10. 9. 2020 | Filip Hulín

Soupeři Stadionu v nadcházející sezoně (2): Posílený Sokolov a tři nováčci

V sobotu začíná nová sezona Chance ligy a všechny týmy již mají přípravné zápasy za sebou. Skvělý kádr složil Sokolov, který navázal spolupráci se Spartou a složil velmi dobrý kádr. V letošní sezoně se v lize objeví i tři nováčci, kteří mohutně posilovali. S jakými týmy se kališníci utkají v ostrých zápasech, jak se jejich protivníkům dařilo v přípravě a jaký sestavili kádr?

LHK Jestřábi Prostějov

Prostějovu se v minulé sezoně vůbec nedařilo a obsadil až dvanáctou příčku tabulky, a proto Jestřábi obměnili většinu kádru. Skončili brankáři Tomáš Štůrala a Daniel Huf. Tým opustili i zadáci Jaroslav Mrázek, Jakubové Muška, Husa a Březák, dále Matyáš Hamrlík a Michal Hrádek. Útok opustili zvučná jména jako Tomáš Nouza, Marek Račuk, Lukáš Krejčík, Tomáš Divíšek a Patrik Miškář. Jestřábi ale přivedli mnoho posil. Jedničkou bude Ondřej Bláha, záda mu bude krýt Adam Wolf. Do obrany dorazili Aleš Sova, Robin Staněk, René Piegl, Tomáš Drtil, František Hrdinka a Jakub Matyáš. Velkými posilami by měla být trojici bývalých hráčů Znojma David Bartoš, Michal Gago a Petr Mrázek. Prostějov rovněž posílili Tomáš Kaut, Lukáš Motloch a František Wágner.

Jestřábi se potýkali v úvodu přípravy s karanténou, i tak ale stihli odehrát sedm zápasů, z nichž vyhráli dva, a to proti polskému Tychy a Vsetínu. Naopak padli s Třebíčí, Přerovem, Porubou, Vsetínem a v generálce s Šumperkem.

HC Benátky nad Jizerou

Benátky budou opět působit jako farma extraligového Liberce, a hlavně se budou opírat o mladé hráče. Tým v průběhu pauzy opustili pouze Marek Schwarz, Pavel Čajan, Jakub Žůrek a Ondřej Chrtek. Středočeši přivedli ostříleného útočníka Lukáše Pabišku, dále Jana Cikharta, Sebastiana Čederleho a Jana Kotyzu.

Benátky odehrály pouze pět přípravných zápasu a do vítězného konce dovedly dva, když dokázaly porazit Kolín a Sokolov a nestačily nadvakrát na Vrchlabí a Kolín.

HC Slovan Ústí nad Labem

Ústí zakončilo loňskou sezonu až na čtrnáctém místě tabulky a Slovan obměnil téměř celý kádr, navíc začal spolupracovat s extraligovou Mladou Boleslaví. Brankoviště budou strážit zkušený Marek Schwarz a mladík Radek Haas. Obranu posílili Jiří Drtina, Štěpán Havránek, Jevgenij Pika, Robert Bártek, David Vala, Jiří Benák a Adam Zich. Slovan zlákal do útoku extraligovou ikonu Martina Trávníčka. Do kádru Slovanu se přesunuli Petr Eret, Aleš Furch, Anatolij Protasenja, Jan Tlačil, Jan Grim a Vladislav Houška. Nejaktuálnějšími posilami jsou Marek Voženílek a Přemysl Svoboda.

Slovan odehrál v přípravě celkem pět zápasů a připsal si dvě vítězství a tři porážky. V prvních třech zápasech Ústí nestačilo na Kolín, Kadaň a Most, poté si spravilo chuť vítězstvími nad Kadaní a Vrchlabím.

SK Trhači Kadaň

Kadani se v minulé sezoně vůbec nedařilo a jejím kádrem se prohnala vichřice. Tým opustili všichni čtyři brankáři. Do jiných týmů se přesunuli i obránci Filip Eliáš, Jan Klodner, Denis Zeman, Daniel Poizl a Jakub Mert. Velkou ztrátou bude i Jaroslav Kůs, který odešel do Chomutova hrát krajskou ligu. Tým opustili i loňský tahoun František Wágner a ruský objev Jurij Žolobov. Kadaň využila pádu Chomutova do krajské ligy a přivedla hned osm bývalých Pirátů. Brankoviště budou strážit zkušený Miroslav Hanuljak a navrátilec Tadeáš Dvořák.

