Zápasové menu

Již tradiční utkání Litoměřic proti juniorům Austrálie domácí opětovně ovládli. Soupeře, který se v Kalich Areně připravuje na nadcházející mistrovství světa III. divize, které se bude hrát v bulharské Sofii porazil vysoko 9:3. Přestože se hosté dokázali dostat do mnoha střeleckých příležitostí, málokterou z nich dokázali využít.

přát.

9:3

5:2, 0:0, 4:1

HC Stadion Litoměřice - Austrálie U20

Branky a nahrávky: 4. Bejček (Purma), 5. Sýkora (Kauschitz), 15. Purma (Rusý, Šikner), 16. Chňapko (Racek, Hruška), 16. Vízner (Sýkora, Domský), 45. Kauschitz (Vandas, Sýkora), 49. Purma (Rusý), 52. Purma (Rusý), 60. Rusý (Bejček) – 18. Sillato, 20. Flanagan (Kubara), 54. Steven (Fodor). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 75. Průběh utkání: 5:0, 5:2, 8:2, 8:3, 9:3.

HC Stadion Litoměřice: Švára (31. Kuneš) – Vízner, Zedek, Šikner, Vandas, Student, Racek – Domský, Sýkora, Kauschitz, Bejček, Purma, Rusý, Chňapko, Švalich, Hruška.

Austrálie U20: Tetreault (31. Woodlands) – Azzopardi, Flanagan, Haley, Kiliwink, Kubara, Tripp – Brunt, Fodor, Lewis, Ransome, Ruck, Rye, Shumak, Sillato, Steven, Wardlaw, Weiland, Wood.

Kališníci začali dnešní utkání velmi aktivně. Od počátku třetiny musel gólman Tetreault čelit velkému množství střel, z nichž dvě byly přeměněny v gólové. O úvodní gól se postaral Tomáš Bejček, který při hře čtyři na čtyři využil nepřesné rozehrávky Australanů, proti které vyjel, vybojoval ji, a přesně skóroval. Druhý gól Litoměřic do branky dotlačil Ondřej Sýkora, který pro změnu využil většího chaosu před australskou brankou. Naproti tomu první střela Australanů na Adama Šváru padla až v 7. minutě, přičemž první vážnější zákrok si gólman Stadionu připsal až v minutě jedenácté.

Druhá polovina první třetiny přinesla zprvu vyrovnanou hru a vyložené šance na obou stranách, což se v závěru změnilo. Skóre postupně upravili Vojtěch Chňapko a Tomáš Vízner. V něm se ale gólově poprvé prosadili i hosté. Aiden Sillato projel mezi dvěma obránci Stadionu, načež umístil puk ke vzdálenější tyči branky Adama Šváry. V poslední vteřině první třetiny Australané snížili na 2:5. Velmi miniaturní díru mezi lapačkou a hokejkou Šváry našel Darcy Flanagan. Do kabiny přesto šťastnější odcházeli domácí.

Druhá třetina začala větší aktivitou australského celku, což se záhy změnilo a šanci na navýšení skóre měl Vojtěch Chňapko, proti jehož střele vyrazil Tetreault na poslední chvíli betony. Hra se poté přenášela na obě strany, gólová situace však dlouho nenastala. Více akcí během této fáze měli hráči Austrálie, žádná z nich však Šváru bezprostředně neohrozila. V polovině třetiny došlo na obou stranách ke střídání gólmanů. Alexe Tetreaulta vystřídal Sebastian Woodlands, na opačné straně nastoupil místo Adama Šváry František Kuneš. Závěr třetiny pak patřil domácím hokejistům, kteří si zejména v poslední dvouminutovce během své přesilovky vytvořili doslova drtivý tlak. Sebastian Woodlands však odolal. Druhá třetina tedy změnu skóre nepřinesla.

Poněkud vlažnější vstup do utkání se částečně zlomil v 45. minutě, kdy se před brankou zjevil Radek Kauschitz. Svůj volný prostor využil k tečování střely Jaroslava Vandase a navýšení skóre na 6:2. Uvolněnou hru pak využili domácí hokejisté k další trefě. Otevřený prostor před australským gólmanem přetavil ve svou druhou trefu Zdeněk Purma. Následně dokončil Zdeněk Purma hattrick. O velkou šanci, která se proměnila v gól, se postaral Thomas Steven. Zakončením jeho samostatného průniku dokázal na Kuneše bez obtíží vyzrát. V samotném závěru dokonal skóre na konečných 9:3 Radek Rusý. Litoměřičtí tak ani pro tentokrát neumožnili australské reprezentaci výhru ve vzájemných zápasech.

Ohlasy k utkání

Milan Buďa (HC Stadion Litoměřice "B"): Nastoupili jsme dnes v improvizované sestavě. Do ní jsme zařadili celou jednu pětku ze staršího dorostu, někteří kluci odpočívali. Hráli jsme proti národnímu týmu, což je určitá kvalita. I když je Austrálie nehokejová země, tak kluci předvedli docela solidní výkon. Hrál se rychlejší hokej, možná to nebylo tak kombinační a přívětivé pro oko diváka, ale přineslo to docela dost branek a kluci hráli docela dobře. Z mého pohledu tedy převažuje spokojenost.

Andrew Petrie (Austrálie U20): V první třetině jsme se cítili lehce zaskočeni. V naší hře jsme měli mnoho prvků nového systému, se kterým jsme se seznamovali. Tým Litoměřic byl o něco větší, o něco rychlejší než jsme očekávali. Dostali jsme se tedy pod tlak. Ve finále jsme ale jako trenérský tým spokojeni.