Zápasové menu

Čtvrté derby proti Slovanu jíž hokejisté Stadionu nedokázali vyhrát a poprvé letos soupeři podlehli. Slovan v zápase třikrát vedl, ale Kališníci pokaždé dokázali stav utkání srovnat. V závěru utkání však Ústí udeřilo podruhé v zápase z přesilové hry a Slovan ze čtvrtého derby bere tři body za výhru 4:3.

50. kolo

4:3

1:0, 2:2, 1:1

HC Slovan Ústí n.L. - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 3. Roubík (Kolafa), 32. Roubík (Smetana), 38. Vaněk (Grin), 59. Tůma (Vágner, Kolafa) – 29. V. Bílek (Šulc, Kalla), 33. Kalla, 47. Z. Doležal (Černoch, Kolář). Rozhodčí: Kopeček – Beneš, Štofa. Vyloučení: 9:7. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2483. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

HC Slovan Ústí n.L.: Petrásek – Kolafa, Smetana, Brož, Vágner, Grin, Vaněk, Zdvořáček – Tůma, Roubík, Rod – Baránek, Kloz, Merta – Pořický, Hanzl, Gengel – Suchan, Vávra, Poulíček.

HC Stadion Litoměřice: Král – Šulc, Šafář, Míka, Mikliš, Špelda, Kolář, D.Bílek – V.Bílek, Kalla, Rys – Novák, Švagrovský, T.Doležal – Ondráček, Černoch, Z.Doležal – Brandejský, Antončík, Racek.

První zásah zápasu si připsal domácí Petrásek. Poté však byli aktivnější Ústečtí a vyslali několik střel na brankáře hostů. Svojí dravostí nabídli soupeři první přesilovou hru, která se mu vůbec nepovedla a byl to on, kdo inkasoval. Kolafa posunul obětavým skokem puk na Jaroslava Roubíka, který překonal blafákem Krále.

Chvíli poté zvonila za domácím brankářem tyč. Zbytek oslabení Slovan v klidu ubránil a pustil se do útočení. To mu však několikrát překazilo zakázané uvolnění. Přesilovou hru dostalo k dispozici také Ústí. Největší šanci měl Tůma, který nedokázal sám před brankářem přehodit jeho beton. Hra v pěti na obou stranách dlouho nevydržela. Na trestnou lavici zamířil už podruhé domácí Pořický.

Slovanu se však v tomto zápase oslabení dařilo a Litoměřice k ničemu nepustil. Následovalo přelévání hry ze strany na stranu, kdy se ústeckým divákům předvedli oba brankáři. Ústí dostalo na konci třetiny k dispozici ještě jednu přesilovou hru. Do velké šance se dostal Roubík, před kterým byla odkrytá klec. Král se však výborně přemístil a nedovolil domácím zvýšit náskok.

Ústečtí do druhé třetiny doslova vlétli. Tůma sám před Králem další branku nepřidal. Litoměřice přidaly na tempu a vynutily si trest na domácí straně. Bílek nevyzrál na Petráska a na druhé straně v oslabení Merta na Krále. Po návratu z trestné lavice z ostrého úhlu střílel Smetana, ale ani ten strážce branky hostí nepřekonal.

Hosté si zahráli další oslabení. Chvíli po jeho skončení se dokázali poprvé prosadit. K odražené střele se dostal Vítězslav Bílek, který se nemýlil. Litoměřice se nechaly opět vyloučit a tentokrát už Ústí nabídku na skórování využilo. Jaroslav Roubík si najel na do pravého kruhu a přesně zamířil pod horní tyč.

Ústí dalo Litoměřicím šanci opět vyrovnat. Velmi rychle po sobě mířili na domácí trestnou lavici hned dva hráči. Střela Jaroslava Kally z levé strany došla po teči jednoho z domácích hráčů až za záda Petráska.

Další vyloučení, tentokrát na straně hostů. V oslabení zahrozili i Litoměřice. Bílek vystihl špatnou rozehrávku, ale Petráska nepřekonal. Žlutomodří šli opět do vedení. Přesilovou hru nevyužili, ale chvíli po ní se trefil Radomír Vaněk. Napřáhl na vrcholu levého kruhu a zamířil přesně k opačné tyčce.

Po delší poradě rozhodčích, další vyloučení hostů. Po hrubé chybě domácí obrany zazářil domácí brankář, který vychytal samostatný únik Nováka. Branku to bohužel pro hosty nepřineslo a druhá třetina pro ně skončila nepříznivě 2:3.

Ze začátku třetí části přišlo další vyloučení. Ústecký Smetana šel na trestnou lavici už potřetí. Početní výhodu Litoměřičtí nevyužili, ale udeřili chvíli po ní. Ze zmatku před brankou Slovanu vytěžil vyrovnávací zásah litoměřický Zdeněk Doležal.

Stadion dostal další dvě přesilové hry, ale ani jednu nevyužil. Naopak počtvrté a naposled udeřilo Ústí. To dokázalo velmi rychle využít výhodu jednoho muže navíc. David Tůma tečoval do horního rohu střelu Vágnera a zvýšil na konečných 4:3. Chvíli po vítězné trefě zamířil ještě na trestnou lavici, ale Litoměřičtí už nevyrovnali.

Ústí si dokázalo dva zápasy před koncem základní části vybojovat předkolo play-off. Po závěrečné siréně vypukla radost jak mezi hokejisty, tak hlavně mezi fanoušky, kteří přišli Slovan podpořit v hojném počtu. Desetiminutová děkovačka mluví za vše.

Ohlasy k utkání

Tomáš Mareš (HC Slovan Ústí nad Labem): "Věděli jsme, že poslední krok je ten nejdůležitější, důležitost se potvrdila. Hráli jsme parádní zápas, derby, jak má být. Vyhrocený zápas, přišlo i hodně diváků, což nás potěšilo. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Jsme hrozně moc rádi, že máme jistý postup do předkola play-off. Bylo to naše tajné přání ještě před začátkem sezóny."

Jiří Doležal (HC Stadion Litoměřice): "Ztratili jsme jeden bod, třikrát jsme vyrovnali a stejně jsme žádný nezískali. Zápas nebyl moc hezký, ale to jsou všechna utkání, která hodně rozhodují. Bohužel rozhodující zápasy poslední dobou ztrácíme."