Zápasové menu

Po zdárném vítězství proti Slovanu si litoměřičtí hokejisté tentokrát vylámali zuby v Mladé Boleslavi. Proti Bruslařskému klubu nedokázali vstřelit ani jednu branku a naopak inkasovali čtyřikrát. Za domácí se postupně trefili Němeček, Klimenta, Výborný a Musil. Stadion odjel domu bez bodů, naopak domácí si připsali další tři body a s náskokem vedou ligu.

29. kolo

4:0

1:0, 1:0, 2:0

BK Mladá Boleslav - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 19. Němeček (Vrbata, Toman), 26. Klimenta (Kubica, Ovčačík), 43. Výborný (Toman), 56. Musil (Klimenta). Rozhodčí: Svoboda – Černý, Maštalíř. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2090. Střely na branku: 38:17.

BK Mladá Boleslav: Will – Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Protivný, Žabka, Kurka – Nouza, Výborný, Pabiška – Kubica, Broš, Klimenta – Jiránek, Vrbata, Demel – Lenc, Musil, Starý

HC Stadion Litoměřice: Sedláček – Humphries, Šulc, Míka, Husák, Žovinec, Drábek, Málek, Kolář – Chlapík, Koudelka, Čermák – Novák, Hašek, Budínský – Suja, Švagrovský, Doležal – Rubeš, Brzobohatý, Škop

Úvodní třetina střetnutí nabídla slušně zaplněným ochozům vyrovnanou podívanou. Trvale přisuzovanou roli velkého favorita potvrdili domácí alespoň ostentativním průnikem Broše, který uplatnil extraligové zkušenosti a protlačil se kolem obránce až do zakončení, byť rána boleslavského útočníka proletěla těsně nad horní tyčkou. Stadion vsadil na konsolidovanou obranu a důrazné počínání v útočném pásmu, což potvrdil po nahození Humphriese na brankovišti velmi důrazný David Švagrovský. Will stačil kotouč před dotírajícím protihráčem včas přikrýt, poté ale musel rychle unikat z brankoviště, aby se vyhnul účasti v potyčce, které se po přerušení hry strhla.

Více o sobě dali Bruslaři znát až v druhé polovině prvního dějství, kdy svého soupeře na celé dvě minuty v početní výhodě uzamkli v obranném pásmu a nedovolili mu jedinkrát prostřídat. Boleslavští střelci vedení dirigentem hry Davidem Výborným se dostali do solidních příležitostí, ale ani Vrbata v té největší prakticky z hranice brankoviště spolehlivého Sedláčka nepřekonal. Na střelecké trápení svých spoluhráčů z útoku se už nemohl dívat Roman Němeček. Ofenzivní obránce nahodil puk a vyrazil před litoměřickou svatyni, kam mu přesnou přihrávkou kotouč vrátil David Vrbata a domácí se po pohodlném doklepnutí rázem ujali vedení.

Svým vstupem do prostřední části utkání Bruslaři začali dokazovat, proč se neochvějně nacházejí na čele prvoligové tabulky. Navýšit mohli prakticky v prvním střídání po návratu z kabin Nouza s Pabiškou, situaci dva na jednoho ale nevyřešili ke spokojenosti tribun a prvně jmenovaný svou přihrávku nepropasíroval kolem posledního bránícího hráče. O několik okamžiků později se už skóre měnilo. Kubica v problémech vyhodil podél mantinelu, tam ale našel nastartovaného Tomáše Klimentu, jenž nic moc nevymýšlel a své sólo zakončil svižnou ranou pod horní tyčku.

Druhá branka oslabila litoměřické odhodlání a celek z města automobilů začal pomalu ale jistě mezi mantinely dominovat. Nejvíce byl v boleslavském dresu vidět Jan Starý, posila z extraligových Pardubic. Sedmadvacetiletý útočník dostal hodně prostoru především v početních výhodách, gól mu ale navzdory dostatku příležitostí nebyl souzen. V největších šancích nejprve zachytil vyhazovaný kotouč Broš a naservíroval ho Starému před brankoviště, později stejný hráč neuspěl při dorážce Výborného nahození. Nemalý podíl na faktu, že skóre nenarostlo výrazněji, měl skvělý brankář Stadionu Sedláček. Za zmínku stojí, že svěřenci Františka Výborného svého soupeře ve druhém dějství přestříleli 17:2.

Snížit a dostat se zpět do hry mohli Kališníci poté, co chyby domácí obrany využil Koudelka k uvolnění Miroslava Čermáka. Nejlepší střelec hostujícího celku ale tváří v tvář Willovi neuspěl, proti přízemní střele boleslavský gólman skvěle zasáhl betonem. Na druhé straně ukázal svou třídu kapitán domácího celku David Výborný, když z nulového úhlu velmi chytře využil postavení brankáře a odrazil od něj černý kousek pryže do branky. Litoměřice se osmělily a svých šancí se dočkaly. Mezírky v obraně využil k úniku Martin Koudelka a byl faulován. Hlavní rozhodčí Svoboda v rozhodující chvíli nezaváhal a zkřížil ruce nad hlavou. Koudelka, jenž je v Litoměřicích zapůjčen na hostování právě z Mladé Boleslavi, se při trestném střílení neúspěšně pokusil prostřelit Willa mezi betony.

Potrestat neproměněnou šanci mohl na druhé straně Ovčačík, jenž se po vtipné přihrávce od Broše ocitl v nečekané pozici koncového útočníka. Bylo ale vidět, že boleslavskému obránci tento post není vlastní, jelikož s přihrávkou nepočítal a nadějná příležitost tak zůstala nevyužita. Skóre se přeci jen ještě jednou měnilo, když mezi obránci proskočil Pavel Musil a střelou po ledě překonal bezmocného Sedláčka. Uvažovat o hře bez brankáře už pro Stadion vzhledem k čtyřbrankovému deficit nemělo valného smyslu a závěrečné minuty už tak mnoho vzruchu nepřinesly. Bruslaři po zásluze porazili Litoměřice a Roman Will si připsal druhý shut-out na domácím ledě v řadě.

Ohlasy k utkání

František Výborný, BK Mladá Boleslav: Věděli jsme, že k nám přijede kvalitní mužstvo, které má za sebou posledních pár dobrých zápasů. Přijeli sem sebevědomí, ale myslím si, že my jsme odehráli jeden z nejlepších domácích zápasů, co se týče defenzivy, aktivity, dobrého pohybu. Byli jsme zkrátka hodně při chuti a soupeře jsme do ničeho většího nepustili. Snad až na výjimky jako byla třeba ta přesilovka pět na tři. Podle mě diváci viděli kvalitní utkání, které jsme klidně mohli vyhrát ještě výraznějším rozdílem.

Jiří Doležal, HC Stadion Litoměřice: To, co jsme chtěli hrát, jsme hráli jen v první třetině. V té druhé jsme jen v první polovině měli čtyři vyloučení, což nám sebralo veškerou sílu a asi i takovou tu motivaci. Domácí potvrdili svoji kvalitu, zvlášť v těch přesilovkách nás strašně přehrávali a nám potom chyběla energie. Myslím si, že výsledek 4:0 je pro nás výsledek ještě veskrze milosrdný.