Zápasové menu

Kališníci zvládli venkovní utkání na ledě budějovického Motoru na jedničku a vezou z jižních Čech tři body. Stadion je tak prvním týmem v letošním ročníku Chance ligy, se kterým České Budějovice ztratily všechny tři body. Výhra se začala rodit v 17. minutě, kdy se prosadil kapitán Aleš Pavlas. Poté se trefili i Daniel Voženílek, Jan Mlčák, Martin Kadlec a na závěr dvěma přesnými zásahy přispěl Patrik Marcel. Motor sice zareagoval dvěma góly, na rozjeté Litoměřice to však nestačilo.

7. kolo

2:6

0:2, 0:2, 2:2

ČEZ Motor České Budějovice - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 17. Pavlas (Voženílek, Korkiakoski), 20. Voženílek, 27. Mlčák (Pavlas, Střondala), 39. Kadlec (Pavlas, Mlčák), 51. Marcel, 58. Marcel - 49. Šimánek (Přikryl), 52. Doležal (Přikryl). Rozhodčí: Pavlovič, Souček - Pechánek, Roischel. Vyloučení: 4:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 6421. Střely na branku: 27:24. Zblokované střely: 18:6. Vhazování: 39:24. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1, 5:2, 6:2.

ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň – Pýcha, Suchánek, Vydarený, Plášil, Lytvynov, Pavel – M. Novák, J. Kloz, Z. Doležal – Karabáček, Gilbert, J. Veselý – Šimánek, R. Přikryl, Babka – Christov, Venkrbec, Holec.

HC Stadion Litoměřice: Š. Lukeš – Pavlas, Mlčák, Marcel, Kukla, Šalda, Strejček, Dajčar – Voženílek, Korkiakoski, Kangas – Beran, Střondala, Jánský – Šik, Vitouch, M. Kadlec – D. Sklenář, Štohanzl, Svoboda.

Do první třetiny vstoupili aktivněji hráči domácího Motoru. K první velké šanci se v páté minutě dostal Zdeněk Doležal, který se ocitl zcela sám před brankou Štěpána Lukeše. Začátek zápasu byl ale spíše opatrný na obou stranách.

Velkou příležitost měl v jedenácté minutě Daniel Voženílek, jenž střílel od pravé tyčky do ramene domácího gólmana. Tlak kališníků ale pokračoval. První branka zápasu padla za záda Davida Strmeně v sedmnácté minutě zásluhou kapitána Aleše Pavlase, který dostal přihrávku k pravé tyčce od Daniela Voženílka a v kleče zasunul kotouč do klece.

Ve 20. minutě bránili hráči Stadionu oslabení. Vtom se šikovně uvolnil Daniel Voženílek, který ujel celé budějovické obraně a skóroval nad levý beton domácího brankáře. Jihočeši tak po první třetině odcházeli s dvoubrankovou ztrátou.

Kdo by čekal, že domácí vstoupí do druhé třetiny aktivněji, zmýlil se. Na ledové ploše se to ze začátku hemžilo zakázanými uvolněními, ale v čase 26:49 se opět měnil stav. Jan Mlčák napřáhl u modré čáry a vypálil. Propálil mezi všemi obránci a David Strmeň už nemohl nic dělat.

Ve 31. minutě se k velké šanci dostal bývalý kališník ve službách Motoru Jan Kloz, který trefil brankovou konstrukci. To byla na delší domu poslední příležitost domácích.

Minutu a čtyřicet vteřin se na kostce nad ledovou plochou v Budvar Areně rozsvítilo skóre 4:0. Hráči Litoměřic si křižně přihrávali v útočném pásmu tak dlouho, dokud z mezikruží nevypálil Martin Kadlec nad Strmeňovu lapačku.

V třetí části to vypadalo, že se domácí celek vzpamatuje. Hokejisté Motoru si tvořili šance a dostávali se do tlaku. Ten vyvrcholil gólem Jiřího Šimánka jemuž asistoval Roman Přikryl.

Další příležitost dostali domácí díky faulu Jana Mlčáka a Motor se dostal do početní výhody. Deset minut před koncem utkání odvolalo vedení domácího gólmana z branky a Budějovičtí hráli v šesti.Toho ovšem využil Patrik Marcel, jenž se strefil do prázdné klece a zvyšoval na 5:1.

Po Marcelově gólu se dostaly ke slovu hokejky domácích. Konkrétně Zdeněk Doležal, jenž překonal podruhé gólmana hostů.

Finální skóre ještě v 58. minutě upravil Patrik Marcel znovu do prázdné brány.

Ohlasy k utkání

Václav Prospal (Motor České Budějovice): Za mě je to jednoduché. Věřím, že Litoměřice vyhrály naprosto zaslouženě. Nepředvedli jsme takový výkon, abychom šli vítězství naproti. Dnes tedy nemáme nic. Potřebujeme co nejrychleji zapomenout. V určitých fázích to bylo strašné. Za nic se neschováváme, zodpovědnost padá na nás.

Daniel Tvrzník (Litoměřice): Do Budějovic, na hřiště favorita, jsme přijeli s určitým plánem. Ještě tu neztratili ani bod. Toho plánu jsme se celý zápas drželi. Především v první třetině jsme hráli velice dobře, ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak, ale paradoxně soupeři opět odskočili.