7. 9. 2015 | Vojtěch Martinek

Sezóna začíná! Stadion doma vyzve Jihlavu

Pozítří začíná šestá sezóna Litoměřic v první lize, kterou Stadion vůbec poprvé odstartuje na domácí půdě. Prvním soupeřem Litoměřic v sezóně 2015/16 bude již tradiční soupeř z Jihlavy. Bude to tedy již podruhé v řadě, co se jako první v sezóně na kališnickém ledě představí Dukla. Před rokem zvládly Litoměřice úvodní domácí utkání bravurně a po výhře 3:0 si připsaly všechny tři body. Dokážou to i letos? Úvodní vhazování proběhne přesně v 18:00.

Jak se dařilo Dukle v přípravě?

Posledních 5 zápasů Jihlavy

  • Kladno - Jihlava 6:2
  • Jihlava - Motor 1:2sn.
  • Třebíč - Jihlava 6:1
  • Jihlava - Kladno 2:0
  • Motor - Jihlava 2:3

Jihlava zahájila přípravu na konci července vítězstvím nad francouzskou juniorskou reprezentací 4:2. V dalším utkání Dukla ztratila tříbrankový náskok, který si vybudovala v první třetině, avšak nakonec se jí povedlo pražskou Slavii udolat v nájezdech. První kaňku na výkonu jihlavských hokejistů v přípravě způsobil zápas s Trenčínem. V souboji dvou Dukel byla úspěšnější ta slovenská, která Jihlavě nadělila "bůra" a odjela domů s výhrou 5:2. Jižané se o týden později do Trenčína vydali pomstít porážku v rámci úvodního zápasu Rona Cupu. Neúspěšně. Radovali se opět Slováci, tentokrát 3:0. Další dva zápasy v Trenčíně, proti Bánské Bystrici a Nitře, však byly pro Jihlavu o něco radostnější. Bánskou Bystrici zdolali svěřenci trenéra Vlka těsně 2:1 a Nitru porazili jasným skórem 4:1. Dvě výhry však nestačili ani na druhé místo a Dukla se na turnaji umístila předposlední. Po prvním turnaji následoval další, tentokrát v exkluzivně českém obsazení. Na šestém ročníku Regionálního poháru dvanáctinásobný mistr Československé první ligy dlouho hledal pohodu, se kterou odehrál poslední dvě utkání na severozápadě Slovenska. Třebíč se nejprve vyřádila na Horáckém zimním stadionu 5:1 a z Kladna si Dukla odvezla výprask 6:2. Doma se jihlavští přiblížili vítězství, když se jim povedlo zápas s Českými Budějovicemi dotáhnout do nájezdů, ale proti rivalům z Třebíče ihned v dalším střetu podlehly jednoznačně 6:1. Poslední dva zápasy Regionálního poháru však pomohly Jihlavě odlepit se od dna a po výhrách 2:0 nad Kladnem a 3:2 nad Motorem Dukla zakončila přípravu třetím místem na turnaji.

Lídři Dukly v přípravě

Lídři jihlavského bodování

  • 1. Martin Kohout, 12 b. (5+7)
  • 2. Tomáš Harkabus, 9 b. (5+4)
  • 3. Josef Skořepa, 5 b. (3+2)

Oblíbencem jihlavských fanoušku se bezpochyby stává dvacetiletý mladík Martin Kohout (5+7), kterého do Jihlavy zapůjčily extraligové Karlovy Vary. Spolu s ním do Dukly přišel i útočník Tomáš Harkabus (5+4), který zaujímá druhou příčku v tabulce produktivity jižanů. Harkabuse však, na rozdíl od Kohouta, již jihlavští fanoušci znají – minulou sezónu si jedenadvacetiletý forvard připsal 3 body ve 12 zápasech v dresu Dukly v play-off. V brankovišti Jihlavy se čtyřikrát objevil veterán Lukáš Sáblík a stejný počet zápasů si připsala i další posila z Karlových Varů David Honzík. Dva starty si připsal jihlavský odchovanec Jakub Škarek.

Změny v kádru Dukly

Příchody: David Honzík (Sokolov), Tomáš Kvapil (Sokolov), Ondřej Šafář (K. Vary), Martin Kohout (K. Vary), Jiří Severa (Třinec), Josef Skořepa (Benátky n/J), Jakub Flek (Sokolov), Alexandr Grebenjuk (Vsetín), Alexej Alexejev (Vsetín)

Odchody: Tomáš Čachotský (Zlín), Adam Zeman (Olomouc), Roman Mikeš (M. Budějovice), Zdeněk Čáp (Hradec K.), Jakub Schejbal, Petr Šidlík (Chomutov), Aleš Jergl (Olomouc), Roman Čermák (Benátky n/J), Petr Mocek, David Rittich (Ml. Boleslav), Robin Staněk (Olomouc)

Poslední zápasy obou celků

HC Energie Karlovy Vary - HC Stadion Litoměřice 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)

HC Stadion Litoměřice: Král (Michajlov) – Krstev, Piegl, Šulc, Bílek, Mikliš, Plašil, Chmel – Doležal, Kalla, Rousek – Kopta, Švagrovský, Berger – Nedvídek, Vantuch, Valášek – Racek, Procházka, Brandejský – Ondráček.

ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

HC Dukla Jihlava: Habal (Sáblík) – Zadražil, Štebih, Dobrovolný, Šimek, Grebeňuk, Dundáček, Kaláb – Jícha, Prokš, Březina – Malec, Flek, Gríger– Důras, Anděl, Harkabus – Kohout, Seman, Alexejev