13. 3. 2012 | Michal Sabó

Litoměřice mají nového partnera, Stadion vstoupil do spolupráce se Spartou

Úterý 13.3.2012 bude do historie litoměřického hokeje zapsáno jako den, kdy byla uzavřena partnerská spolupráce s významným extraligovým týmem. Partnerem Stadionu Litoměřice se nově stalo mužstvo HC Sparta Praha. Dvouletou smlouvu uzavřeli zástupci obou celků v prostorách Kalich Areny krátce po druhé hodině odpolední, kdy ji podepsali pánové Petr Bříza a Jaromír Tvrzník. Fotografie si můžete prohlédnout zde.

Úvodem se slova chopil právě předseda litoměřického oddílu Jaromír Tvrzník, který přivítal v Kalich Areně všechny přítomné, včetně zástupců města, kterými byli radní Karel Krejza a Ivo Elman, starosta Litoměřic Jaroslav Chlupáč a místostarosta Václav Červín. "Bez těchto lidí bychom neměli tento zimní stadion a neměli bychom ani ligu, či hokej, který zde hrajeme," připomněl předseda Tvrzník.

Jako další důležité postavy celého aktu, který se v prostorách litoměřické haly odehrával, představil zástupce holešovického klubu. Z jeho řad dorazil předseda představenstva Petr Bříza, spolu s ním také trenéři "A" týmu Josef Jandač, Richard Žemlička, Patrik Martinec a Radek Tóth.

Od podpisu smlouvy si litoměřický tým podle slov svého předsedy slibuje zkvalitnění kádru a tím pádem v příští sezóně i postup do play-off, dále postupem času rozšíření celé spolupráce i na juniorské, dorostenecké a žákovské týmy. "Tato smlouva se uzavírá na dva roky a já doufám, že po těchto dvou letech se zde opět sejdeme a smlouvu prodloužíme," dodal závěrem svého úvodního proslovu Jaromír Tvrzník.

Od něj převzal slovo Petr Bříza. "Já děkuji za Spartu za skvělé přijetí, protože mít zde pana starostu, pana radního a ostatní osoby odpovědné za sport ve vašem městě je samozřejmě gesto plné respektu vůči nám. Také my chceme přistupovat k této spolupráci se stejným respektem. Sparta nehledá, jak občas některé extraligové týmy trochu hanlivě nazývají své partnerské týmy, farmu. Sparta hledá partnera, rovnocenného partnera a jednání s představiteli litoměřického klubu jsme vedli právě tímto směrem. Chceme, abychom byli dva rovnocenní partneři, kteří se budou navzájem obohacovat."

Petr Bříza dále navázal na slova zástupce Litoměřických, když potvrdil úmysl spolupracovat nejen na úrovni seniorského týmu, ale současně také v oblasti mládežnických mužstev. Uvedl záměr odehrát v Kalich Areně některá utkání memoriálu Jana Marka, což je turnaj dorostenecké kategorie. Nejbližší utkání tohoto podniku se uskuteční na litoměřickém ledě již 6. dubna. Další turnajová utkání, která mají v plánu Pražané v Litoměřicích odehrát se týkají dvou duelů se švédskými týmy v rámci základní skupiny European Trophy v srpnu letošního roku. "Za nás je ta spolupráce brána jako velmi rovnocenná a těšíme se, že po těch dvou letech v roce 2014 budeme všichni mít úsměv na tváři a dobrý pocit z toho, že dva subjekty, které se ve svých městech snaží nabízet dobrý hokej, si navzájem pomáhají," potvrdil serióznost, s jakou do spolupráce Sparťané vstupují a v jaký výsledek doufají.

Slovo si poté vzal zpět Jaromír Tvrzník. “Chtěl bych dodat, že v letošní sezóně za nás již jeden hráč Sparty nastoupil, byl to David Tůma, který se osvědčil. Na druhou stranu však také ve Spartě hrálo v minulosti několik odchovanců Litoměřic, ať to byl Milan Hnilička, Milan Toman, Petr Přikryl nebo Radek Hamr,” připomněl předseda Stadionu hráče Sparty, který minulé léto obohatil kádr Litoměřic a zmínil také odchovance Severočechů, kteří v minulosti oblékali dres holešovického klubu.

Poté dostal slovo od svého kolegy Petra Břízy trenér Sparty Josef Jandač, který bude v příštích sezónách právě se svými asistenty jedním z těch, kteří budou již výše zmíněnou spolupráci tvořit. “Konkrétní spolupráce by měla být o vzájemné výměně hráčů. My potřebujeme pro extraligu podstatně širší kádr a mladé kluky, které postupně zabudujeme do mužstva. Já jsem si procházel první ligou i extraligou, takže znám úskalí, která vás mohou potkat. Někdy se stane to, že je nedostatek hráčů a poté je to o vzájemné komunikaci. Když třeba my budeme v potížích, druhý klub nám pomůže a naopak. Není to, jak již řekl Petr Bříza, na úrovni nějakého farm týmu, protože farm tým znamená, že Sparta kontroluje celý chod klubu, tak tomu není. Jde o to, aby vzájemná komunikace byla taková, abychom si vzájemně vyšli vstříc a chápali konkrétní potřeby toho druhého,” naznačil šéf sparťanské střídačky plánovaný princip celého partnerství a vzápětí zamířil konkrétně k pohybu hráčů mezi oběma týmy.

