7. 6. 2023 | Kateřina Kubatková

Z Austrálie až pod Radobýl: Líbí se mi tu, hlásí nováček Costa

Jednou ze dvou posil, získaných před novou sezonou z Ústí nad Labem, je dvacetiletý australský útočník Kale Costa, jenž v minulé sezoně nasbíral ve druhé lize pětačtyřicet bodů. Suchou přípravu má jako jeden z mála hokejistů v oblibě. "Všechny ty cviky a činnosti jsou potřeba, aby se člověk kvalitně a dostatečně připravil na další sezonu. Navíc já potřebuji hodně zesílit a nabrat svaly, k tomu je posilovna a obecně letní část přípravy ideální," říká kališnický nováček.

Se spoluhráči se poctivě připravujete na další ročník, zatím tedy jen na suchu. Většina hokejistů nemá tuto část trénování příliš v lásce, patříš do této skupiny i ty?

Já mám suchou přípravu rád. Není v ní nic, o čem bych řekl, že se mi vyloženě nelíbí. Všechny ty cviky a činnosti jsou potřeba, aby se člověk kvalitně a dostatečně připravil na další sezonu. Navíc já potřebuji hodně zesílit a nabrat svaly, k tomu je posilovna a obecně letní část přípravy ideální.

Z tvého minulého působiště jsi pod Radobýl neměl dlouhou cestu, přesouval jsi se z nedalekého Ústí, jak se ti zatím v Litoměřicích líbí?

Město se mi líbí moc, je to tu hezké. Klub je velmi profesionální, máme skvělé zázemí, rozhodně si nemůžu na nic stěžovat a jsem rád, že mohu být právě tady.

Znal jsi před příchodem někoho z kabiny, nebo jsi šel do úplně neznámého prostředí?

Znal jsem se jenom s Kordym (Pavel Kordule, pozn. red.), s nímž jsem loni hrál v Ústí, jinak jsem šel do neznáma. Kluci mě ale přijali velmi dobře a myslím si, že jsme skvělá parta.

Před začátkem přípravy na ledě tě čeká doba volna, jak ji budeš trávit? Chystáš se někam na dovolenou?

Na dovolenou úplně ne, ale poletím domů do Austrálie. Těším se na rodinu, budu s ní trávit hodně času. Určitě budu také sledovat mého mladšího bráchu, který tam také hraje hokej. Budu si užívat čas se svými blízkými, než se zase vrátím do Česka a začne nový soutěžní ročník.

Ty jsi také odehrál několik zápasů v Austrálii. Jak vzpomínáš na tyto zkušenosti?

Párkrát jsem nastoupil za A tým v Sydney. Liga zde není tak kvalitní jako třeba druhá liga v Česku, ale díky tomu, že týmy nabírají hráče i z Kanady nebo USA, není ta herní úroveň na Austrálii vůbec špatná.

Kdo tě vlastně přivedl k hokeji a jaké byly tvé začátky? Kdo je tvým hokejovým vzorem? Fandíš nějakému týmu v zámořských soutěžích?

Můj táta hrával inline hokej a pracoval v Kanadě, takže klasický hokej dobře znal. Dostal jsem od něj brusle a asi ve čtyřech letech jsem začal trénovat jednou týdně. Věnoval jsem se i jiným sportům, plaval jsem, hrál jsem fotbal, ale nejvíc se mi líbil hokej, tak jsem zůstal u něj. Chtěl jsem být profesionálním hokejistou. Mým vzorem je Nathan Walker, první Australan v NHL, a navíc hrál také v České republice. Mým oblíbeným klubem v NHL je Tampa Bay.