12. 7. 2019 | Vít Trubička

70 let litoměřického hokeje: Rudá Hvězda – vznik a vývoj

Litoměřický hokej slaví sedmdesátku. K této příležitosti jsme si pro vás připravili celou sérii článku, zabývající se historií a vývojem hokeje v Litoměřicích. Jak se hokej pod Radobýlem rozvíjel po rozpuštění oddílu v roce 1969? Současně s tehdejší Duklou vznikl civilní oddíl Rudé Hvězdy. Ten se zaměřoval především na výchovu mládeže, byť jako první byl založen tým dospělých. V dobách svého největšího rozvoje měl oddíl Rudé Hvězdy až 200 dětí pod svými křídly. Právě Rudá Hvězda se později transformovala do současného klubu, připomeňme si tedy to nejdůležitější z této etapy.

Oddíl Rudé Hvězdy byl založen 8. června 1970. Jako první vznikly oddíly fotbalu a sportovní střelby. Ještě do roku 1971 byl založen i oddíl ledního hokeje. Jako první bylo založeno družstvo dospělých, které začalo svou činnost na stadionu v Lovosicích. Do Litoměřic se přesunulo až v roce 1972, kdy byl zimní stadion slavnostně otevřen zápasem juniorů ČSSR proti Maďarsku.

Týmové foto Rudé Hvězdy Litoměřice před zápasem

S rozvojem juniorských týmů došlo i k navýšení trenérského štábu Rudé Hvězdy. Velmi dobře začala zcela zdarma fungovat trenérská skupina ve složení Chotěbor, Kauschitz, bratři Petrášové, Říčánek a další. Kromě toho se iniciovala i funkcionářská struktura, především z rodičů žáků, elévů a dorostenců. Díky tomu se povedlo organizačně a trenérsky zabezpečit činnost oddílu a jeho materiálního vybavení, či pronájmu ledové plochy, o což se starali společně s MěNV a OV ČSTV Litoměřice, KS LH Ústí nad Labem, ekonomický úsek MV Praha a útvar SNV Litoměřice. Právě zdejší věznice propůjčovala autobusy pro dopravu týmu na jednotlivé zápasy.

Záhy začala Rudá Hvězda spolupracovat i s dosavadním vojenským útvarem a týmem Dukla Litoměřice. Díky tomu se do oddílu Rudé Hvězdy dostala řada trenérů, původně z vojenského týmu. Žáky RH trénovali posléze také pánové Petr Brodil a Stanislav Chládek. Výborná spolupráce byla i podle tehdejšího tajemníka Rudé Hvězdy Bedřicha Sani i s dalšími představiteli útvaru, jako byli František Bruzl, Červený, Hrdlička, Josef Kaisr, Ladislav Krejcar a mnozí jiní. Díky této spolupráci přišlo z Dukly několik hráčů, což se výrazně projevilo na zvýšení hráčské úrovně v kádru Rudé Hvězdy.

Zápasové foto Rudé Hvězdy

Základní kádr Rudé Hvězdy v roce 1974 tvořili tito hráči: Jiří Koliš, Luděk Švadlena, Josef Kaisr, Jiří Kohout, Radim Gazdík, František Pešek, Petr Brodil, Vladimír Dlouhý, Bedřich Saňa, František Bruzl, Jiří Richter, Zbyněk Pour, Pavel Švadlena a Jan Steckovič. Trenérské role se chopil v této době Petr Siranko.

Důležitá pro Rudou Hvězdu byla i podpora tehdejších podniků, jako byly SEMPRA, Okresní zemědělské sdružení, Zahrada Čech, Mrazírny, ZAZ Litoměřice, Kovovýroba, Restaurace a jídelny, PTP Lovosice a dalšími. Mohlo tak dojít k rozšíření mládežnické struktury a vznikla tak mužstva elévů, starších žáků, mladšího a staršího dorostu.

Velmi významný pro rozvoj Rudé Hvězdy byl i příchod Zbyňka Poura do funkce předsedy oddílu. Mnoho nových lidí přišlo na pozice vedoucích mužstev a trenérů mládežnických výběrů. Díky tomu se mužstva postupně probojovávala do nejvyšších krajských soutěží. Žákovské týmy se dostaly do žákovské ligy, muži se v roce 1975 probojovali do krajského přeboru. V té době za A tým Rudé Hvězdy hráli někteří příchozí z VTJ Litoměřice jako např. Bedřich Saňa, Petr Brodil, František Bruzl ml., Stanislav Chládek a Jaroslav Horejsek.

Zápasové foto litoměřické Rudé Hvězdy

Ještě více se kvalita zvýšila po spojení dorosteneckých kategorií s oddílem MDPM Lovosice. Mladší dorost hrál dorosteneckou ligu v Litoměřicích, starší dorost pak v Lovosicích.

Při pohledu na Rudou Hvězdu nelze opomenout ani odchovance litoměřického týmu, z nichž řada udělala velkou kariéru v ČR i v zahraničí. Mezi ty nejvýznamnější se řadí Radek Kampf, Milan Hnilička, Daniel Tvrzník, Radek Hamr, Petr Přikryl, Martin Škoula, Milan Toman, Martin Tvrzník, Jakub Bartoň a Kamil Kreps. Mezi regionálně významné odchovance Rudé Hvězdy se pak řadí tito: Karel Gudera, Jaroslav Horejsek ml., Kurt Kauschitz, Radek Kauschitz, Vlastimil Patzenhauer, Jiří Petrus, Zbyněk Pour ml., Daniel Sadil, Radek Švagrovský a jistě mnozí další..

Velkým milníkem pro vývoj Rudé Hvězdy bylo i získání zimního stadionu v Litoměřicích do vlastní správy. Díky tomu mohl být zahájen projekt zastřešení zimního stadionu. Ten započal díky finanční podpoře MěNV Litoměřice v roce 1986. Celá akce ale musela být rozplánována až do roku 1996, což nemohl oddíl stihnout, neboť po revoluci v roce 1990 bylo Rudé Hvězdě provozování stadionu opět odebráno. Přesto i tohle pomohlo k zlepšení výchovy mládeže v Litoměřicích.

V roce 1990 ale došlo díky revoluci k řadě dalších změn. Vojenskému oddílu VTJ byla ukončena činnost, Rudá Hvězda se v dubnu 1990 transformovala do oddílu TJ ODDM Stadion Litoměřice, z něhož se postupně vyvinul současný tým HC Stadion Litoměřice.

V článku byly použity informace a fotografie z osobních archivů pamětníků Petra Brodila, Bedřicha Sani, Jana Luňáčka a Františka Bruzla mladšího.