kolem dvaceti dětí a některé s námi budou pokračovat i na podzim v kurzech bruslení. Jestli je to málo nebo hodně bych nechtěl hodnotit, protože chceme pokračovat v dalších aktivitách a vážíme si každého, kdo se chce něco naučit.

Většina týmů měla své různé teambuildingové akce, ať už se jednalo o víkendové kempy nebo různé cyklovýlety. Jak důležité to bylo pro utužení kolektivu? Sami hráči si tu možnost být delší dobu v kolektivu pochvalovali.

Tyto akce jsme si dali do naší pracovní osnovy a jsem rád, že se nám daří je realizovat. Myslím si, že to jsou pevné základy naší organizace a stanou se naší dobrou vizitkou. Lední hokej není jen honění se za pukem, ale je i o tvoření a budování mezilidských vztahů, které jsou klíčem k úspěchu v kolektivním sportu.

Hráči momentálně mají celý červenec volný. Připravovali jste pro ně tréninkové plány, kterých by se měli držet?

Cílem každého volna je odpočinout si. Naši malí sportovci by měli určitě odpočívat aktivně, protože pohyb k jejich věku neodmyslitelně patří. V kategorii juniorů a dorostu by se sami hráči měli udržovat v kondici, protože to, co poctivě natrénovali během dvou měsíců, mohou snadno za měsíc nicnedělání ztratit. Určitě mají dost informací od svých trenérů, na co se zaměřit.

Samotné prázdniny vybízí k různým sportovním a pohybovým aktivitám. Věřím, že rodiče nenechají svoje děti zahálet a budou se rozvíjet i v netradičních aktivitách. Každý trenér připravil svým svěřencům podněty, jak a co dělat během letní pauzy a ostatní je už na nich…