Kadani se v přípravných zápasech příliš nedařilo, ze sedmi bojů si připsala pouze dvě výhry. a to proti Ústí nad Labem a Chebu. Trhači naopak nedokázali najít recept dvakrát Kolín, Ústí, Litoměřice a Sokolov.

HC Baník Sokolov

Loňský nováček zakončil minulou sezonu na posledním místě, tým ale mohutně posílil. Sice odešli hráči jako Matěj Zadražil nebo Josef Stříbrný, ale přišla zvučná jména jako exlitoměřický nejlepší střelec předchozí sezony Martin Kadlec. Ze Stadionu zamířili na západ republiky i František Klejna či Vojtěch Kropáček. Důležité je i setrvání loňských tahounů Jaromíra Kverky a Tomáše Vracovského. Baník navíc navázal spolupráci s extraligovou Spartou a nadále spolupracuje s Karlovými Vary.

Sokolovu se v přípravě vcelku dařilo. Sehrál sedm zápasů a vyhrál čtyři. Nejprve sice padl na ledě Slavie, poté ale rozstříleliKlatovy a Kadaň. Baník navíc v generálce na Chance ligu porazil partnerské Karlovy Vary.

HC Stadion Vrchlabí

Nováček ligy, který v minulé sezoně suverénně vyhrál druholigovou skupinu Sever. Z týmů odešli zkušení Jiří Vašíček, Martin Vágner, Petr Sýkora, Jaroslav Bednář a Jan Hlaváč. Stadion ale přivedl dobré posily a navíc navázal spolupráci s Pardubicemi, které pod Krkonoše poslaly Daniela Blažeje, Jana Olivu, Ondřeje Matýse, Michala Pochobradského, Michala Machače, Ondřeje Rohlíka a Matouše Kratochvila. Obrovskou posilou je Tomáš Nouza, který v přípravných zápasech nasázel dva hattricky. Zkušenými posilami do obrany jsou i Tomáš Linhart a David Kajínek.

Stadion byl v přípravě velmi aktivní a odehrál hned osm přípravných utkání, z toho pět vyhrál. V prvních čtyřech zápasech porazil dvakrát Benátky a Šumperk. Poté nestačil na Ústí nad Labem, Litoměřice a Slavii. Před nařízenou karanténou v posledním utkání vyzrál na sešívané 1:0.

SC Kolín

Po postupu se kolínský kádr proměnil. Kozlové nově začali spolupracovat s extraligovým Hradcem Králové, který by měl do Kolína posílat své hráče. Mountfield zatím do Kolína poslal bývalé kališníky Štěpána Lukeše, Miroslava Kuklu, Martina Štohanzla a Jana Veselého. Dále kádr posílili Petr Pánek, Jakub Petržilka, Jakub Husa a Lukáš Blaha, ten se do středních Čech přesunul z Chomutova. Kolín přilákal velmi zvučná prvoligová jména, když smlouvu s týmem podepsal Lukáš Krejčík, jenž minulou sezonu strávil v Prostějově, nebo Zdeněk Král, ten hrál minulý rok slovenskou extraligu za Detvu. Velkou ranou pro Kolín byl odchod jejich třetího nejproduktivnějšího hráče z minulé sezony Josefa Malého. Kvůli pracovním povinnostem museli skončit i Jan Hanzl či Michal Procházka. V týmu se letos neobjeví ani Lukáš Havelka, Robin Netušil a Jiří Kysela.

Kozlové odehráli v přípravě celkem devět střetnutí, z nichž sedm vyhráli, když postupně porazili Ústí, Kadaň, Benátky, dvakrát Havlíčkův Brod a Kadaň. Nestačili pouze na Tábor a Benátky.

Draci Šumperk

Šumperk se po čtyřech letech znovu vrací do druhé nejvyšší soutěže. Tým opustili brankář Michal Wanecki, obránci Tomáš Drtil, Tomáš Sedlák a útočníci Daniel Vachutka, Adam Kofroň, Dominik Pokorný a Vladimir Antonov. Do kádru přibyli brankáři Denis Vacek, Martin Altrichter ml., Martin Nepokoj, Stanislav Dosek, Jiří Uhlík, Jan Bernovský a Petr Kratochvíl. Velkou posilou by měl být Tadeáš Král, jenž minulou sezonu strávil v dresu Třebíče.

Šumperk měl v přípravě padesátiprocentní úspěšnost, nejprve Draci padli s Havířovem a Vrchlabím, poté si spravili chuť s Opavou. V posledních dvou zápasech nejdříve rozdrtili Přerov, a poté i Prostějov.