5. 1. 2014 | Alexandr Stys

Litoměřice se střetnou s Medvědy v domácím prostředí

Pondělní kolo odehraje Stadion Litoměřice na domácím ledě. Soupeřem mu bude středočeský celek z Berouna, který momentálně se nachází na 12. místě tabulky. Medvědi nemají se Stadionem dobrou bilanci, a proti Severočechům letos již dvakrát padli. V dresu Litoměřic se navíc objeví posila z pražského Lva, finský reprezentant a mistr světa Niko Kapanen, který v dresu Litoměřic odehraje dvě utkání. Zápas mezi Litoměřicemi a Berounem se hraje v pondělí 6. ledna od 18:00.

Zkrotit berounské šelmy Litoměřičtí umí

Ve dvou vzájemných utkáních letošní sezóny si Litoměřice proti Berounu připsaly 5 bodů. V prvním utkání, které se hrálo v Kalich Areně šli domácí rychle do vedení ve 2. minutě, když dokázali využít přesilovou hru. Medvědi hned na to dokázali odpovědět také brankou v početní výhodě a po první třetině platil nerozhodný stav. Ve druhé části měl Beroun šanci prosadit se ve dvojnásobné přesilovce, ale Litoměřice s přehledem oslabení ubránily a brankou ve vlastním oslabení poslal domácí do vedení Miroslav Forman. Dvoubrankový náskok zařídil další brankou v početní výhodě Martin Novák hned na úvod třetí třetiny. Litoměřice poté přidaly další dva zásahy a Medvědi odjeli z Kalich Areny s vysokou porážkou 5:1.

Odveta v Berouně měl jiný průběh. Medvědi do utkání vstoupili lépe a jíž ve čtvrté minutě poslal domácí do vedení Ondráček. Do první přestávky Stadion stihl vyrovnat. Ve vlastním oslabení se prosadil nejlepší litoměřický střelec Čermák. Začátkem druhé třetiny hrál Stadion přesilovou hru, ve které kapitán týmu Jaroslav Hašek poslal Kališníky do vedení 2:1. Medvědi však v polovině utkání předvedli bleskový obrat a brankami Půlpána a Kužela drželi do 56. minuty hubený náskok. Svojí druhou branku v utkání však přidal Miloslav Čermák a poslal zápas do prodloužení. V prodloužení však diváci branku neviděli a v samostatných nájezdech si bonusový bod připsaly Litoměřice, když Martin Chabada dvakrát překonal Šimbocha.

V dresu Kališníku Niko Kapanen

Útočník Niko Kapanen nastoupí ke dvěma utkáním v dresu Stadionu. Představit by se měl v pondělí 6. ledna při domácím zápase s Berounem. Finský forvard se po zranění chystá na návrat do sestavy pražského Lva. Niko Kapanen je mistrem světa z roku 2011, stříbrným (2006) a bronzovým (2010) olympijským medailistou či dvojnásobným vítězem Gagarinova poháru (2009 a 2010). V NHL odehrál přes 400 utkání (Dallas, Atlanta, Phoenix), další více než tři stovky zápasů přidal do svých statistik v KHL (Kazaň, Lev Praha).

Medvědi jsou dvanáctí a do roku 2014 vstoupili porážkou

První utkání po vánočních svátcích odehrál Beroun na domácím ledě proti Kadani. Utkání nebylo příliš bohaté na góly a po základní hrací době na tabuli svítilo skóre 1:1. Ani po pětiminutovém prodloužení diváci v Berouně branku neviděli a na řadu přišly samostatné nájezdy, ve kterých o bonusovém bodu pro hosty rozhodl Jaroslav Kůs. Kadaň tak na ledě Medvědů přerušila svojí dvanáctizápasovou šňůru proher.

Pro Beroun to byla naopak již osmá prohra v řadě a tým po zdárném vstupu do soutěže se propadl do spodních pater tabulky. Momentálně jsou Medvědi na 12. příčce a třinácté České Budějovice na Středočechy ztrácejí pouhý bod. Proti Stadionu to však nebude mít Beroun vůbec lehké.

Kádr Středočechů navíc na začátku prosince opustil do té doby nejproduktivnější útočník Kubica, který zamířil k lídrovi soutěže z Mladé Boleslavi. Nejproduktivnějšími hráči berounské sestavy jsou nyní Zbyněk Hrdel(5+10) a Jakub Marek(8+7), kteří mají shodně po 15 kanadských bodech. V brankovišti Medvědů se prostřídali již čtyři muži s maskou. Nejvíce startu si připsal Juraj Šimboch, který nastoupil j 23 zápasům, ve kterých si připsal 92% úspěšnost zákroků. V devíti utkáních se do branky postavil Lukáš Cikánek (93%) a v čtyřech případech Adam Svoboda (89%).

Sestava Medvědů Beroun v minulém utkání:

Šimboch – Jebavý, Šenkeřík, Kužel, Špelda, Kolářík, Chalupa – Marek, Hrdel, Vrdlovec – Diviíšek, Kubeš, Petruška – Malý, Babka, Markulinec – A. Půlpán, Matějka, Šteiner.