Zápasové menu

Středeční střet s Kladnem přinesl velmi hořkou porážku pro litoměřické hokejisty. Stadion v partii s lídrem tabulky podal výborný výkon, přičemž místy si dokonce nad pětinásobným mistrem české nejvyšší hokejové soutěže držel jasnou převahu. Nakonec se ale po rozhodující trefě Jakuba Strnada ze čtyřiapadesáté minuty radují z bodového zisku hosté, kteří si do středních Čech odváží plný počet bodů. Rytířům se tak v Kalich Areně podařilo uspět vůbec poprvé od pádu do první ligy.

16. kolo

3:5

1:2, 1:0, 1:3

HC Stadion Litoměřice - Rytíři Kladno

Branky a nahrávky: 12. Bulík (Valášek, Barák), 23. Bulík (Smetana, Kalla), 43. Valášek (Kalla, Bulík) – 2. Machač (Burger, Tenkrát), 18. Přikryl (Jánský, Strnad), 41. Drtina (Burger), 54. Strnad (Kehar, Tenkrát), 60. Ton (Přikryl). Rozhodčí: Smitka – Svoboda, Maštalíř. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 320. Střely na branku: 37:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Šindelář) – Smetana, Barák, Bílek, Šulc, Plášil, Piegl, Jebavý – Kalla, Bulík, Valášek – Pletka, Hanták, Ondráček – Miškář, Pilař, Procházka – Dvořák, Rubeš, Švagrovský.

Rytíři Kladno: Cikánek (Hanuljak) – Drtina, Hořava, Ulrych, Ptáček, Kehar, Repe, Růžička – Machač, Burger, Tenkrát – Ton, Kubík, Zikmund – Strnad, Přikryl, Jánský – Redlich, Havlůj, Cetkovský.

Autor reportáže: Vojtěch Martinek

Již od úvodního vhazování bylo jasné, že se kališníci vedoucího celku tabulky WSM Ligy nezalekli. První velkou šanci Litoměřic otevřít skóre měl na hokejce Tomáš Bulík, který se třicet sekund po začátku zápasu protlačil za modrou čáru a vyslal na Cikánka nebezpečnou střelu, kterou měl gólman hostí problém zastavit. Slovenský forvard se poté dostal i k dorážce, ale kotouč se mu do sítě protlačit nepodařilo.

Rázem se ale misky vah naklonily na stranu Rytířů. Při první přesilovce po vyloučení Miškáře za vysokou hůl si zpoza branky vyjel veterán Jiří Burger, který nabídl kotouč nehlídanému Patriku Machačovi. Kladenský odchovanec pak střelou z bezprostřední blízkosti uklidil kotouč za Pavelku – 0:1.

Následovala série trestů – nejprve za katr putoval domácí Barák, po něm byli vykázání hostující Redlich s Machačem. Právě po vyloučení druhého jmenovaného kladenského borce se k puku dostal Milan Valášek, jehož střelu z kruhu tečoval do sítě pohotový Tomáš Bulík – vyrovnáno, 1:1.

Rytíři si po první trefě domácích udržovali převahu, díky dobrému výkonu kališnické defenzívy se jim ale nedařilo Pavelku nijak vážně ohrozit. Tlak Kladna ale neustával a litoměřická obrana postupně slábla – nejprve projel do útočného pásma jako nůž máslem Kubík, který ale v zakončení poněkud zazmatkoval a Pavelka tak mohl zůstat v klidu. Minutu po něm se ale k touši dostal Roman Přikryl, který jej za domácího brankáře protlačil až na několikátý pokus – 1:2.

Druhá třetina začala pro Stadion slibně. Nejprve Burgera k faulu ukázkově vyprovokoval Jaroslav Kalla, následnou přesilovou hru pak po nádherné kombinaci ve vyrovnávací gól přetavil Tomáš Bulík – 2:2. Pár sekund na to mohly Litoměřice jít vůbec poprvé v utkání do vedení, ale dělovka Pilaře z mezikruží pouze orazítkovala horní tyč kladenské svatyně.

Domácí určovali tempo hry i v následujících minutách zápasu, překonat poslední kladenskou obrannou linii, gólmana Lukáše Cikánka, se jim ale nedařilo. Nejblíže k tomu měl v samotném závěru třetiny Filip Hanták, který po převzetí svižného pasu Ondráčka okamžitě vypálil směrem na strážce hostující klece. Ten si ale jeho pokus pohlídal a po dvou třetinách tak byl v Kalich Areně stav vyrovnaný.

Devětadvacet sekund po začátku závěrečného dějství se ale opět mohla radovat poměrně velká skupina příznivců Středočechů. Po rychlé kombinaci se kotouč dostal na hůl Jiřího Drtiny, který Pavelku překonal prudkou střelou od modré čáry – 2:3. Na vyrovnání ale kališníkům stačilo pouhé dvě a půl minuty. Milan Valášek se ve středním pásmu chopil puku, po pravém křídle projel těsně před kladenskou svatyni a hbitým zakončením překonal nepozorného Cikánka – 3:3.

Vedoucímu celku WSM Ligy se ale vyrovnaný stav očividně nezamlouval. Následoval totiž velký tlak Rytířů, přičemž Pavelka se musel občas hodně otáčet, aby všechny šance Kladna pokryl. Cetkovský ho nejprve těsně po vhazování trefil přímo do masky, pár sekund na to musel rodák z Dvora Králové zase čelit pokusu Patrika Machače. Kališníkům se ale podařilo kladenský nápor rozbít poměrně rychle a následovalo několik jejich pokusů – Rubeš z výborné střelecké pozice poslal touš nad svatyni hostů, přesně nemířil ani Ondřej Smetana o několik málo chvil později.

Poté se ale po chybě domácí obrany Rytíři dostali do přečíslení a čtvrtý zásah byl na světě, po spolupráci s Martinem Keharem úspěšně zakončil Jakub Strnad – 3:4. V čase 56:03 to s kališníky začalo vypadat už velmi bledě. Petr Ton byl v úniku faulován, a bylo tedy nařízeno trestné střílení. Litoměřický gólman ale zachoval chladnou hlavu a nájezd třiačtyřicetiletého veterána se mu podařilo s přehledem vykrýt pravým betonem.

V samotném závěru zápasu se Stadion pokusil vyrovnat stav prostřednictvím power-play, které se mu ale vymstilo. Třiapadesát sekund před koncem do litoměřického pásma projel právě Petr Ton, který poslal pryž do opuštěné klece domácích – 3:5.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Myslím si, že jsme podali výborný výkon. Soupeř byl v zakončení jednoznačně efektivnější a díky tomu vyhrál. V zápasu pro nás bylo několik psychicky náročných okamžiků. Každý inkasovaný gól si sebou nesl nějaké zvláštnosti, které nebyly moc posouzeny. My jsme se z toho ale vždy dostali a myslím si, že za stavu 3:3 jsme byli lepším mužstvem. I ve druhé třetině jsme měli daleko více ze hry. V posledních šesti minutách před koncem to chtělo asi trochu více trpělivosti v našem tlaku, abychom je nepustili do přečíslení, což se stalo. Dnes nás hosté potrestali svými zkušenostmi.

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Litoměřice hrají v poslední době velice dobře a pro nás to bylo velmi těžké utkání. Po nevydařeném domácím utkání s Havířovem jsme si chtěli napravit reputaci a myslím si, že kluci to dnes vybojovali. Nabádali jsme je, aby ve třetí třetině byli trpěliví, zachovali chladnou hlavu a zbytečně nefaulovali. A to se nám povedlo.