26. 5. 2020 | Martina Kramerová

Daniel Sadil: Kádr jsme vybírali pečlivě. Pro hráče dvacítky má být Stadion první volbou

Stadion zahájil přípravu na příští sezonu a na startu nechyběla ani oficiální tisková konference, které se zúčastnili představitelé klubu i hlavní trenér reprezentace U20 Karel Mlejnek. V jejím průběhu zaznělo mnoho důležitých informací o struktuře kádru, posilách, koncepci i rozpočtu. O skladbě týmu či nových tvářích následně promluvil i předseda klubu Daniel Sadil. „Tým jsme tentokrát budovali velice pečlivě. A to jak z pohledu hokejových dovedností, tak z hlediska charakterových vlastností. Pro hráče dvacítky, kteří nepůjdou do zahraničí nebo nedostanou patřičnou šanci v extralize, by měly být Litoměřice první volbou,“ řekl.

Klub oficiálně odstartoval přípravu A týmu na tiskové konferenci. Proč jste zvolili právě tento formát?

K tiskové konferenci jsme sáhli z toho důvodu, že jsme měli spoustu oficiálních i neoficiálních dotazů na hráčský kádr či koncepci, cíle týmu i projekt Dukla. Proto jsme se rozhodli, že si Stadion tiskovku zaslouží. Sešli se tu nejen lidé z vedení klubu, ale také sportovní manažer, hlavní trenér A týmu, hlavní trenér reprezentace U20 a kapitán Honza Výtisk. Chtěli jsme také ukázat, že to stejně jako v minulých letech myslíme s projektem vážně.

První mužstvo zaznamenalo několik hráčských změn. Nově jste přivedli třeba Martina Procházku, Jana Holého a Patrika Miškáře. Jak jste s takovými jmény spokojený?

Tým byl tentokrát budovaný tak, že jsme o každém hráči vyloženě přemýšleli. A to jak z pohledu hokejových dovedností, tak z hlediska charakterových vlastností. Mužstvo jsme vytvářeli právě s tímto vědomím a já můžu říct za sebe a myslím, že i za trenéry, s kterými jsem to často řešil, že jsme s novými hráči stoprocentně spokojení. Jsou nejen výborní hokejisti, ale pro projekt a výchovu hráčů i charakterově vhodní hráči.

Největší bombou se z pohledu přestupů stal příchod Jana Výtiska, který bude zastávat funkci kapitána. Co říct k jeho angažování?

Honza Výtisk je hokejový pojem. Bez nadsázky bych řekl, že je to kapitán, kterého by chtěl každý tým. My jsme moc rádi, že se k nám takový hokejista a člověk připojil. Velkou zásluhu na tom má prezident svazu Tomáš Král, kterému nesmírně záleží na úspěšnosti projektu a Honzu jako první oslovil. Samotné angažování Honzy Výtiska je třešničkou na dortu a věřím, že po všech jednáních s ním je to dobrá volba. Bude vzorem pro mladé hráče nejen svým hokejovým umem, ale i osobností.

Klub na druhou stranu dokázal udržet hráče, jako jsou Peter Jánský, Patrik Marcel nebo Jiří Jebavý. Berete to jako další dílčí úspěch?

Určitě ano. Začal bych se Peterem Jánským, který je pro mě výborný hokejista i člověk. Vryl se mi do kůže především proto, že v klubu chtěl být. To hrálo velkou roli v tom, že jsme se během chviličky dohodli. Jirka Jebavý je tu dlouhodobě, charakterově zapadá do výchovy mladých hráčů a stabilně odvádí každou sezonu dobré výkony. Patrik Marcel je z posil, které jsme získali v minulých letech, jedním z největší jmen. Je to hráč, kterého jsme tady za každou cenu chtěli.

Mužstvo se postupně doplňuje mladými hráči projektu Dukla. Jak doskladba kádru probíhá?

Dvacítka má udělaný širší seznam nominace na MS. Tam jsou takzvaní áčkoví hráči, kteří jsou v podstatě všichni osloveni. Teď čekáme, jestli dostanou šanci ve svých extraligových klubech. Čekáme na síto a na to, jakým způsobem budou tito hráči buď zařazeni do kádru, nebo nabídnuti pro Litoměřice. Zájem je a teď už to záleží na nich. Oproti loňské sezoně navíc nastal jeden velký rozdíl rozdíl. Pokud mladý hráč nejde do ciziny nebo nedostane ice time v extralize, měly by být Litoměřice první volbou.

Klub v minulosti spolupracoval s několika extraligovými celky. Bude to tak i nadále?

V současné době jsme to omezili. Prioritou jsou hráči U20, kteří se budou rekrutovat ze všech možných extraligových klubů. Co se týče hotových hráčů, co už jsou mimo projekt, máme spolupráci pouze s jedním klubem, a tím je Litvínov. Je to klub, s nímž spolupracujeme jak na úrovni mládeže, tak A týmu.

Vedle hráčského kádru je velmi zásadní také finanční zajištění sezony. Jak na tom klubu z tohoto hlediska momentálně je?

Myslím si a můžu říct, že v současné době komunikujeme se všemi stávajícím sponzory a partnery a příslib financí máme zhruba ve stejné míře jako v loňské sezoně. Někteří partneři se nám samozřejmě ještě neozvali a možná ubydou. Samozřejmě víme, že tahle doba je pro podnikatele velice těžká. Budeme šťastni za ty stávající a za každého nového. Byli bychom rádi, kdyby se do klubu přidali i další sponzoři a partneři.

Zatím je sice ještě brzy, ale nelze se nezeptat. Co plány a cíle pro příští sezonu?

Minulá sezona nám ukázala, že projekt funguje a že lze hrát dobrý hokej a zároveň dosáhnout na dobré umístění. Cíle tak jsou samozřejmě zase o něco vyšší. Já bych byl rád, kdybychom se vždycky pohybovali v první osmičce, dostali se do play-off a tam bojovali o co nejlepší výsledek.