24. 9. 2024 | Filip Hulín

Souboj tabulkových sousedů. Do Litoměřic zavítá Poruba

Ve středu se v Kalich Areně proti sobě postaví tabulkoví sousedi. Do Litoměřic přijede Poruba, která se nachází na třetím místě tabulky pouze o skóre právě za Stadionem. Ostravané přes léto přivedli několik skvělých jmen a opět se řadí mezi prvoligové favority. Uspějí kališníci i počtvrté v řadě?

Porovnání týmů


2. místo (8 bodů)
Postavení v tabulce
3. místo (8 bodů)
12:8
Skóre
10:6
Riku Sihvonen (3+1)
Nejproduktivnější hráč
Daniel Klímek (2+2)
Riku Sihvonen (3 góly)
Nejlepší střelec
Daniel Klímek, Ondřej Roman, Tomáš Šoustal (všichni 2 góly)
Tomáš Tomek a Dominik Pavlák (oba 0+2)
Nejproduktivnější obránce
Wilhelm Westlund (0+2)
Martin Michajlov (93,16 %)
Úspěšnost brankářů
Ondřej Bláha (96,15 %)
Daniel Dolejš (94,44 %)
Pardubice B - Litoměřice 1:2
Poslední utkání
Poruba – Prostějov 3:1

Loňská sezona skončila pro Porubu zklamáním. Ostravané byli po celou dobu základní části suverénní a vyhráli ji o devatenáct bodů. Opět se však potvrdilo, že play-off je úplně jiná soutěž a Porubští se poroučeli už ve čtvrtfinále, když v sérii s Jihlavou vyhráli pouze jeden zápas.

Poruba začala letošní ročník dobře, ze čtyř utkání vyhrála hned tři, získala osm bodů a v tabulce se nachází na třetím místě. Rozdíl mezi oběma týmy je pouze ve skóre.

Poruba před sezonou přivedla několik známých jmen z extraligy

I přes loňský neúspěch zůstal kádr pohromadě. Jiří Klimíček se po dvou letech v Ostravě vrátil zpět do Prostějova. Jakub Stehlík posílil Třebíč, Antonín Honejsek zakotvil v Prostějově a Jiří Brodek zamířil do druholigové Opavy. Zpět na Slovensko se vrátil Marek Tvrdoň. V kádru nezůstal ani zadák Justin Lemcke.

Poruba však výrazně posílila několika nadstandartními prvoligovými hráči. Jedním z nich je Jakub Kotala, který poslední čtyři sezony hrál stabilně v extralize a v ročníku 2021/22 nasázel v dresu Mladé Boleslavi dvacet gólů. Velkou stopu v nejvyšší soutěži zanechal i Ondřej Roman, který si zahrál i v KHL či finské nejvyšší soutěži. Další útočnou posilou je Rory Herrman, který předchozí sezony strávil na britských ostrovech a loni si ve druhé nejvyšší anglické soutěži připsal 119 bodů v 53 zápasech.

Do obrany přivedli Ostravané Jana Bartka a švédskou dvojku Augusta Nilssona a Wilhelma Westlunda. První jmenovaný přišel z polského týmu GKS Tychy a druhý ze švédské Karlskogy. Nejnovější posilou do obrany je zkušený čtyřiatřicetiletý obránce Aleš Ježek, který uspěl na zkoušce a loni dělal kapitána polského Krakowa.

Historická vzájemná bilance vyznívá výrazně lépe pro Stadion

Oba týmy se od porubského postupu do první ligy utkaly třiadvacetkrát a Stadion zapsal patnáct výher a osm porážek. Vzájemné zápasy bývají vždy gólové a průměrně padá sedm branek. Všechna loňská utkání však vyhrála Poruba, včetně toho ve kterém kališníci vedli už 5:0.

Litoměřice zažívají povedený vstup do sezony. Po úvodním zaváhání proti Sokolovu si Stadion připsal tři výhry v řadě, když postupně porazil Jihlavu, Kolín a naposledy i rezervu Pardubic. Dobrá zpráva je, že se hned v úvodu dostal do formy Riku Sihvonen, který má na svém kontě už tři vstřelené branky.

Jak sledovat?

Pokud se nechystáte na duel 5. kola Maxa ligy, který v Litoměřicích začíná ve středu 25. září v 17:30, tak můžete využít textový přenos na portálu onlajny.com, stream nabídne tradičně HokejkaTV. Vstupenky jsou stále v prodeji v online předprodeji, ale dají se pořídit i na místě.