Zápasové menu

Z posledního letošního střetu se sešívanými se vyklubalo pořádné drama! Litoměřičtí šli do vedení už ve druhé minutě zásluhou Ondřeje Kopty, z kraje druhé části upravil stav na 2:0 Petr Přeučil. Slavisté však poté přitlačili na pilu a nasázeli Stadionu čtyři branky. Tři minuty po začátku poslední dvacetiminutovky však snížil Tomáš Horna a v přesilovce o něco později vyrovnal David Švagrovský! Na obrat ale bohužel síly nezbývaly. Zásluhou Zdeňka Doležala a Lukáše Vantucha kališníci natáhli nájezdy až to páté série, ve které ale uspěl pouze Slavista Robinson a rozhodl tak o vítězi dnešního utkání.

49. kolo

5:4sn

0:1, 4:1, 0:2 - 0:0

HC Slavia Praha - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 24. Mikulík (Krstev, Tuominen), 25. Vas (Hruška, Markovič), 29. Markovič (Robinson, Hruška), 33. Bahenský (Hruška, Kašpařík), rozh. náj. Robinson. - 2. Kopta (Šulc, Nedvídek), 23. Přeučil (Doležal, Bílek), 44. Horna (Švagrovský, Kalla), 55. Švagrovský (Toman, Kalla) Rozhodčí: Zubzanda - Rozlílek, Šmika. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 882. Střely na branku: 56:28. Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:4, 5:4.

HC Slavia Praha: Hylák (Frodl) – Krstev, Přindiš, M. Hruška, Pavlin, Kolařík (C), Růžička, Hraško – Mikulík, Tuominen, D. Hruška – Robinson, Vas, Markovič – Bahenský, Kašpařík, Ondráček – Tejral, Šafránek, Čermák – Andres

HC Stadion Litoměřice: Svoboda (Michaljov) – Toman, Bílek, Piegl, Pavlas, Šulc, Mikliš, Bažant – Švagrovský, Kalla (C), Horna- Vantuch, Nedvídek, Kopta – Doležal, Berger, Přeučil – Racek, Valášek, Beránek – Krátoška

Sešívaní nezachytili začátek utkání a povolili Litoměřicím otevřít skóre. Už ve 2. minutě Šulcovo nahození šikovně tečoval Ondřej Kopta za záda Hyláka. Po obdržené brance se domácí hráči probudili a hnali se za vyrovnáním. Před poloprázdnou brankou měl největší šanci Vas, svou střelou ale rozvlnil jen boční síť.

Následně Pražané přečkali nepříjemné chvilky, když museli 69 sekund bránit v dvojnásobném oslabení. Litoměřice sice výhodu nevyužily, přesto si však odnesly do šaten těsné vedení. Úvod druhé třetiny měl bohužel podobný scénář jako první dvacetiminutovka. Po střele Doležala od modré čáry se za přispění Petra Přeučila puk smolně odrazil do slávistické branky.

Sešívaní do té doby marně hledali recept na exslávistu Svobodu v brance Litoměřic. Vše se změnilo ve 24. minutě, kdy Milan Mikulík tečoval bruslí do sítě Krstevovo nahození z velkého úhlu. Slávisté byli na dostřel a najednou se karty na ledě obrátily.

Už za 39 sekund červenobílí k obrovské radosti domácí střídačky a publika srovnali brankou Jánose Vase. Maďarský útočník si před Svobodou skvěle našel odražený puk a s přehledem ho zametl do prázdné branky. Všichni cítili, že ve vzduchu visí další branka Slavie, protože domácí začali Litoměřice jednoznačně přehrávat.

Příležitosti Kolaříka a Bahenského se ještě neujaly, ve 29. minutě už ale vršovický Eden propukl v další gólovou radost. Po pěkné přesilovkové kombinaci poslal Robinson prudkou přihrávku mezi kruhy na Jaroslava Markoviče, který neměl problém z první usměrnit kotouč přesně k tyči.

Litoměřická letargie trvala dál a slávisté jasně kralovali ledové ploše. Bezmoc hostů pak ve 33. minutě prohloubil čtvrtou slávistickou brankou během necelých deseti minut Zdeněk Bahenský, který si našel od Svobody odražený puk a následně přesně zakončil.

Další branku už sešívaní do konce třetiny nepřidali, hosty v těžkých chvilkách zachránil brankář Svoboda.

Bohužel ani začátek třetí dvacetiminutovky domácí hráči nezachytili - po třech minutách Hylákovi propadla střela Tomáše Horny z otočky a Litoměřice tak ztrácely už jenom jeden gól. Slávisté měli hned nato příležitost vzít si zpátky pohodlnější vedení v dlouhé přesilovce pěti proti třem, ta se jim ale vůbec nepovedla, takže skóre se neměnilo.

Na druhé straně tak trestali znovu hosté. Toman nabil na pravý kruh Davidu Švagrovskému a jeho dělovka se zastavila až v síti za Hylákovými zády. Slávisté se marně pokoušeli vzít si vedení zpět a po šedesáti minutách platilo vyrovnané skóre 4:4.

Po nerozhodném prodloužení, ve kterém hosty podržel brankář Svoboda, se diváci dočkali samostatných nájezdů. V nich vstřelil vítěznou branku Nathan Robinson a slávisté tak porazili Litoměřice i počtvrté v sezóně.

(Autor reportáže: Jakub Slunečko, www.hc-slavia.cz)

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): „Myslím si, že jsme do stavu 0:2 hráli to, co jsme chtěli. Bohužel první obdržený gól nás úplně vyhodil z tempa. Byli jsme oproti Slavii dost slabí v předbrankovém prostoru, odkud jsme dostali všechny čtyři góly. Ceníme si ale toho, že jsme nesložili zbraně a dovedli zápas až do nájezdů. Nakonec jsme byli krůček od vítězství a jeden bod je pro nás ztráta. Jsme za něj samozřejmě rádi vzhledem k průběhu zápasu, ale tabulka kolem desátého místa je tak našlapaná, že teď musíme prostě vyhrávat.“

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): „Měla to být výhra za tři body, což se nepovedlo, i tak ale chceme kluky za předvedenou hru pochválit. Bylo tam určité zlepšení v porovnání se zápasy, které jsme v posledních kolech prohráli. Pro jeden bod navíc nám chybělo trošku sportovního štěstí, ale to si musíme k sobě tvrdou prací přiklonit. Věděli jsme, v jakých patrech tabulky se Litoměřice nacházejí, ale určitě nemůže být řeč o podcenění - ke každému soupeři se snažíme stavět s pokorou.“