15. 4. 2024 | Kateřina Kubatková

Usadil se a mladším dělal staršího bráchu. Byli jsme jeden tým, je rád Kuťák

Filip Kuťák absolvoval v Litoměřicích druhou sezonu, ve které se v základní části stal druhým nejproduktivnějším hráčem týmu a v play-off posbíral vůbec nejvíce bodů ze všech kališníků. V kabině byl jedním z nejzkušenějších hráčů a výrazně pomohl k historickému úspěchu. Jaká je pro něj role "učitele" a jak hodnotí sezonu 2023/24?

V play-off jsi si připsal 10 bodů, řekl bys, že jsi si šetřil formu na vyřazovací boje?

Minimálně to tak vypadalo, hlavně proti Zlínu. V play-off je ale úplně jedno, kdo dává góly, hlavní je, že tam spadnou. Vyšlo to na mě a jsem rád, že jsem týmu mohl takhle pomoct. Pro mě osobně to ale nic extra neznamená, je škoda, že mi to tam takhle nepadalo v základní části, ale jsem rád, že to vyšlo alespoň na play-off.

Odeznělo už zklamání z posledního utkání? Uvědomujete si plně fakt, že šlo o historicky nejúspěšnější sezonu?

Když budu mluvit za sebe a možná i za kluky, tak si myslím, že jsme bezprostředně po sedmém semifinále samozřejmě byli zklamaní, ale spíš už jsme věděli, že už takhle to je úspěch a říkali jsme si to i po druhé třetině, že do toho ve třetí třetině dáme všechno, užijeme si to a třeba se stane nějaký zázrak. Pro nás to bylo hrozně náročné jak fyzicky, tak psychicky. Hodně kluků hrálo s velkými zdravotními problémy, klobouk dolů před nimi za to, jak to zvládli. Svým způsobem jsme si po zápase trošku oddechli, protože ten program byl náročný.

Co bylo po základní části tím hnacím motorem do play-off?

Asi to, že jsme si to hrozně užívali. Táhli jsme za jeden provaz, byli jsme jeden tým. Šli jsme zápas od zápasu a věděli jsme, že s naší hrou můžeme porazit každého a myslím si, že v těch vyřazovacích bojích naše výkony gradovaly a bylo to vidět. Nikdo by určitě před sezonou nečekal, že skončíme v semifinále a že takhle potrápíme Zlín. Zlepšovali jsme se ve výkonech, které jsme předváděli už v průběhu sezony a užívali jsme si to. Samozřejmě nás neskutečně hnali kupředu i fanoušci, za což jim patří velký dík.

Jak jsi sám řekl, před sezonou by vás určitě nikdo netipoval možná ani na play-off, natož na semifinále. Vnímali jste nějak ty předsezonní prognózy?

Já osobně jsem to před sezonou ani během ní nijak neřešil. Všichni hodnotí týmy podle soupisek, ale na papíře ta soupiska může vypadat silně a potom tomu výkony neodpovídají. Nechci úplně jmenovat, ale to byl například případ Znojma, které na papíře mělo skvělý kádr, ale sezona se mu nepovedla a skončilo poslední. My jsme měli mladé kluky, které ještě nikdo moc neznal a nemohli tak vědět, jak se poperou s dospělým hokejem. Nerad bych někoho opomenul, ale například Kale Costa a Pavel Kordule podle mě zažili skvělý ročník a udělali během sezony obrovský pokrok. Byli jsme braní jako outsideři, protože někteří kluci neměli zkušenosti s dospělým hokejem. Potom všem ukázali, že se s nimi musí do budoucna počítat.

Jak bys celkově zhodnotil ročník 2023/24?

Určitě jen pozitivně, byl úspěšný. Samozřejmě se spousta zápasů nepovedla podle našich představ, ale to je sport, někdy člověk musí prohrát, aby mohl příště vyhrát. My starší jsme kluky museli během sezony nějak korigovat, měli jsme hodně meetingů, ať už s trenéry, nebo jen my hráči a říkali jsme si, jak by to mělo a nemělo vypadat a docela to pomáhalo. Myslím si, že hokej byl atraktivní pro diváky, protože padalo hodně branek.

