Zápasové menu

První utkání, první tři body, první čisté konto. Tak by se dal charakterizovat výčet toho nejlepšího v podání litoměřických hokejistů v úvodním kole Chance ligy na benáteckém ledě. Dvěma góly se blýskl útočník Vojtěch Střondala, velmi se dařilo i gólmanu Tomáši Královi. Vstup do sezóny se tak kališníkům povedl na výbornou, připisují si totiž první výhru.

1. kolo

0:4

0:0, 0:1, 0:3

HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 40. Střondala (Pavlas, Voženílek), 45. D. Sklenář (Štohanzl, Dajčar), 46. Střondala (Šalda, Voženílek), 57. Jícha (Štohanzl, Kangas). Rozhodčí: Micka, Souček - Horažďovský, Maštalíř. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 215. Střely na branku: 39:36. Zblokované střely: 7:5. Vhazování: 40:37. Průběh utkání: 0:4.

HC Benátky nad Jizerou: Žajdlík – Kolmann, Žůrek, Buchtela, Kunst, Niko, Aubrecht, Hampl – Půček, Chrtek, D. Špaček – Rychlovský, Najman, Duda – Jiruš, A. Dlouhý, Wiencek – Klapka, Bittner, Šafařovský.

HC Stadion Litoměřice: Tomáš Král – Kukla, Marcel, Mlčák, Pavlas, Strejček, Šalda, Dajčar – Jánský, Korkiakoski, M. Kadlec – Kangas, Střondala, Voženílek – Svoboda, Vitouch, Jícha – Sklenář, Štohanzl, Kropáček.

Už počátek první třetiny přinesl dosti velký kališnický tlak na Žajdlíkovu branku, který posléze ještě umocnila početní výhoda Stadionu ve čtvrté minutě. Což ovšem vydrželo jen do jejího skončení, neboť následně své střelecké štěstí vyzkoušeli Benátečtí. Nejblíže vstřelení gólu byl Adam Dlouhý, Král však jeho střelu vyrazil betony.

Oba týmy se následně střídaly v přesilovkách. V té další se Litoměřičtí nemohli dlouho dostat do pásma přes benátecký obranný blok. Hra se tak přenášela z jedné strany na druhou. Za Stadion mohl první branku vsítit Vojtěch Střondala, který ovšem nevystihl přihrávku od Josefa Jíchy. Další střelecké příležitosti se otevřely pro Benátky, které 89 vteřin hrály ve dvojnásobné početní výhodě.

Litoměřická obrana ale vše přečkala, naopak později se i kališníci opět pouštěli do střeleckých výpadů. A zejména v závěru periody byli velmi aktivní. Střeleckou trefu jsme však ani na jedné straně v první periodě neviděli.

Úvod druhé třetiny přinesl dosti vyrovnanou, ofenzivní hru, s vysokým počtem napadání na obou stranách. Přesto se záhy dostali do většího množství akcí domácí, kterým pomohla i dlouhá signalizovaná výhoda a následně i přesilovka. Nutno říct, že gólman Král měl několikrát na mále, svůj tým ale po celou tuto dobu podržel řadou bravurních zákroků.

Na střídavě útočném stylu hry se nic neměnilo ani v průběhu třetiny. Oba týmy se zkoušely dostat do šancí, přesto málokdy došly až k úplnému zakončení, kterým by ohrozily gólmana. Na litoměřické straně ale toto prokletí částečně zlomil Josef Jícha, řítíc se sám na branku. Ani z této akce ale gól nepadl.

Kališnická aktivita tak gradovala opět v závěru třetiny. V tom hostům ještě pomohlo posledních 38 vteřin v početní výhodě. A právě v ní se kališníci poprvé v utkání prosadili! Obloučkovitou střelu pod víko přesně umístil Vojtěch Střondala, který se tak stal prvním úspěšným kališnickým střelcem v této sezoně. Litoměřičtí tak odcházeli do kabin s mírným vedením 1:0.

I počátek třetí periody jakoby kopíroval obě předchozí. Menší, avšak zásadní rozdíl byl v tom, že jak Litoměřice, tak Benátky se více tlačily na branku. Postupem času ale otěže hry připadly do rukou kališníků, gólman Žajdlík tak musel být velmi ve střehu. A také chvíli nato inkasoval podruhé! Sám do mezikruží si najel Dominik Sklenář, který zvedl puk a přesně ho umístil pod horní víko benátecké branky.

V krátkém čase musel Žajdlík lovit kotouč z branky znovu! Po rychlé kombinaci v útočném pásmu si přesně namířil kotouč Vojtěch Střondala, který si tak připsal již druhý vstřelený gól. Tento stav se ale nelíbil Benáteckým, kteří přitvrdili v předbrankovém prostoru. Naproti tomu pokračoval Tomáš Král ve svém skvělém výkonu a svůj tým nadále držel.

To umožnilo Litoměřickým vrátit se do hry a pokračovat v útočném tlaku na branku Matěje Žajdlíka. Sice ještě museli přečkat oslabení, avšak po jeho konci se vrátili do předešlého herního rytmu. Závěr třetiny se ještě mírně přiostřoval a přinesl řadu vyloučení. A také gól Josefa Jíchy, který krásně vymetl šibenici po odražené střele Kristiana Kangase.

První utkání sezony tak kališníci po pomalejším startu nakonec zvládli na výbornou. Dlouho vyrovnaný zápas ovládli vysokou výhrou 4:0, což je jistě velmi důležité na samém startu nového ročníku Chance ligy.

Ohlasy k utkání

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): Myslím si, že jsme utkání nezačali špatně. Řekl bych, že při hře pět na pět jsme byli lepším týmem. Na naší hře se podepsaly nevyužité přesilové hry. Samozřejmě nás poznamenala i inkasovaná branka v závěru druhé třetiny, kdy soupeř využil svou přesilovku. V poslední třetině jsme byli otřesení z inkasovaného gólu do šatny. Pro nás to bylo dost smolné a nešťastné utkání. Mrzí nás to, protože jsme měli spoustu šancí a přesilových her. Litoměřicím gratulujeme, my se už připravujeme na další utkání.

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Jsme samozřejmě rádi, že jsme dobře vstoupili do sezony a vyhráli první mistrovské utkání, které se hrálo venku. Musím říct, že první dvě třetiny byl lepší soupeř. Nás podržel brankář, který podal naprosto perfektní výkon. Díky tomu jsme mohli vzít body a začali ve třetí třetině hrát lépe než soupeř.