9. 9. 2020 | Martina Kramerová

Kapitán Výtisk: Doufám, že v sezoně navážeme na výsledky z přípravy

Stadion vedl jako kapitán už v přípravě a litoměřický celek ani jednou neprohrál. Stejnou roli bude plnit i v nadcházející sezoně. Zkušený matador Jan Výtisk se rozpovídal nejen o sérii přátelských utkání, ale i o herní tváři mužstva, atmosféře v kabině nebo výkonech mladých hráčů. „Doufám, že navážeme na výsledky z přípravy. Je to pro nás dobrý odrazový můstek. Ale pořád máme co zlepšovat. V Litoměřicích jsem zatím maximálně spokojený,“ uvedl kališnický obránce.

Kališníci za sebou mají poslední přípravný duel. Jak vypadala generálka na Chance ligu z vašeho pohledu?

Řekl bych, že to tentokrát nebylo úplně ideální. Už jsme odehráli lepší zápasy. Sezona ale začíná až v sobotu a já doufám, že navážeme na výkony z utkání, která jsme odehráli předtím.

Štěstí vám zřejmě přinesly i zbrusu nové dresy. Co na ně říkáte?

Dresy jsou moc pěkné, nejsou přeplácané a designově opravdu dobře vyvedené. Doufám, že se nám v nich bude dařit.

Vy osobně jste proti Mostu asistoval u dvou kališnických branek. Těší vás podobné statistiky, nebo na ně spíš nehledíte a soustředíte se spíš na herní výkony?

Proti Mostu jsem měl sice dvě asistence, ale jinak musím přiznat, že mně osobně se zápas vůbec nepovedl. Nesedlo mi to. Statistiky celkově moc nesleduju, důležité pro mě je, aby se dařilo celému týmu.

Soupeř ve třetí třetině odvolal faul, za který vás rozhodčí poslali na trestnou. Vítáte podobná gesta?

Protihráč zakopl a já se ho vůbec nedotkl, přesto mě rozhodčí vyloučili. On se ale přiznal a trest pro mě odvolali. Taková gesta jsou podle mě zcela v pořádku. Je dobře, že to hráči dokážou.

V přípravných zápasech jste nenašli přemožitele. Je to pro vás do sezony dobrý odrazový můstek? A jak byste jejich průběh zhodnotil?

Ta vítězství jsou pro nás super, protože půjdeme do sezony pozitivně naladěni. Na druhou stranu nás prověří až ostré zápasy. Budeme hrát s těžšími soupeři, ale věřím, že to půjde. Samotná příprava byla dlouhá, i když zápasů nebylo moc. Pořád se řešilo, jestli se začne nebo nezačne. I když je kvůli koronaviru řada omezení a opatření, tak věřím, že se v sobotu začne a soutěž pojede celou sezonu. Z pohledu výsledků se nám dařilo, což je dobře. I tak se ale musíme stále ve všem zlepšovat.

V jednotlivých utkáních byli hodně vidět mladí hráči. Jak se vám jejich výkony zatím zamlouvají?

Mladí hráči jsou šikovní a je super, že se jim dařilo a dávali góly. Je to pro ně odrazový můstek. Je dobře, že makají naplno od začátku.

V týmu máte nejen roli kapitána, ale i jakéhosi mentora pro mladé reprezentanty. Vyhovuje vám to?

Už čtyři pět předchozích let jsem vždycky hrál s nějakým mladším hráčem a snažil se mu poradit a pomoct. Proto to pro mě není vůbec nová situace. Předávat zkušenosti mladým mě baví a naplňuje.

Zatím jsem maximálně spokojený, říká Jan Výtisk

Mužstvo má za sebou společnou suchou i celou přípravu na ledě. Jaká je atmosféra v kabině a jak se vám v Litoměřicích zatím líbí?

Musím říct, že jsem zatím se vším maximálně spokojený. Ať je to parta, zázemí nebo město. Jsem nadšený. Doufám, že mi to vydrží a sezona se bude vyvíjet podle našich představ.

Nastala už chvíle, kdy jste musel v šatně zvýšit hlas nebo zařvat?

Zatím to nebylo až tak nutné. Ale je jasné, že to určitě přijde. Snad těch situací ale nebude moc a nám se bude na ledě dařit a v kabině bude pořád stejně dobrá atmosféra.

Nepocítil jste během zápasů určitý respekt od ostatních hráčů. Přece jen patříte mezi extraligové ikony a vyhlášené tvrďáky.

Myslím, že ne. Když na to kouknu směrem k sezoně, spíš mě hodně hráčů bude chtít dostat. To mě naopak vyburcuje, takže pro mě jedině dobře.

V sobotu vás čeká ostrý start ligy. Jak se na zahájení nové sezony těšíte?

Příprava byla hodně dlouhá, takže se už všichni hodně těšíme. A doufám, že se nám podaří dobrý start a bude se nám dařit.