Zápasové menu

Na góly velmi chudé utkání odehráli hokejisté Stadionu Litoměřice u soupeře z Benátek nad Jizerou. Jediným střelcem zápasu se stal David Švagrovský, který se prosadil z přesilové hry v první dvacetiminutovce. Domácí tým poté nenašel recept na Krále a litoměřický brankář si tak připsal jíž třetí vychytanou nulu v této sezóně.

10. kolo

0:1

0:1, 0:0, 0:0

HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 10. Švagrovský (Chlapík, Novák). Rozhodčí: J. Jílek – Beneš, Štofa. Vyloučení: 5:9, navíc Beránek(BNJ) 5min + TH. Využití: 0:1. Diváci: 296. Střely na branku: 34:21. Průběh utkání: 0:1.

HC Benátky nad Jizerou: Vaněček – Plutnar, Pabiška, Jandejsek, Ulrych, Niko, Beránek – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Krejčík, Miškovský, Vařecha – Skalický, Jonák, Vlach – Maďar, Mikyska, Bittner.

HC Stadion Litoměřice: Král – Šulc, D. Bílek, Míka, Plášil, Kolář, Špelda, Málek – V. Bílek, Kalla, Procházka – Novák, Švagrovský, Chlapík – Doležal, Černoch, Ondráček – Schwamberger, Antončík, Jarůšek.

  • Martina Válková
  • Kdo s koho. Asi takový charakter se očekával od utkání mezi domácími Benátkami a Litoměřicemi. Narazily totiž na sebe velmi podobné týmy, které se vyznačují mladými kádry a fyzickým hokejem. Oba celky si navíc byly vědomy toho, že případná prohra je ve nahuštěné tabulce, kde mezi sebou jednotlivé celky mají jen minimální bodové rozdíly, může posunout hned o několik příček níže. Brankářskou výstroj si naostro v letošní prvoligové sezóně poprvé oblékl Vítek Vaněček, který se vrátil z měsíčního kempu Washingotnu Capitals. Místo mu do teď v bráně zahříval Jan Lukáš, který se dosud mohl pyšnit vysokou úspěšností zásahů okolo devadesáti čtyř procent.

    Hned v úvodu zápasu se Benátečtí prezentovali viditelně vyšším chtíčem po vítězství, když si vytvořili hned několik šancí a téměř s železnou pravidelností svojí urputnou hrou ohrožovali litoměřického brankáře Krále. Ten však úvodní nápor Benáteckých ustál a za svá záda nepropustil jedinou střelu. Naopak Vítek Vaněček se v první třetině octl jen pod mírným tlakem, přesto mu za brankovou čáru proklouzl puk, jejž v dlouhé přesilovce pět na čtyři zpracoval David Švagrovský, který v minulosti dres Benátek oblékal. Po siréně ohlašující konec úvodní třetiny se tedy spokojenější do kabiny odebírali hosté.

    Druhá třetina se nesla v podobném hracím duchu, jen šarvátek a bojovnosti na obou stranách přibylo. Ty vyvrcholily bitkou u mantinelu asi v polovině zápasu, kde se střetly benátecký Beránek s Černochem. Černoch však vyvázl s pouhým dvouminutovým trestem, kdežto Beránek, dle rozhodčích v souboji aktivnější, byl nucen odkráčet do kabiny s trestem pět plus do konce utkání. Nadále však Litoměřičtí nevyužili zbývající tříminutovou početní převahu, která jim skýtala možnost zvýšit svůj náskok. Ba dokonce domácí tým si i v oslabení vytvořil slušné šance a pozornost litoměřického gólmana prověřil hned několikrát. Nejblíže k vyrovnávacímu gólu ve druhé třetině měl domácí Vařecha, který ve hře čtyři na čtyři mířil téměř do odkryté Královy svatyně. Tu však gólman hostí neúmýslně vychýlil a rozhodčí odpískali posunutí brankové konstrukce. Tento verdikt by tedy i tak neúspěšný Vařechův pokus zmařil. Bez úspěchu skončila i Špačkova střela pár vteřin před koncem druhé části, která pouze symbolicky lízla boční síť litoměřické brány. Takzvaný gól do šatny se tedy nekonal a i po čtyřiceti minutách z ledové plochy odcházeli šťastnější Litoměřičtí.

    V závěrečné třetině se Benátečtí snažili najít způsob, jak puk umístit za brankovou čáru, kterou ostražitě hlídal brankář Král. Cestu, jak ho překonat, však hledali marně a ani závěrečná přesilovka šest na čtyři s odkrytou Vaněčkovou klecí Benáteckým gól, kterým by si domácí vynutili prodloužení, nepřinesla. Benátečtí si tak na domácím ledě připsali další těsnou porážku a o další body se budou muset poprat ve venkovním prostředí s Jihlavou.

    Po gólové přestřelce v Prostějově, jakoby se tedy Benáteckým s návratem na domácí led vrátila i gólová letargie, která je provázela i v posledních domácích zápasech. Litoměřičtí si i díky své dobře fungující defenzivě a bezchybnému Královi uhájili hubené vítězství 1:0, a na rozdíl od Benátek mohli za zvukově i světelně vyjádřených díků od svých fanoušků oslavovat tříbodovou výhru.

    Ohlasy k utkání

    Filip Pešán (Benátky nad Jizerou): Odehráli jsme kvalitní utkání, o čemž svědčí i vysoký počet střel. Po většinu zápasu jsme soupeře tlačili. Spokojený jsem i s tlakem do branky. Po nesmyslném vyloučení jsme obdrželi gól, kdy se kotouč odrazil před prázdnou bránu. Odehráli jsme tedy podobný zápas jako s Ústí nad Labem. Soupeř celou dobu tahal za kratší konec. Bohužel nám chybí kvalita v zakončení. Přesně na tom ztroskotávají naše poslední zápasy.

    Jiří Doležal (Litoměřice): V první třetině byl poměr střel 17:3 pro domácí, avšak vyhráli jsme ji 1:0. Je to takový paradox hokeje. Domácí hráli dobře, v první třetině měli velmi dobrý pohyb. Myslím si, že jsme byli docela dobře připravení, akorát jsme přicházeli o puky u naší modré čáry a také na útočné modré čáře, z toho se pak na nás strašně rychle valily protiútoky. Benátečtí také měli dobré přesilové hry po několika našich faulech. Druhá třetina již byla z naší strany lepší. Měli jsme i několik šancí, ze kterých jsme mohli skórovat. Ke konci už domácí zase zabrali, hráli dobře do těla. Řekl bych, že na hranici faulů, čímž nás dostali pod tlak. Osobní nasazení a statečnost našich chlapců dnes slavily úspěch.