Ačkoliv ti bude teprve 28 let, v týmu jsi patřil ke starším a zkušeným hráčům. Jak ti tato role sedla?

Já to miluju a vyžívám se v tom, baví mě se o ty kluky v podstatě starat. Byl jsem jako jejich starší brácha. Pomoc těm mladým hokejistům mě naplňuje a nejsou mi lhostejní. Snažím se jim říkat co můžou zlepšit, ať už mimo led, nebo na ledě. Jsem tu pro ně a oni to vědí. Jsem rád za tuto roli a doufám, že to takhle bude pokračovat dál, že těm klukům pomůžu.

Co pro tebe bylo nejtěžším momentem sezony?

Z týmového hlediska si jeden konkrétní moment nevybavuji, bylo tam víc špatných chvil, kdy jsme třeba prohráli víc zápasů po sobě nebo jsme utrpěli hloupé porážky. Já jsem se do poloviny sezony potýkal s určitými osobními záležitostmi, kabina to věděla a prožívala to trochu se mnou. Kluci mi hrozně pomohli a za to jim patří obrovský dík, protože to nikomu z nich nebylo jedno. Nakonec jsem se z toho dostal a bylo to jen lepší a lepší.

A na druhé straně ty nejlepší chvíle?

Určitě play-off. Nejlepší byl asi ten pátý zápas s Třebíčí, kdy jsme postoupili do semifinále. To byla obrovská euforie jak pro nás, tak pro fanoušky. Myslím si, že to spojilo celé Litoměřice a ukázalo to celé první lize, že se s námi musí počítat. Doufám, že to takhle bude pokračovat dál. Určitě bych také nechtěl zapomenout na sérii osmi výher v řadě, kterou jsme měli ze začátku sezony.

V minulosti jsi kluby celkem střídal, nyní máš pod Radobýlem podepsáno až do roku 2026, usadil jsi se tu?

Asi ano. Prostě mi to tu sedlo. Právě díky tomu, že jsem prošel celkem hodně klubů, tak to můžu porovnat a tady mi to sedí nejvíc. Neříkám, že to bylo všude jinde špatné, to vůbec ne, ale co mám zkušenost, je tu nejlepší zázemí v první lize. Je tu všechno, co si hokejista může přát, ať už skvělá kabina, zázemí, posilovna, wellness, pokoje na zimním stadionu, ve kterých můžeme být ubytovaní, strava, skvělý realizační tým a ať už tu je jakékoliv složení, vždycky máme výbornou partu a dokážeme to poskládat tak, že jsme úspěšní. Zároveň je to kousek od Prahy, kde bydlím. Všechno mi tu sedlo, včetně fanoušků, kteří jsou skvělí. I když jich třeba není tolik jak někde jinde, tak na konci sezony ukázali, že jsou nejlepší v lize a jsme hrozně rádi, že chodili a doufám, že to bude pokračovat i v příštích sezonách.

Budeš se v pauze věnovat inline hokeji?

Určitě ano. Na inline se vždycky hrozně těším. Máme s Hradečáky skvělou partu kamarádů, ve které to hrajeme rádi a moc se na to zase těším. Začíná nám to na začátku května, to už je za chvilku.

Loni jsi se dostal na mistrovství Evropy, máš podobné cíle i letos?

Vždycky mám nějaké cíle, ale neupínám se k nim. Musí se povést spoustu věcí, aby to vyšlo, ale myslím si, že letos nic takového nevyjde kvůli termínům. Takováto světová akce je letos někdy na začátku hokejové sezony, takže si myslím, že letos se s námi hokejisty nepočítá. Chceme s Hradcem dojít co nejdál a být co nejúspěšnější samozřejmě.