11. 8. 1019 | Vít Trubička

Mládež už trénuje na ledě: Bylo náročné se do toho dostat, ale zlepšujeme se

První tréninky na ledové ploše Kalich Areny za sebou maji vedle A týmu i mládežnické týmy Stadionu. Přechod na led si hráči pochvalují, jen samotné první nazutí bruslí bylo trochu složitější. Následující část zbytku letní přípravy bude hodně nabitý. Nebudou chybět klasické tréninky, soustředění, přípravné zápasy i mimohokejové aktivity.

Ke svým prvním tréninkům na ledě vyjeli jako první týmy dorostu a juniorů. Dorostenci už mají soustředění, tak jsou na ledě dvakrát, někdy i třikrát denně. Proto se dostali do tempa podle Jáchyma Ryby celkem rychle. Tomu prý pomohlo i složení tréninku, které jsou vedeny ve větší rychlosti i kvalitě. Sám dorostenecký forvard je díky tomu s nimi spokojen.

Přesto nebyl samotný přechod na led úplně nejjednodušší, jak řekl Jakub Marcin z dorostu. Hráči se podle něj sice již všechno naučili v předešlých letech, ale vždy nějakou chvilku zabere, než si opět navyknou na brusle.

Každý mládežnický celek také zažije během září soustředění na ledové ploše. Jako první ho mají na programu dorostenci. „ Je to určitě náročnější než obvykle, ale jsme chlapi a zvykneme si,“ řekl o dorosteneckém soustředění Kryštof Hrzán.

Součástí letní přípravy jsou i přípravná utkání. Na ty jsou dorostenci po soustředění dobře připraveni, jak soudí Jáchym Ryba. Za sebou už mají turnaj v Děčíně, před sebou pak mají dva duely s Ústím nad Labem, jeden s Kralupy nad Vltavou a jeden s Mostem. Samotné zápasy jsou pak dle Jakuba Marcina vrcholem celé přípravy. On sám ale raději trénuje, neboť se na trénincích může více rozbruslit.

Dorostenecký tým byl ale na ledě i v červnu, kdy jezdil do středočeských Neratovic. Tam však byly tréninky stavěny na to, aby se tým rozjel a úplně nevypadl z bruslí, zatímco ty současné v Litoměřicích hodnotí Kryštof Hrzán jako koncipované směrem k přípravě na novou sezonu.

Jdeme si za postupem do extraligy, říká junior Tomáš Bacílek

Podobně jako u hráčů dorosteneckého výběru, bylo dosti těžké se po měsíci vrátit na led i pro Tomáše Domina z juniorského týmu, ale trénink od tréninku se do toho junioři dostávají a začínají naplno. Následovat jim ale bude soustředění, posléze i přípravné zápasy, postupně s Kralupy nad Vltavou a Mostem, s každým z nich se utkají, či již utkali dvakrát, jednou se junioři vydají do Kadaně a do Děčína. Domin tak doufá, že všechno dopadne dobře a na zápasy se velmi těší. „ Je to začátek sezony. Zápasy k tomu všemu patří a nemůžeme jenom trénovat,“ popisuje jejich přínos v rámci přípravy.

Samotný přechod na led ale nebyl zrovna nejjednodušší i pro Tomáše Bacílka z juniorského týmu. Juniorům podle něj bude ještě aklimatizace chvilku trvat, ovšem po soustředění by už měl být tým připraven na sezonu. Sám juniorský obránce pak v ní doufá v cíle nejvyšší, tedy v postup do juniorské extraligy.

Soustředění pak junioři měli v plánu v týdnu po dorostencích. Tomáš Bacílek očekává, že se tým během něj dostane do formy, ze které lehce během pauzy vypadl. Zároveň také soustředění dává prostor k nacvičení herní taktiky, kterou mohou junioři zaskočit své budoucí soupeře. Ovšem k přípravě neslouží jen soustředění, ale i letní přestávka, ve které rozhodně hráči nezaháleli. V rámci tréninků, dle slov Tomáše Domina, spíše navštěvovali posilovnu, než by se zaměřovali na běhy a podobné záležitosti. Rovněž ale letní volno sloužilo hráčům k tomu, aby si odpočinuli po náročné suché letní přípravě.

Přípravu začaly i ostatní mládežnické týmy

O týden později odstartovaly na ledě i další mládežnické týmy od čtvrté třídy po devátou. Čtvrťáci a páťáci mají zatím dva tréninky týdně, starší kategorie pak hned čtyřikrát během týdne. I žákovské týmy ale čeká v průběhu srpna soustředění s dvoufázovými tréninky, podobně jako dorost či juniory.

I žákovské kategorie čeká letní příprava formou zápasů. Ve všech případech ale půjde o turnaje. Osmáky a deváťáky čekají dva turnaje, nejprve v Ústí nad Labem, pak v Děčíně. Sedmáci se vydají do Karlových Varů a páťáci mají před sebou domácí turnaj v Litoměřicích.