17. 9. 2024 | David Panuška

Stadion čeká první výjezd sezóny. Vyzve obrozenou Jihlavu

O víkendu se částečně rozjel nový ročník Maxa ligy a v rychlém tempu přichází již 2. kolo. Stadion, který v úvodním domácím utkání nestačil na Sokolov, míří do Pelhřimova. Tým Jaroslava Nedvěda a Daniela Tvrzníka čeká těžká zkouška v podobě jednoho z největších favoritů soutěže.

Hokejové Litoměřice se poprvé v novém ročníku Maxa ligy chystají na led soupeře, ve středu 18. září zamíří do Pelhřimova, který slouží jako azyl pro hokejisty Jihlavy. Pro ty půjde o první utkání nového ročníku, o víkendu totiž vzhledem k povodním na Moravě neodehráli zápas s Přerovem.

To Stadion hrál, doma vyzval Sokolov, ale i přes aktivní hru nakonec nebral jediný bod. Kališníci v utkání hned dvakrát vedli, ale nakonec to byl Baník, který si odvezl tři body. Dvěma góly se při výhře 3:2 zaskvěl David Kofroň, za domácí skórovali Jan Bernovský a Petr Hauser.

Jihlava omladila i zkvalitnila, cílem je šestka

Jeden z nejslavnějších českých klubů v posledních letech přestal bojovat o přední příčky druhé nejvyšší soutěže, tam se chce ale nyní vrátit. "Chceme hrát v první šestce, abychom se vyhnuli předkolu a pošetřili síly před prvním kolem play-off, abychom hráli dobrý agresivní hokej a abychom dávali góly, s tím jsme měli loni velké problémy," uvedl pro web Dukly Jihlava trenér Viktor Ujčík.

Pomoci k tomu mají i (staro)nové posily, které se hned zařadí mezi pilíře hlavní sestavy. Do Jihlavy se vrátil ruský brankář Maxim Žukov, který patří mezi to nejlepší, co Maxa liga v brankovišti nabízí. Jihlavě pomohou také odchovanci Matouš Menšík a Lukáš Mareš, kteří mohou naskočit i v extraligové Olomouci.

Dukle má s návratem mezi nejlepší týmy pomoci také produktivní Roman Půček. Z Maxa ligy se na Vysočinu přesunuli také například útočníci Edgards Kulda a Stanislav Vrhel. Ze druhé slovenské ligy získala Jihlava produktivního Lotyše Eduardse Huga Jansonse.

V odchodech figurují i kališníci, ty totiž posílil aktuálně zraněný útočník Šimon Jelínek. Do Slavie zamířil mladý útočník Fabien Kočí a do Karlových Varů šel Otakar Šik.

Změny v kádru
Příchody: Maxim Žukov (G, Vsetín), Eduards Hugo Jansons (O, Žilina, SVK2), Edgars Kulda (Ú, Slavia Praha), Roman Půček (Ú, Vsetín), Stanislav Vrhel (Ú, Kolín).
Odchody: Filip Maláč (G, Znojmo), Marek Stuchlík (G, Sokolov), Fabien Kočí (O, Slavia Praha), Adam Dvořák (O, Havlíčkův Brod), David Vala (O, Havlíčkův Brod), Vítězslav Brož (Ú, Třebíč), Otakar Šik (Ú, Sokolov), Šimon Jelínek (Ú, Litoměřice).

Litoměřice na Jihlavu umí

V loňském ročníku se oba celky proti sobě utkaly čtyřikrát a hned třikrát se z výhry radovali hokejisté Litoměřic. Úvodní duel skončil drtivým vítězstvím Stadionu 7:2, hrálo se 30. září roku 2023 a šlo o nejvyšší výhru v sezóně. Stadion pak bral dva body po velkém obratu v Pelhřimově, doma pak opět vyhrál – nyní 4:2.

Zatím poslední vzájemný duel v rámci Maxa ligy se odehrál 11. února a Jihlava v něm ukořistila jediné vítězství ze vzájemných duelů. V přípravě Dukla sehrála deset utkání a prohrála pouze dvakrát – s Chomutovem po nájezdech a s pardubickým béčkem.

Poslední vzájemný duel
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice 4:3 (2:2, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky
: 2. Harkabus (Bilčík, Čachotský), 11. Koštoval (Cachnín, Čachotský), 32. Koštoval (Cachnín, Toman), 41. Havránek (Kočí, Harkabus) – 5. Chlubna (Koláček, Tomek), 18. Korkiakoski (Sihvonen), 24. Krutil (Kuťák, Kordule).

Jak sledovat?

Utkání 2. kola Maxa ligy se hraje ve středu 18. září od 17:30 na Zimní stadionu v Pelhřimově. Textový přenos nabídne tradičně web onlajny.com, samotný stream můžete sledovat na portálu HokejkaTV.