10. 6. 2024 | Klub

Příprava je na vysoké úrovni, pochvalují si ji Patrik Martinec i samotní hráči

Kališníci se pilně věnují letní části přípravy, kterou kromě Litoměřic tráví převážně v pražských Holešovicích, nebo na ledové ploše ICE Areny v Letňanech. Vše se děje pod dohledem litoměřických trenérů, ale i sportovního skauta Patrika Martince, který dohlíží především na přípravu mladých hráčů.

„Mým úkolem je dohlížet na mladé hráče, zapojit je do Litoměřic a pokusit se jim usnadnit přechod z juniorského do dospělého hokeje. Najít jim to nejlepší umístění pro jejich hokejový rozvoj,“ říká o své roli v Litoměřicích sparťanská legenda.

„Myslím si, že největším problémem v kariéře hráčů je přechod mezi juniorským a dospělým hokejem. Je to velký skok, ne každému se tato fáze kariéry povede. Někomu to v sedmnácti nebo osmnácti letech trvá déle a je potřeba pro ty kluky najít co nejlepší umístění, aby někde nehráli tři minuty a vlastně se ten hokej vůbec nenaučili,“ komentuje sportovní skaut důležitost správného přechodu z juniorky do seniorského hokeje.

„Myslím si, že příprava zatím probíhá skvěle. Všichni trénují v Holešovicích pod dohledem litoměřického kondičního trenéra Tomáše Svobody. Celou přípravu vede Ondřeje Ježek (kondiční trenér Sparty, pozn. red.), jenž je podle mého jedním z nejlepších kondičních trenérů v ČR, takže je pro kluky rozhodně přínosem,“ popisuje dosavadní průběh suché přípravy Patrik Martinec.

Kališníci trénují dvoufázově, jednou týdně se připravují i na ledě. „Litoměřice momentálně trénují úplně stejně jako A tým pražské Sparty. Tato fáze přípravy bude pokračovat do 7. července, poté bude krátká pauza a 22. července začne finální část. Od konce července se začne trénovat na litoměřickém ledě.

Michal Vitouch, útočník

„Pro mě je příprava v tomto módu rozhodně příjemná. Posilovna Sparty je mnohem prostornější a hezky se tam s klukama vejdeme. Je dobré, že máme jednou týdně led, aspoň z toho nevypadneme. Občas se na tréninku potkám i s bráchou, což je taky fajn.“

Dosavadní průběh letní přípravy si pochvalují i samotní hráči. „Pro mě je ta příprava dost podobná té, co jsem absolvoval v Liberci. Za mě je tento přístup velké plus, myslím si, že na Chance ligu je opravdu hodně kvalitní. V Holešovicích jsem velice spokojený, mít k dispozici led je moc fajn, byť je to jen jednou týdně,“ zhodnotil tréninky útočník Lukáš Plos.

Všichni kališníci kvitují hlavně možnost být alespoň jednou týdně na ledě. „Je to super. Postupně se do toho dostáváme a nebude to takový šok, až v červenci půjdeme na led. Ten přechod bude určitě jednodušší,“ pochvaluje si tréninky v ICE Areně Jiří Jebavý.

Trošku odlišnou přípravu mají brankáři. „V Praze trénuji s Vráťou (Vratislavem Vajnerem, trenérem brankářů) a s panem Přikrylem ze Sparty. Část přípravy máme společnou, ale samozřejmě máme speciální tréninky gólmanů. Je fajn, že můžeme jednou týdně na led. To cestování je náročnější, ale je to naše práce, zázemí je skvělé a snažíme se odvést co nejlepší výkon,“ komentuje přípravu Martin Michajlov, který pozoruje i změny v obecném přístupu k hráčům.

„Už jsem zažil hodně letních příprav, celkem se to mění, mnohem více se dbá na zdraví hráčů. Dřív se prostě co nejvíc běhalo a v posilovně se zvedala co nejtěžší závaží. Teď je to uzpůsobené hokeji, je to specifičtější,“ dodal zkušený brankář závěrem.