5. 9. 2016 | Jesika Dudková

Nadcházející sezona z pohledu generálního manažera

Nově jmenovaný generální manažer Stadionu Litoměřice Jan Fišera zhodnotil nejen přípravné zápasy „A“ týmu, ale také se v rozhovoru s redakcí vyjádřil ke složení kádru, ke spolupráci s Hradcem Králové a k dalším zajímavým otázkám ohledně nadcházející sezony, která je už za rohem. Fanoušky Stadionu také čeká několik zajímavých akcí a větší propagace klubu.

Přípravné zápasy jsou u konce. Jak byste je z pohledu generálního manažera zhodnotil?

Rozhodně si myslím, že příprava nebyla vůbec špatná. Naopak. Potvrdila kvalitu, kterou tým má. Samozřejmě, že některé ty výsledky mohly být lepší, na druhou stranu pořád se jednalo pouze o přípravu a věříme, že právě ty dobré výkony se nám podaří přenést hned do prvního mistrovského zápasu proti Havířovu.

V přípravě postihlo hned několik hráčů Stadion zranění. Jaký je jejich zdravotní stav a kolik jich je momentálně na marodce?

Pevně věřím, že do prvního mistrovského zápasu půjde tým v plné síle kromě Tomáše Rubeše, jehož zranění je dlouhodobějšího charakteru. Samozřejmě nějaké zdravotní problémy v týmu opravdu během přípravy byly, ale nic vážného. Na to, aby se hráči plně uzdravili a mohli všichni nastoupit v plné síle, je určitě do prvního zápasu ještě času celkem dost.

A vyhlížíte v důsledku tolika zranění nějaké posily? Například z partnerského klubu Hradec Králové?

S posilami z Hradce to není v tuto chvíli úplně jednoduché. Vzhledem k tomu, že oni sami mají totiž také několik hráčů na marodce a dochází k většímu přesunu hráčů. Což se rozhodně dá pochopit ze strany Hradce. Nám to samozřejmě trochu narušuje složení týmu, ale také jsme do sezóny počítali, že taková situace může prostě nastat. Zároveň si tudíž nemyslím, že by nám to negativně zasahovalo do výsledků a výkonů týmu. V tuto chvíli jsou v týmu začleněni brankář Patrik Rybár, obránce Martin Bača a útočníci Ondřej Kopta s Petrem Beránkem. Po doléčení hráčů v partnerském klubu by se mohl ještě jeden útočník připojit.

Co se týče kádru, jak moc jste zasahoval do jeho výběru a jak jste vůbec s letošní sestavou spokojen?

Sestavu týmu si určují především trenéři, poté spolu konzultujeme, jestli si ty hráče může Stadion s ohledem na rozpočet dovolit. Bohužel i letos jsme museli některé hráče odmítnout, snažíme se pracovat s těmi prostředky, které máme a musíme zodpovědně hospodařit. Přesto se nám ale podařilo týmu získat výrazné posily a se současnou sestavou jsme rozhodně spokojeni. Během přípravy se tým ještě více stmelil a myslím, že to je právě to hlavní. Kapitánem týmu pro letošní sezonu bude zkušený obránce Aleš Pavlas.

Do sestavy se v téhle sezoně dostali i někteří litoměřičtí odchovanci, ale někteří ne…

Ano, v kádru zůstává i nadále z litoměřických odchovanců Václav Racek, Dominik Málek a Martin Michajlov. O první tým se ještě pokoušeli konkrétně Pavel Zajan, Jaromír Chmel a Ondřej Sýkora. Nakonec jsme se ale s trenérským týmem rozhodli, že pro ně bude nejlepší, když dostanou prostor pro získání více zkušeností v Děčíně, kde se všichni tři vešli do kádru. Budou nyní nastupovat ve druhé lize, kde rozhodně také získají spoustu zkušeností s dospělým hokejem. Samozřejmě, že bychom byli všichni rádi, kdyby tu zůstalo co nejvíce odchovanců, ale bohužel nemůžeme všem domácím hráčům z mládeže zaručit, že budou pokračovat do A týmu jen z toho důvodu, že to jsou naši hráči. Musí tam být jistá výkonnost na úrovni první ligy. Samozřejmě, že postupem času se k nám někteří odchovanci i vrací, jako například letos Ondřej Smetana.

