Zápasové menu

Stadion v posledním zápase letošní sezóny náramně bojoval, ale sezóna pro něj bohužel končí. Na první branku utkání jsme čekali až do poloviny druhé třetiny, kdy se po slabé chvilce domácího brankáře prosadil Jiří Krisl. Na 2:0 zvýšil o devět minut později Jakub Kotala a další branku jsme již přes velkou snahu kališníků ovlivnit výsledek utkání neviděli. Litoměřicím tak druhou sezónu v řadě zůstávají brány play-off uzavřeny.

PO3

0:2

0:0, 0:2, 0:0

HC Stadion Litoměřice - AZ Heimstaden Havířov

Branky a nahrávky: 29. Krisl, 38. Kotala (Pechanec). Rozhodčí: Würthele, Kika - Polák, Rampír. Vyloučení: 5:6, navíc Mazanec (HAV) 10 min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1060. Střely na branku: 34:18. Průběh utkání: 0:2.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Michajlov) – Toman, Bílek, Pavlas, Bažant, Šulc, Jebavý, Mikliš, Piegl – Kalla, Doležal, Švagrovský – Kopta, Nedvídek, Horna – Berger, Valášek, Přeučil – Beránek, Rousek, Šťastný.

AZ Heimstaden Havířov: Laco (Matoušek) – Krisl, Lenďák, Doudera L., Mazanec, Punčochář, Korím, Graca – Maliník, Pechanec, Kotala – Gřeš, Meidl, Kanko – Sztefek, Sedláček, Kalus – Matějek, Hudeček, Bednář.

Úvodní dějství nepřineslo žádné opatrné oťukávání, ba naopak. Oba celky se ihned pustily do lítého boje. Ten byl zahájen menší šarvátkou před havířovským zámkem, ke které došlo po jedné z litoměřických střel. Ještě před tím zahrozil domácí Doležal, jeho počin skončil v ochranné síti. Za ostřejší výměnu názorů sudí nakonec potrestal Koptu, což Havířovu jen nahrálo do karet. K úlevě domácích ale žádná využitá přesilovka k vidění nebyla. Kališníci se úspěšně bránili a AZet se k jejich bráně dostával jen s obtížemi, poté byl puk bezpečně vyhozen ven.

Stejně tak defenziva hostí měla oči na stopkách a hra se přesunula doprostřed kluziště. Nadějné bylo počínání Horny, jehož projektil Laco vyrazil vysoko nad svoji klec. Podobně na tom se svými pokusy byli i Šulc s Jebavým. Havířov se tak z bojiště na chvíli stáhl, ale jeho útočná formace nezůstala pasivní na dlouho. Pavelku prověřila například Pechancova dělovka. V posledních vteřinách přišla ještě střela z hole Malíka, za kterou se maskovaný kališník musel natáhnout přes celé brankoviště.

První perioda přinesla dvacet minut aktivního hokeje, při které nebyla nouze o osobní souboje. Chuť otevřít skóre byla znatelná jak u domácího celku usilujícího o prodloužení předkola, tak hostujícího týmu, kterému ke čtvrtfinále zbýval poslední krůček. Na první branku se ale muselo čekat dál.

Podobná byla i režie prvních minut prostředního dějství. První výstřel připadl Koptovi, po něm se Laca pokusil přelstít Jebavý. Maskovaný muž z Havířova si však ve svém zámku byl jistý a to i přes to, že se touš do pásma hostí často vracel. Šance na úspěch se kališníkům o něco zvedla ve chvíli, kdy se z ledu na dvě minuty odporoučel Mazanec. Příležitost za pačesy chytil Bažant, kterému nahrál Pavlas. Ostrou střelu však Laco zlikvidoval ramenem.

Ve 29. minutě se štěstí naklonilo na stranu AZetu a do odkryté brány proměnil Jiří Krisl.

Vzápětí si vedoucí tým vykoledoval vyloučení, za kterým následovalo další a tak si Stadion vyzkoušel dvojnásobnou přesilovku. Během té z bezprostřední blízkosti vystřelil Švagrovský, ale úhel projektilu byl příliš vysoký. Nátlak ve hře poté poměrně opadl, domácí tým měl problém dostat se do přečíslení. Hosté ale stále zůstávali při síle a jejich výdrž se jim ve 38. minutě vyplatila. Druhým úspěšným střelcem se stal Jakub Kotala, kterému neunikl volný horní růžek v litoměřické svatyni.

V předposlední minutě došlo k vyloučení Doležala, jeho trest se následně promítl i do zahájení třetí třetiny a situaci Litoměřic příliš neusnadnilo i dvouminutové potrestání Tomana okamžik po zahájení poslední periody. Záchvěv další naděje pro Havířov přinesla Maliníkova dělovka, tu však Pavelka zpacifikoval vyrážečkou. I Laco v protější bráně musel zůstat pozorný, do hrudníku jej zasáhl Toman.

Slibně vypadal zásah domácího Bílka, branku minul o pouhé centimetry. Bohužel se ale úsilí litoměřických hráčů setkávalo s nepořízenou i v dalších útočných situacích. Laco si tak svůj čistý list ponechal bez poskvrny až do úplného konce, který znamenal i ukončení postupu Stadionu v rámci předkola.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Zápas jsme odehráli velmi dobře. V poslední době to bylo určitě nejlepší utkání. Bohužel jsme nedali branku, tudíž jsme nemohli vyhrát. Odehráli jsme špatně přesilovky pět na tři, během kterých jsme mohli dát gól. Utkání by pak vypadalo jinak. Pro nás to byl velmi přísné.

Štefan Mikeš (AZ Havířov): Byl to velmi intenzivní zápas, určitě těžší než ty dva předchozí. Proběhlo mnoho osobních soubojů, utkání bylo tvrdé. Líbilo se mi, že na naší straně byla znát kvalita. Dařilo se nám nepouštět soupeře do přečíslení. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo vyhrát i třetí zápas. Nebylo to lehké, ale tým do toho dal všechno.