22. 6. 2019 | Martina Kramerová

Kališníci na draftu! Útočníka Lukáše Rouska si vybralo Buffalo

V noci z pátka na sobotu středoevropského času a následně i v sobotu večer proběhl v kanadském Vancouveru vstupní draft NHL pro rok 2019. A mezi českými hokejisty se dostalo i na jednoho z hráčů, který v uplynulé sezoně působil v dresu Litoměřic. Lukáše Rouska si totiž v 6. kole vybralo jako 160. hráče v pořadí Buffalo. Dvacetiletý útočník začal loňský soutěžní ročník jako projektový hráč ve Stadionu, poté se přesunul do Sparty. V obou týmech se mu dařilo, a stejně tak v mládežnické reprezentaci. Teď si připsal další velký úspěch. Celkem bylo draftováno 7 Čechů.

Řada hokejových příznivců v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách upnula zrak do kanadského Vancouveru, kde proběhl vstupní draft NHL pro rok 2019. Jedničkou se stal podle mnoha předpokladů Jack Hughes, jehož si vybralo New Jersey. Na Čechy se dostalo až ve třetím kole, kdy si brankáře Lukáše Paříka vybral tým Los Angeles Kings.

V šestém kole se pak dostalo i na bývalého kališníka Lukáše Rouska, kterého získalo Buffalo. Dvacetiletý forvard odehrál za Litoměřice v rámci projektu Dukla jeden zápas už v předloňské sezoně, loni v kališnickém dresu už načal soutěžní ročník a vedl si více než dobře. V 16 zápasech zapsal 15 bodů za 7 branek a 8 asistencí. Poté si ho díky slušným výkonům vytáhla Sparta. V ní dohrál základní část i čtyři zápasy v následném play-off. Teď slaví další velký úspěch.

Pořadí českých hráčů na draftu: 87. Lukáš Pařík (Los Angeles Kings), 100. Matěj Blümel (Edmonton Oilers), 105. Michal Teplý (Chicago Blackhawks), 153. Martin Hugo Haš (Washington Capitals), 160. Lukáš Rousek (Buffalo Sabres), 162. Tomáš Mazura (Edmonton Oilers), 175. Karel Plášek (Vancouver Canucks.