”Výměna hráčů by měla probíhat tak, aby tu byli hráči na víceméně stálou smlouvu a poté hráči, kteří budou migrovat mezi oběma kluby dle potřeb. To je myslím hlavní účel, kvůli kterému Sparta hledala tým, který by to akceptoval, který by zároveň nabídl tak parádní podmínky pro trénink a udělal, abych tak řekl, vojnu pro naše hráče, kteří by tak měli dobře zvládat přechod mezi juniorskou a seniorskou kategorií. To vše je důvod, proč jsme se na Litoměřice obrátili a Litoměřice to vnímají naprosto stejně, takže došlo k souladu,” pokračoval trenér Pražanů jedním dechem v dalším rozboru očekávaného způsobu spolupráce obou organizací.

Na řadu poté přišla otázka dosavadní spolupráce Sparty s Berounem. “Naším prioritním klubem jsou Litoměřice. Beroun pro nás není jasná a stoprocentní destinace,” řekl Jandač. “Smlouva s Berounem končí k 30.4.2012. My jsme ji v minulých měsících ani neuvažovali prodloužit, protože jsme s tou spoluprací nebyli spokojeni. Proto jsme začali již někdy na podzim jednat s klubem, se kterým bychom tu práci rozvíjeli do našich představ a jsme velmi rádi, že jsme našli partnera na stejné vlně právě v Litoměřicích,” uvedl termín, kdy pomine vztah Sparty s Medvědy z Berouna Petr Bříza.

”My jsme oslovili Litoměřice z důvodu destinace a dostupnosti a samozřejmě i zázemí. Hledáme i dostupnost z Prahy, aby pro mladé kluky nebylo zdlouhavé dojíždění, protože ta operativnost spočívá v tom, že například v jeden den hráč onemocní, my budeme někoho potřebovat a není problém, aby ten kluk hned ráno přijel. Těžko bude hráč cestovat ze Šumperku,” vyzdvihl Jandač významné klady, které nadcházející partnerství přinese. Připomněl také dalšího letošního partnera Sparty. “Další tým, se kterým jsme letos úzce spolupracovali, byl Písek. My nepřerušujeme žádné vztahy s žádným prvoligovým týmem. Byli jsme jako jeden ze dvou klubů, které se otevřeně postavily k tomu, aby se první liga neuzavřela a naopak zůstala otevřená. Aby týmy, které mají ambice, splňují požadavky, mohly třeba postoupit do extraligy. První ligu naprosto respektujeme a víme, že je nezbytná pro český hokej jako takový. Vážíme si toho, když lidé v první lize shánějí peníze, město podporuje, bez peněz by to asi bylo těžké. Toho si opravdu vážíme a ceníme. Písek je na podobné úrovni, nemyslím tím partnerské spolupráce, ale na takové vzájemné dohodě a respektování.”

”Musím ještě dodat, že my samozřejmě Litoměřice nelimitujeme v další spolupráci ať již s Boleslaví, Litvínovem či Ústím nad Labem. Obě strany jsme pouze cítily, že chceme deklarovat naši spolupráci smlouvou, abychom si přesně řekly pravidla, která nás během sezóny mohou provázet, abychom věděl, co od sebe můžeme očekávat a my samozřejmě cítíme odpovědnost, kdy jsou sportovní výsledky Litoměřic do budoucna částí sportovních výsledků Sparty a chceme se na nich podílet těmi kvalitními hráči, které chceme poskytnout. To je ta vyváženost té spolupráce, která nás zároveň svazuje, ale zároveň se navzájem chceme limitovat”, nastínil Petr Bříza volnost, ale zároveň i hlubokou sounáležitost obou organizací, která mezi nimi od této chvíle bude panovat.

Došlo také na finanční otázku. “Naši hráči, kteří zde budou hrát, tu budou hrát takzvaně zdarma. Nebudeme účtovat žádné hostovné tak, jak se to v rámci klubů i platné legislativy ČSLH děje,” prozradil předseda představenstva Pražanů.

Stejného tématu, tedy finanční podpory, se držel také Karel Krejza. “Nevím, jestli lze v letošním roce hovořit o nějaké nadstandartní podpoře,” řekl litoměřický radní. “Chtěl bych poděkovat kolegům radním, že se přišli podívat na podpis smlouvy, čímž zároveň myslím dostatečně vyjádřili vůli podporovat sport obecně, nejen hokej, v Litoměřicích. I to, že sedíme na zimním stadionu, který je majetkem města a je spravován městskou příspěvkovou organizací je dostatečným vyjádřením podpory. Samozřejmě se to neobejde bez nějakých přímých finančních dotací či podpory. To záleží na možnostech rozpočtu kromě vůle všech zastupitelů. Doufám, že se nám i na příští období podaří udržet nějaké prostředky pro sport minimálně ve stejné výši, jako tomu bylo v letech minulých a doufám, že se nám podaří zajistit některé sponzory a požádat je, aby klub také podporovali.”

