10. 9. 2010 | Jan Luňáček

Přeji si, abychom bez problémů odehráli celou žákovskou ligu, říká Daniel Sadil

Páteří každého úspěšného hokejového klubu jsou mládežnické celky, které jsou i základnou pro týmy dospělých. Vytvořit mladým hokejistům odpovídající podmínky pro jejich další růst není vůbec jednoduché. Litoměřický Stadion může v dnešní době mladým adeptům hokejového umu nabídnout podmínky přímo vynikající. Otevřením nové Kalich Areny se v Litoměřicích určitě zkvalitní i práce s mladými hokejisty. O mládeži jsme si povídali s místopředsedou hokejového klubu panem Danielem Sadilem.

Jak to vypadá s mládežnickým hokejem v Litoměřicích před nadcházející sezonou?

V loňském roce jsme odehráli s mládežnickými týmy žákovskou ligu a dopadlo to dobře. Odehráli jsme ji celou s takovým výsledkem, že jsme skončili zhruba v polovině tabulky. Před letošní sezonou se nezměnilo v zásadě nic. Zůstali jsme v žákovské lize, kterou hrají třídy pátá, šestá, sedmá a osmá. Všechny týmy máme plně obsazené a po dlouhé době se dá říci, že jsou to převážně hráči litoměřičtí. Týmy jsou doplněné také chlapci z Lovosic a snažíme se sehnat i hráče z nejbližšího okolí. Naší snahou je hrát žákovskou ligu, protože si myslíme, že je to soutěž kvalitní. Těžké je ale to, že v každém týmu musí být minimálně patnáct hráčů, a to je pro nás dost problém.

Budou působit všechny týmy mládeže zde v Litoměřicích?

Samozřejmě, že jsme to museli rozhodnout. Třídy druhá, třetí, čtvrtá a pátá nám momentálně hostují v Lovosicích, všechny ostatní i s dorostem zůstávají v Litoměřicích. Už se nebude pendlovat mezi Roudnicí, Českou Lípou a Lovosicemi. Už jsme se těšili na to, až tu budeme mít novou arénu, a díky tomu, že A tým mužů trénuje dopoledne, zbude v odpoledních hodinách čas pro mládež. Naši arénu využíváme opravdu plnohodnotně, to znamená, že využíváme i ostatní prostory, které hala nabízí. Dokonce si můžeme dovolit to, že oproti třem tréninkům vloni, mohou nyní starší kluci trénovat i čtyřikrát týdně.

Projeví se to i finančně, že se nemusí platit za pronájem jinde a hrajete a trénujete ve vlastní hale?

Určitě se to projeví i finančně. Nedokážu ale odhadnout, jak moc se ušetří. To uvidíme po sezóně. Já teď musím v této části rozhovoru moc poděkovat rodičům našich hráčů. Hodně jsme toho odehráli a odtrénovali vloni v Lovosicích a rodiče tam kluky vozili a nikdy si nikdo nenárokoval nějaké finance za odvoz. Vozili kluky auty i na zápasy a za to jim patří veliký dík. My jsme teď už schopni vypravit na zápas autobus, ale na druhou stranu, když odjede k zápasu dvanáct hráčů, tak je to přepych. V dnešní době je doprava hrozně drahá.

Byl velký problém dát dohromady na letošní sezonu všechny týmy?

Byl to veliký problém. Ale podívejme se všude kolem. I Litvínov, hokejové město, mělo problém dát dohromady tým pro žákovskou ligu. Takže i Litoměřice, které jsou také hokejové město, ale na nižší úrovni, mají problém sehnat tolik hokejistů. Mládež se nám ještě rozmělní do basketu, fotbalu a jiných sportů. Dětí, které chtějí dělat nějaký sport, už moc nezbude. Proto jsme moc rádi, že můžeme spolupracovat s Lovosicemi. Nejen co se týče zimního stadionu, ale i co se týče náboru dětí. I v Lovosicích měl hokej zvuk, takže děláme nábor mladých hokejistů i tam. Byli bychom rádi, kdyby tato spolupráce pokračovala, ač musí hrát pod hlavičkou Stadionu Litoměřice.

Ambice v nadcházející sezóně jsou pro všechny týmy stejné, nebo je nějaký tým na tom ve výkonosti lépe?

Když děláme tento rozhovor, tak už proběhlo první kolo soutěží. Pátá a šestá třída hrála doma se Sokolovem. Pětka prohrála 2:1, šestá třída vyhrála 5:4, z čehož mám velkou radost. Bylo to překvapení. Sedmá třída vyhrála v Sokolově 8:4 a osmá třída tam uhrála remízu 2:2. Když vidím výsledky prvního kola, tak musím být spokojený. Ale musíme být oběma nohama pevně na zemi. Byl bych moc rád, kdyby to dopadlo jako vloni. Chtěli bychom hrát bez stresu z toho, že můžeme spadnout. Navíc si přeju, abychom všechno opravdu odehráli. Bohužel, kontrolní orgány Svazu ledního hokej chodí na mládežnické zápasy a počítají hráče na střídačce. Řeknu to možná trošku ošklivě, ale někteří možná i čekají na to, aby týmy typu Litoměřic, Teplic a další menší udělaly nějakou chybu a žákovská liga se mohla zúžit. Pro velké oddíly by pak bylo odehrát tuto ligu daleko jednodušší. Já bych si opravdu přál, aby se v Litoměřicích stále hrála žákovská liga, protože je to opravdu kvalitní soutěž.

Dostaly se mládežnické týmy na ledovou plochu letos dříve, než tomu bylo v předchozích letech?

To určitě. Letos jsme se dostali na led opravdu brzo. Ale v naší hale je i ta výhoda, že tu můžeme využít i velkou tělocvičnu a máme tu perfektní zázemí. Snažíme se o to, aby kluci, než jdou na led, potrénovali i jinde a po tréninku na ledě mohli jít třeba znovu do tělocvičny. Vedení ledního hokeje v Litoměřicích dbá i na to, aby se vzdělávali trenéři. Mnozí z nich si dělají trenérské zkoušky a chodí poctivě celý rok do školy.

Projevil se v Litoměřicích zájem o lední hokej, když se otevřela nová hala?

Na tuto odpověď si budeme muset počkat. Od měsíce října začnou náborové akce a všemi dostupnými prostředky se budeme snažit dostat nové hokejisty do našeho oddílu. Budeme se snažit pomoci novým adeptům i s výstrojí, aby nemuseli rodiče hned ze začátku vydávat vysoké částky za výstroj a výzbroj. Budeme se snažit v zájmu zdejšího ledního hokej vychovat v Litoměřicích další vynikající hokejisty, kterých už není málo.

Děkuji za rozhovor a přeji jen samé dobré výsledky.