21. 5. 2023 | Kateřina Kubatková

Do Litoměřic se moc těším, jsou pro mě speciální, hlásí navrátilec Sihvonen

Riku Sihvonen se do Litoměřic vrací po ročním působení ve Vsetíně. Ačkoliv ostatní kališníci už se pilně připravují v prostorech Kalich Areny na další sezonu, finský útočník trénuje individuálně ve Finsku. V době volna se věnoval například i tzv. rybaření na dírkách. „Většinou úlovky připravujeme k jídlu, není nic lepšího než čerstvá ryba,“ řekl ke svému koníčku finský snajpr.

Prvním „nově“ příchozím pod Radobýl před příští sezonou se stal Riku Sihvonen. Čtyřiadvacetiletý Fin se do Litoměřic vrátí po ročním angažmá ve Vsetíně. „O přestupu jsme začali jednat velmi rychle po skončení sezony. Jak Stadion, tak já jsme měli veliký zájem, a tak uzavření smlouvy nic nebránilo,“ okomentoval seveřan jednání o svém návratu.

Litoměřice byly pro Sihvonena prvním místem, kde v Česku působil, a i proto k němu má silný vztah. „Jsem velmi rád, že se mohu vrátit zpět. Je tu profesionální klub a toto místo je pro mne speciální. Mám rád město i zdejší atmosféru, i když podstatnou část z ní tvoří lidé. V kabině máme pár zkušených hráčů a dost mladých a věřím, že budeme skvělým kolektivem.“

Dále dodal, že i v minulém ročníku se do Kalich Areny rád vracel. „Utkání proti Litoměřicím pro mě byla vždy zvláštní a rád jsem se vracel na místní stadion, i když v jiném dresu.“

Riku Sihvonen při rybaření.

Po náročné sezoně a přestupovém jednání si Fin dopřál i aktivní odpočinek. „První týden jsem odpočíval, věnoval jsem se rybaření pod ledem ve Finsku a Švédsku. Voda je zde velmi čistá, takže jsou ryby pod ledem vidět. Lovím tak, že vyvrtám do ledu díru a do ní vložím návnadu uvázanou na vlasci. Pak si sednu vedle ní, nebo ležím na ledu a vyvrtaným otvorem pozoruji, co se děje ve vodě.“ Jak sám řekl, úlovky si rád připraví i k jídlu. „Často vařím pokrmy z ryb, nic není lepší než čerstvě ulovená ryba.“ Mezi jeho další volnočasové aktivity patří i cyklistika, golf nebo odpočinek na chatě.

Staronová kališnická opora jinak tráví celou sezonu v Česku a jediné, co jí v tuzemsku chybí, je prý rodina. Naopak v pobytu v mírném podnebném pásu vidí i mnohé výhody. „Rodinu mám ve Finsku a jsem rád, že ji v létě vidím. Zimy jsou zde ale tuhé a temné a jsem rád, že tu jsem jen v létě, kdy je tu hezky. Zimy v Česku jsou daleko příjemnější. Jinak tu mám vše, co potřebuji,“ chválil své působiště finský útočník.

Ačkoliv se Sihvonen nepřipravuje společně s týmem, rozhodně nezahálí. „Mám tu osobního trenéra a zodpovědně se připravuji na další sezonu. Příští týden mě čeká i bruslení a příprava na ledě,” uzavřel.