Zápasové menu

Litoměřičtí hokejisté přes veškerou snahu ze Slezska body nevezou. V úvodní třetině držel Stadion s Havířovem krok, ale druhá části se příliš nepovedla. AZet odskočil na náskok pěti branek, který už hosté nedokázali srovnat. Za Litoměřice se v prostřední třetině trefil kapitán Jaroslav Kalla, v poslední části si připsal branku útočník Milan Valášek. Kališníci se vrací domů, kde se v pondělí utkají s Motorem České Budějovice.

2. kolo

6:2

1:0, 4:1, 1:1

AZ Heimstaden Havířov - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 2. Sztefek (Pechanec), 25. Sztefek (Pechanec), 26. Maliník (Sztefek), 27. Kanko (Sedláček, Maruna), 30. Mazanec (Kalus, Bárta), 48. Lenďák (Staněk) – 36. Kalla (Ma. Procházka, Rousek), 53. Valášek (Doležal, Švagrovský). Rozhodčí: Koziol – Vengřín, Konvička. Vyloučení: 13:13. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1616. Střely na branku: 26:33. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1, 6:2.

AZ Heimstaden Havířov: Svoboda (Matoušek) – Lenďák, Korím, Bahounek, Krisl, Ostrčil, Mazanec, Bail – Kalus, Maliník, Staněk – Bárta, Pechanec, Sztefek – Kanko, Sedláček, Maruna – Matějek, Rimmel, Bednář – Kurovský

HC Stadion Litoměřice: Král (27. Pavelka) – Piegl, Krstev, Plášil, Šulc, Bílek, Čáp, Mikliš – Procházka Ma., Kalla, Rousek – Kopta, Švagrovský, Doležal – Berger, Nedvídek, Ondráček – Valášek, Racek, Procházka Mi.

Havířovský AZ si hned od úvodních vteřin vybudoval nad soupeřem herní tlak, který posléze dokázal také zužitkovat a proměnit ve vedoucí branku. Již ve 2. minutě tak domácí otevírali skóre zápasu po přesné ráně z mezikruží z hole Michala Sztefka. Hned o minutu později se hostující Procházka snažil misky vah opět srovnat, jeho střela však pouze nechala vyniknout chytajícího Svobodu a jeho efektní lapačku.

Sleď velkých šancí pokračovala ve vysokém tempu i nadále. Již ve 4. minutě havířovští fanoušci zvedali opět ruce nad hlavu po jedné ze střel, kterou však sudí označili jako za ránu do tyčky. Ani ve zbytku prvního dějství již další branky nepadly. Nic na tom nezměnil ani velký tlak první havířovské útočné formace ve složení Maliník-Kalus-Staněk, ani přesilovkový tlak a série střel z tábora Litoměřic. Oba brankáři, jak Svoboda, tak Král, zůstali po zbytek prvního dějství neprůstřelní.

Pokud jsme ale po prvním dějství tvrdili, že Havířovští dokázali zužitkovat úvodní tlak, o druhé třetině to platí dvojnásob. Za sedm odehraných minut dokázali domácí vstřelit hned tři branky! O tu celkově druhou v zápase se postaral ve 25. minutě střílející Michal Sztefek, který zužitkoval přesnou přihrávku zpoza branky od Pechance.

Ve 26. minutě už na světelné tabuli svítilo skóre 3:0, když Roman Maliník využíval pro Havířov přesilovou hru. No a aby toho nebylo málo, tak ve 27. minutě posílal domácí do čtyřbrankového vedení Petr Kanko, jehož nahození skončilo až za brankou brankáře Krále. Gólman Litoměřic v ten moment pustil do branky svého náhradníka Pavelku. V půlce zápasu už byl rozdíl mezi oběma soupeři děsivých pět branek, zasloužil se o to Martin Mazanec, který se přízemní střelou mezi betony svou premiérou v Havířově uvedl hned brankou. Ve 36. minutě došlo ke snížení, když se Jaroslav Kalla prosazoval po krásné kombinaci hostí na jeden dotek. Náladu v havířovském táboře to však nezměnilo. Ve třetí třetině už se zápas defacto pouze dohrával a poměr branek mezi oběma celky se již nezměnil. Oba týmy si totiž připsaly shodně po jednom přesném zásahu. Nejprve ve 48. minutě Martin Lenďák využíval přesilovku pro Havířov tvrdou ranou od modré čáry, poté v 53. minutě uzavíral skóre zápasu Milan Valášek po šťastném odrazu puku od protihráče. Konečný stav tedy zní - 6:2 pro Havířov.

(Autor reportáže: Jozef Valenčík, www.hc-havirov.cz)

Ohlasy k utkání

Štefan Mikeš (AZ Havířov): Dnes jsme zahráli přesně to, co jsme chtěli. Od prvních minut jsme byli aktivní, napadali jsme soupeře, šli jsme mu do těla a přineslo nám to úspěch v podobě vstřelených gólů. Už v první třetině jsme z našeho tlaku mohli vytěžit více branek, ale nakonec nám to tam napadalo až ve druhé třetině. Zápas byl vyhecovaný, tvrdý, ale to k hokeji patří.

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Nezačali jsme vůbec dobře, prvních pět minut jsme propadali, pak jsme hru sice vyrovnali a byli myslím si i aktivnější, ale po individuálních chybách jsme dostali rychlé tři branky, po kterých bylo prakticky rozhodnuto. Chtěli jsme hrát v naší třetině až příliš profesorský hokej, ztráceli jsme puky v jasných situacích a to se nám hrubě nevyplatilo.