Jak momentálně vypadá spolupráce s Mountfieldem? Změnila se nějak oproti loňské sezoně?

Snažíme se s hradeckým klubem pracovat na té bázi, aby u nás hráči zůstali co nejdéle a zapadli dobře do týmu a byli jeho součástí. Na druhou stranu, když nastane taková situace, že jich je více zraněných nebo něco podobného, nemůžeme tomu nijak zabránit a musíme to respektovat. Snažíme se vyjít ale navzájem vstříc a domluvit se tak, aby to vyhovovalo jak Mountfieldu, tak Stadionu. A o tom ta partnerská spolupráce vlastně je.

Jak jste spokojen s propagací klubu? A jaké další akce a setkání pro fanoušky jsou v plánu do konce roku?

Pár akcí se nám během léta opravdu podařilo. První setkání s fanoušky bylo nadmíru našeho očekávání. Zatímco to poslední před sezonou už bylo slabší, což nás zamrzelo vzhledem k tomu, že se toho zúčastnil celý hokejový tým v čele s trenéry Milošem Říhou a Danem Tvrzníkem. Ale přesto hodláme připravit ještě nějaké akce na zápasy. Podrobnosti se ještě veřejnost dozví v průběhu sezony. Také doufáme, že dostaneme i větší prostor v médiích a bude o nás více slyšet.

Ve středu začíná sezona a Stadion se chystá do Havířova. Jaké jsou Vaše očekávání pro první mistrovský zápas?

Tak my jsme loňský rok paradoxně s Havířovem zakončili – i když ne moc slavně – a teď s ním začínáme novou sezonu a rozhodně tam chceme bodovat. Soupeř to není sice zrovna jednoduchý, ale i my máme své kvality a nemáme se čeho bát. Dobře doplnili kádr a také je u nich na stadionu bouřlivá atmosféra díky jejich věrným fanouškům. Přesto pevně věřím, že se s tím hráči poperou a nedají jim nic zadarmo. Všichni se už na mistrovské zápasy těšíme.

Jaké jsou Vaše cíle do konce sezony? A na jaké pozici vůbec vidíte hráče před Vánoci?

Všichni bychom letos chtěli konečně dosáhnout na čtvrtfinále play-off, takže doufám, že se budeme pohybovat na místech, která nám čtvrtfinále přinesou. Nechceme být příliš naivní, ale přesto věříme v ty nejlepší výsledky. Tým má opravdu kvalitu a ambice, na druhou stranu ve sportu nikdy nemůžete předem říci, jak to dopadne. Těch faktorů ovlivňujících výsledek je tolik, že si netroufám tipovat.

Jak jste spokojen s návštěvností během přípravných zápasů?

Na některé zápasy bylo překvapivě dost lidí. Například na Ústí nad Labem nebo na Jižní Koreu a zase naopak na zápas s Hradcem Králové jich bylo výrazně míň. Nedokážu přesně říct, čím to bylo. Možná tím, že to bylo v jiný čas, než je zvykem, ale na druhou stranu přípravné zápasy nijak extra nepropagujeme. Naopak na ty mistrovské zápasy se soustředíme více a doufáme ve vyšší účast, dokonce i než oproti loňskému roku. Uvidíme, co také udělají ale netradiční termíny zápasů jako například pátek anebo většina domácích zápasů ve středu. Ale věřím, že si fanoušci zvyknou a bude platit, že když je středa v podvečer tak v Kalich Areně hraje Stadion. Jednoduše věříme naším fanouškům a v jejich podporu.