Ke slovu se dostal také starosta města pan Ladislav Chlupáč a promluvil o vlastním vztahu vedení města ke sportu. “Ve vedení města jsou bývalí sportovci, ačkoliv Karel Krejza i pan místostarosta Václav Červín jsou judisté a já jsem hrál basket. Nebránilo nám to však podpořit hokej, protože se potvrdilo to, v co jsme doufali a sice, že zde bude velká návštěvnost.” Starosta Litoměřic dále hovořil s lehkou nadsázkou o podobnosti města na soutoku Labe a Ohří s Prahou. “Kromě toho, že Litoměřice jsou známé jako Zahrada Čech a Máchovo Litoměřice, tak málokdo ví o přízvisku Malá Praha zejména kvůli památkám, kostelům a Václavskému náměstí.”

Jedna z otázek z úst přítomných novinářů zněla, zda se nechystají sparťanští trenéři nějakým způsobem zasahovat do práce šéfům litoměřické střídačky. Na tento dotaz pohotově odpověděl trenér Jandač. “Z hlediska profesního nemohu a ani nechci limitovat trenéry, kteří tento tým povedou a na dálku někoho řídit, říkat co a jak se má dělat ohledně herního systému a podobně. Každý tým je jiný a herní styl, projev a systém mužstva se musí hrát s týmem, který na to má. Sám za sebe jako trenér mohu říci, že kdyby mi někdo nařizoval jak mám trénovat a jak to mám dělat, tak se takzvaně šprajcnu a radši tu práci dělat nebudu. My jako trenéři jsme se shodli, že nám pro mladé hráče chybí vojna a těžký dril, což budeme požadovat, aby zde bylo. Není to nařízení, prostě jsme se na tom shodli. Myslím si, že i trenérům to bude vyhovovat a uvidíme, zda tím ti kluci projdou. Navázal bych znovu na podmínky, které tu jsou. Kluci zde mohou být ubytováni přímo na stadionu, mají parádní zázemí, ať se to týká posilovny, tělocvičny, regenerace. To je přesně to, co si myslím těm klukům může pomoci. A nejde pouze o Spartu, ten přechod mezi juniorkou a dospělým hokejem by měl být pro ty hráče daleko tvrdší a přísnější, než doposud tento systém, který zde v hokeji máme, může nabídnout.”

Předchozí slova mírně doplnil a upřesnil Petr Bříza. “Pouze bych doplnil, že tím drilem nebo vojnou je míněno stálé působení. My sem nechceme ty kluky posílat na jeden zápas, který by zde odehráli a odjeli pryč. Oni musí mít návaznost na tým, odpovědnost za výsledky, musí zde dlouhodobě působit a musí být součástí mužstva. Máme dohodu, že každou sezónu sem dáme určitý počet hráčů, dnes můžeme říci pět až šest hráčů a jestli jich tu bude více nebo méně je opět na naší dohodě. Víme, že musí splňovat kvalitu, aby dokázali Litoměřicím pomoci. Abychom tuto spolupráci ohlídali, bude jeden z kolegů asistentů odpovědný za HC Sparta Praha a za tuto spolupráci, stejně tak na straně Litoměřic bude jeden člověk, který bude takzvaný zmocněnec a oni dva budou komunikovat, ať už v písemné nebo kterékoliv jiné formě. Budou hlídat, aby to na jedné straně pro Litoměřice znamenalo kvalitní doplnění kádru a na druhé straně pro Spartu kvalitní využívání kmenových hráčů. My máme dnes pod smlouvou kolem dvanácti třinácti hráčů ročníku 1990 a mladších, takže si myslíme, že sem dokážeme přivést dostatečnou dravost, mládí a zároveň i kvalitu.”

S blížícím se časem samotného podpisu smlouvy si vzal slovo také litoměřický trenér Daniel Tvrzník. “V Čechách je Sparta pojem. Je to organizace, která nás může posunout dál. My jsme odehráli dvě sezóny v první lize, myslím, že jsme je neodehráli špatně. Vždy nám bohužel do play-off chyběl malý kousek. Chceme se posunout dál, vstoupili jsme do jednání se Spartou a jsem rád, že ta jednání dopadla. Sparta má spoustu mladých hráčů, kteří jsou kvalitní, perspektivní a talentovaní. Doufám, že to bude spolupráce prospěšná pro obě strany.”

Následoval již samotný akt podpisu smlouvy o dvouleté partnerské spolupráci mezi týmy HC Stadion Litoměřice a HC Sparta Praha, na které své podpisy zanechali předseda litoměřického oddílu Jaromír Tvrzník spolu s předsedou představenstva Sparty Petrem Břízou. Tímto byla stvrzena nová etapa, do které obě organizace vstupují a která doufejme přinese co nejvíce kladů pro všechny zúčastněné.