Zápasové menu

Přátelský souboj dvou partnerských klubů před nacházející sezónou končí vítězstvím extraligového Mountfieldu, který v Kalich Areně zvítězil 5:1. O triumfu Hradce Králové rozhodla již první část, po které svěřenci Václava Sýkory vedli zásluhou Beránka, Šimánka, Červeného a Baráka hned o čtyři branky. Jedinou branku kališníků si připsal Milan Valášek v posledních šesti minutách dnešního střetu. Další zápas čeká Stadion v úterý, kdy se představí na ledě Mostu.

Připr.

1:5

0:4, 0:1, 1:0

HC Stadion Litoměřice - Mountfield HK

Branky a nahrávky: 54. Valášek (Miškář, Smetana) – 10. Beránek (Kukumberg), 12. Šimánek (Jarůšek), 15. Červený (Bednář), 15. Barák (Šimánek), 34. Bednář (Červený, Džerinš). Rozhodčí: Vyštejn, Folk – Hubínek, Votrubec. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:5, 1:5.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (32. Rybár) – Piegl, Pavlas, Smetana, Matějček, Jebavý, Šulc, Bažant, Málek – Kalla, Veselý J., Paločko – Pletka, Rubeš, Procházka – Valášek, Miškář, Švagrovský – Racek, Pilař, Krátoška – Šťastný, Hanták.

Mountfield HK: Kacetl (Veselý F.) – Gregorc, Plášil, Dietz, Pláněk, Vydarený, Barák, Bača – Červený, Džerinš, Bednář – Šimánek, Knotek, Jarůšek – Kopta, Kukumberg, Bulík – Pavlík, Nedvídek, Beránek.

Úvodních několik minut střetu dvou partnerských klubů vyznělo lépe pro domácí, kteří se o třídu lepšího soupeře nezalekli a po hlavě se řítili do útoku. Hradečtí se snažili na nápor kališníků nějak odpovědět, avšak pečlivá obrana Stadionu je nechtěla nikam pustit zadarmo. Švagrovskému se dokonce v šesté minutě povedlo překonat Ondřeje Kacetla, ale jeho střela pouze rozezvonila jednu z tyčí svatyně hostí.

Tlak domácích však po nějaké době opadl a Mountfield měl postupně nad Litoměřicemi čím dál tím větší převahu. Dvě minuty po šanci Švagrovského prokličkoval litoměřickou obranou Richard Jarůšek a jeho akci musel zastavit až pozorný Pavelka betonem. O minutu později však již takové štěstí domácí gólman neměl – skóre zápasu po asistenci Kukumberga otevřel Petr Beránek.

Pár sekund na to přišlo první vyloučení. Ondřej Smetana se dopustil podražení a jeho prohřešek potrestali hradečtí hokejisté téměř okamžitě. Odražený puk po střele Jarůška z mezikruží dorazil do sítě Jiří Šimánek. Studená sprcha pro kališníky ale nebyla u konce – v čase 14:04 zvýšil po přečíslení na 3:0 Rudolf Červený, přičemž o několik vteřin později překonal Pavelku počtvrté Jindřich Barák. První dvacetiminutovka tak skončila za stavu 4:0 pro Mountfield HK.

Druhá část již přinesla vyrovnanější hru, na obou stranách kluziště bylo k vidění několik slibných šancí. Domácí měli hned na jejím začátku obrovskou šanci snížit – po střele Radka Pilaře se kotouč odrazil přímo na hůl Aleše Krátošky a jeho zakončení vyrazil Kacetl samotnou špičkou vyrážečky. O několik sekund později se v útoku prezentoval zase soupeř, který se dostal do přečíslení tři na jednoho a zakončující Beránek zasáhl Pavelku přímo do levého betonu.

Obě strany si následně vyzkoušeli i hru v početní výhodě – Stadion po vyloučení Pláňka za vražení na hrazení, domácí Pavlas byl pak poslán si zchladit hlavu za podražení. Ani jedna strana však nedokázala přetavit přesilovku v branku a na světelné tabuli v Kalich Areně tak stále svítil stav 0:4.

Zhruba v půlce zápasu vystřídal Pavelku v domácí kleci Patrik Rybár. Ten ale zápas s čistým kontem také neopustil – v čase 33:07 jej s velkou dávkou štěstí překonal hradecký kapitán Jaroslav Bednář. Do konce třetiny byly ještě v k vidění dvě vyloučení, po jednom na každé straně, ale ani z jednoho branka nepadla.

V poslední dvacetiminutovce se s tresty doslova roztrhl pytel. Hosté si dokonce po vyloučení Pavlase a Matějčka vyzkoušeli dvojnásobnou početní výhodu, která navíc trvala déle než minutu a půl. Pohotová obrana Stadionu však nedovolila extraligovému soupeři přesilovku využít, přičemž největší šancí se prezentoval Richard Jarůšek. Ten poslal z pravého kruhu pro vhazování kotouč přímo na vyrážečku slovenského gólmana ve službách kališníků.

Hradečtí se po zbytek třetiny do útoku nijak zvlášť nehrnuli a více méně se snažili pohodlný pětibrankový náskok ubránit. To se jim však nepodařilo. Šest minut před koncem se kotouč dostal na hůl Ondřeje Smetany, který jej poslal přímo na Miškáře. Ten v souboji muže proti muži s Kacetlem neuspěl, avšak na dorážku Milana Valáška již hostující gólman nevyzrál.

V samotném závěru zápasu poslal ještě Kukumberg pohotovou přihrávkou do útoku Bulíka, ale Rybár byl připravený. Zápas tak skončil za stavu 5:1 pro Mountfield HK.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Myslím si, že jsme měli dobrý vstup do utkání. Prvních deset minut jsme odehráli velmi dobře, bohužel jsme nedokázali žádnou z vážnějších šancí využít a po prvním inkasovaném gólu jsme pro mě nepochopitelně odešli, což by se stávat nemělo. Přestože to bylo přípravné utkání, tak jsem rád, že jsme zbylých čtyřicet minut odpracovali docela slušně a že dílčí výsledek druhé poloviny utkání byl i pro nás pozitivní.

Václav Sýkora (Mountfield HK): Domácí začali utkání hodně aktivně, v prvních minutách si vytvořili tlak i nějaké gólové šance. My začali vlažně, ale pak jsme se srovnali, lepším pohybem a rychlejší rozehrávkou jsme začali Litoměřice přehrávat. Z toho vyplynuly góly, které tam v druhé desetiminutovce napadaly. Výsledek 4:0 po první třetině ovlivnil další průběh zápasu. V závěru druhé třetiny jsme trošku odstoupili od hry, kterou jsme produkovali, hráli jsme dost individuálně. Kvalita zápasu pak šla dolů. Do třetí třetiny jsme nechali svléknout jednu řadu a obránce, dohrávali jsme na tři kompletní pětku, trošku z kondičních důvodů. Na výsledku už se moc nezměnilo, spíš to byl takový boj bez mnoha gólových šancí. Myslím, že nejkvalitnější hokej se hrál prvních dvanáct minut, pak už bylo o výsledku prakticky rozhodnuto.