28. 4. 2020 | Vít Trubička

Mladí kališníci v karanténě: Jak zvládají školu doma i hokejovou přípravu?

Nedávno ukončená karanténa postihla i hráče z kališnické mládeže. Museli tak najít nové cesty, jak se doma učit i trénovat. Část z nich před sebou navíc má maturitu a přijímačky na vysoké školy. Díky předčasně ukončené sezoně se také museli intenzivněji připravovat v domácím prostředí. Jak se s tím popasovali a jaké aktivity podnikali v době nařízení omezeného pohybu?

Karanténu mladí kališníci trávili převážně doma s rodinou nebo v přírodě. Tak shodně popsali svůj program junioři Michal Svoboda a Vojtěch France. Právě ten ale dodal, že díky postupnému uvolňování pravidel začal občas chodit na výlety, aby se hýbal a byl na čerstvém vzduchu. Hodně tréninkově pojal „karanténní volno“ dorostenec Matěj Čech. Ten si dával větší tréninkové dávky než obvykle. Dost času mu ale zabraly i úkoly do školy, které byly známkované.

Ty dostával Čech pravidelně přes internet. „Především se ale učím na přijímací zkoušky na střední školu z matematiky a českého jazyka,“ jak vzápětí dodal. Online hodiny ještě ale na jeho škole kvůli technickým problémům neměli. Zanedlouho by ale měly být zprovozněny. „Škola pro mě není příliš náročná. Dostáváme sice úkoly, ale ty se dají zvládnout. Celkově je to jednodušší, než kdybych chodil do školy," řekl Čech. Online hodiny nemá ani juniorský kapitán France, který je v maturitním ročníku. Místo toho mu učitelé posílají samostatnou práci, kterou musí plnit.

Domácí příprava je pro něj náročnější hlavně po psychické stránce. „V této situaci se musím připravovat sám doma a rozhodně je mnohem náročnější, vyhledat si informace sám, než když je během hodiny sdělí srozumitelnější formou učitel,“ řekl k aktuálnímu dění France. Pro něj osobně je situace ještě o to náročnější, protože ho kromě maturity čekají ještě přijímačky na vysokou školu. Na maturitu se tak snaží připravovat a naučit se každý den jednu otázku, k čemuž se ještě musí prokousat maturitní četbou. A to je úkol trochu těžší, neboť ho čtení moc nebaví. K přijímačkám na univerzitu se snaží poslední dobou zlepšit gymnastiku a připravuje se na pohovor ze společenských věd.

Poněkud jiný program má někdejší kapitán dorostu Ondřej Kylíšek, který bude příští rok již na stálo v juniorském týmu. Ten se převážně zdržuje doma, věnuje se škole a pomáhá mladší sestře s přípravou na přijímačky, nebo je na dvorku u domu, kde vypomáhá s jeho poklízením. Na jeho škole přistupují k distanční výuce také trochu jinak. Ředitel školy rozhodl, že výuka bude probíhat jen v maturitních předmětech, což je v Kylíškově případě matematika, český a anglický jazyk a chemie. Z ostatních předmětů dostal pololetní práce, které má odevzdat na konci června. Úkoly mu přijdou na mail vždy v pondělí, nejpozději v úterý, takže má vždy dostatek času na jejich vypracování.

Velké množství činností naopak musí zvládnout další hráč z juniorky Jan Macel. Dopoledne se věnuje škole, denně má dvě až tři online hodiny. Ty u něj fungují stejně, jako kdyby byl ve škole. Všichni se připojí a poslouchají výklad učitele. „Přiznám se, že bych radši chodil do školy, protože z těchto hodin nic nemám a ani mě taková forma vyučování nebaví,“ shrnul Macel své dojmy z distanční výuky. Navíc už mu začalo období, kdy mu učitelé zkouší pomocí testů. Potom si jde zaběhat nebo si zacvičí. Odpoledne pak většinou tráví s maminkou na procházkách a cyklovýletech.

Hlavní náplň přípravy? Běhy, silové tréninky i tenis

Trochu lehčí se zdá distanční výuka Michalu Svobodovi. Učitelé mu sice posílají úkoly, které se snaží dělat pravidelně, není jich ale tolik. O to intenzivněji se tak Svoboda věnuje kondiční přípravě. Sice ze začátku nic nedělal, poslední dobou ale cvičí každý den. Zaměřuje se především na odrazovou sílu dle plánů od trenéra, pak na běhy, sprinty a cvičení vlastní vahou. „Je toho dost a snažím se to střídat. Navíc se občas domluvíme a jdeme trénovat ve vícero lidech, což je určitě fajn,“ popsal detailněji svůj tréninkový plán. K tomu všemu si ještě v poslední době oblíbil tenis, který chodí často hrát.

Obsáhlý tréninkový plán má i Matěj Čech. Díky většímu množství času trénuje dvoufázově a organizuje si vlastní tréninky. Například si vyjel na Dlouhý vrch, což je kousek od jeho vesnice a je to nejnáročnější kopec v okolí. Potom vystřílel 200 puků na terče různě zavěšené na brance. „Různě to střídám, mám v plánu silový trénink v malé domácí „tělocvičně“ a hodinový driblink s kuličkou. K tomu chodím dvakrát týdně trénovat s kondičním trenérem,“ poodkryl útočník dorostu svůj nabitý program.

Své domácí fitko má i Vojtěch France. Díky tomu chodí každý druhý den cvičit. „K tomu jezdím na kole a chodím s tátou na tenis. Občas si jdu i zaběhat, buď do lesa nebo na ovál,“ přiblížil juniorský bek rozmanitost svých tréninkových aktivit. Naopak plánu od trenérů se drží Ondřej Kylíšek. Kromě toho si ještě hází na koš a střílí na branku. Podobně jako jeho starší spoluhráč z obrany juniorky pak také chodí běhat a jezdí na kole.

Jan Macel se snaží udržovat ve formě před letní přípravou běháním a cvičením podle videí na YouTube. „Držím se také plánu, který nám poslal trenér Ondra Hříbal. To je teda peklo, ale doufám, že mě to dobře připraví,“ prohlásil jeden z tahounů loňské juniorky s tím, že doufá v brzký začátek letní přípravy.

Tréninkům a přípravě se v různé podobě věnují i hráči a hráčky mladších kategorií. Ať už se jedná o domácí tréninky s hokejkou a pukem, nebo o jízdu na kolečkových bruslích, skákání přes švihadlo nebo běh. Na příští sezonu se tak pořádně snaží připravit všichni mladí kališníci.