Zápasové menu

Litoměřičtí prožívali dlouhou sérii porážek a v 18. kole ji hodlali ukončit na domácím ledě. V cestě jim stál budějovický Motor. Stadion se dostal do vedení díky dvěma rychlým brankám krátce před druhou pauzou, ale hosté oplatili stejnou mincí na začátku závěrečné dvacetiminutovky. Vítěznou branku ale vybojoval pro Litoměřice Martin Novák a na konečných 4:2 pečetil gólem do prázdné branky Švagrovský. Severočeši tak po šesti zápasech poprvé bodovali, Motor naopak odjel z Litoměřic s prázdnou.

18. kolo

4:2

0:0, 2:0, 2:2

HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice

Branky a nahrávky: 36. Čermák (Chabada, Matai), 36. Bajaruns (Forman), 48. Novák (Hašek, Budínský), 60. Švagrovský – 42. Třetina (Skuhravý, Novák), 43. Melka. Rozhodčí: Würtherle – Hrubec, Štětina. Vyloučení: 8:8, navíc Chabada 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 1290. Střely na branku: 38:31. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.

HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Lavinger) – Žovinec, Husák, Šulc, Hrbas, Skřivánek, Evan, Málek, Kolář – Čermák, Chabada, Matai – Budínský, Hašek, M. Novák – Bajaruns, Švagrovský, Forman – Brzobohatý, Rubeš, Chlapík.

ČEZ Motor České Budějovice: Halmoši (Kůdela) – Kříž, J. Novák, Pavlíček, Chmelíř, Prokop, Semrád, Švec, Moravec – Kuchejda, Rob, Kotalík – Skuhravý, Šachl, Ondřej – Vaniš, Prokeš, Ferebauer – Bárta, Melka, Třetina.

Hned v úvodu utkání putoval na trestnou lavici budějovický Martin Semrád a domácí se díky přesilové hře dostali do tempa. Největší šanci prvních minut celého střetnutí si připsal Chabada, který projel nikým neatakován až před Halmošiho, ten však přečetl jeho záměr a bekhendovou kličku litoměřického veterána zlikvidoval pravým betonem.

V 9. minutě si přesilovku vyzkoušeli také Jihočeši. Při vyloučení Šulce nejvíce zahrozila dvojice Melka - Vaniš. Prvně jmenovaný orazítkoval levou tyč, kotouč se odrazil právě k Vanišovi, který jej ale neusměrnil do prázdné branky. Ačkoliv si družina trenéra Bělohlava připsala v první dvacetiminutovce pouhé čtyři střelecké pokusy, téměř každý znamenal nebezpečí pro domácí branku. Necelou minutu před přestávkou našel Petr Šachl před brankou číhajícího Zdeňka Ondřeje, který pohotově vypálil. Přikryl ale domácím zachránil bezbrankový stav, když vykopl Ondřejovu střelu levým betonem.  

Od druhé části se utkání pozvolna měnilo v tvrdou bitvu. Odehráno bylo pouhých pětadvacet sekund a Chabada s Kuchejdou si odešli odpočinout na trestnou lavici po potyčce za domácí brankou. Nouze však nebyla ani o šance před oběma brankami. Domácí Matai, ani hostující Václav Skuhravý však ještě neuspěli. Druhý jmenovaný dokonce rozezvučel tyč litoměřické klece.

Štěstí se usmálo až na Miloslava Čermáka ve 36. minutě. Chabadovu střelu v přesilovce Halmoši neudržel, čehož využil právě Čermák a z hranice brankoviště důrazně dorazil puk do sítě. Uplynulo pouze 31 vteřin a červené světlo za Halmošim svítilo podruhé. Lauris Bajaruns zakončil z pravé strany přesně pod horní tyč a poslal Litoměřice do dvoubrankového vedení.

Po nástupu do třetí třetiny byl střelec úvodní branky Miloslav Čermák vyloučen a inkasoval čtyřminutový trest. Toho Motor využil k vyrovnání skóre. Třetina nejprve z dorážky snížil, následné Melkovo zakončení mezi Přikrylovy betony vedlo k průběžnému výsledku 2:2. Utkání nadále nabíralo na obrátkách. Hosté cítili šanci na získání vedení, naopak domácí se s jeho ztrátou nehodlali smířit. Důkaz nabídla situace ze závěru 48. minuty. Martin Novák se dostal k dorážce Haškovy střely, v cestě za skórováním mu bránil pouze beton Halmošiho, který domácí útočník chladnokrevně přehodil a potřetí rozvlnil síť budějovické branky. Na tento zásah už se Motoru zareagovat nepodařilo. Jihočeši se sice pokusili propracovat k vyrovnání při hře bez brankáře. Během pobytu Halmošiho na střídačce však naopak inkasovali počtvrté. David Švagrovský pečetil gólem do prázdné branky osud celého utkání. Rozhodl tak o ukončení série litoměřických porážek a o tom, že se hráči Motoru vrátí do Budějovic s prázdnou. Tři body za výhru 4:2 zůstaly v Kalich Areně.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník – trenér HC Stadion Litoměřice

Dnešní utkání se mi hodnotí dobře, protože jsme dnes odehráli super utkání. Po dlouhé době to mělo říz tak, jak si to představujeme. Myslím si, že jsme hráli dobrý hokej a nezastavilo nás ani sporné vyloučení na začátku poslední třetiny. V této chvíli soupeř rychle vyrovnal, ale náš tým to nepoložilo. Vstřelili jsme třetí branku a super odmakali závěr utkání. Do týmu přišel impulz v podobě hráčských výměn, byl tu dnes i Martin Chabada a na výkonu to bylo znát. Ve středu jedeme do Havlíčkova Brodu. Bude teď reprezentační přestávka a hodně týmů bude posíleno o hráče z extraligy. Počítám s tím, že i my. Budeme se snažit postavit to nejlepší, co zrovna budeme mít. Teď tým dostal impulz v podobě tohoto vyhraného utkání a já doufám, že nás to nakopne. Nechci říkat, že je za námi krize, ale snad se vše zlomí k lepšímu. Doufejme, že se to klukům v hlavách srovná, že hokej hrát nezapomněli, a že je to o myšlení.

Já bych také chtěl strašně moc poděkovat divákům. I za nepříznivého stavu v utkání s Mladou Boleslaví famózně povzbuzovali a dnes opět. Diváků přišlo hodně a byla výborná atmosféra. Dnes nám strašně pomohli.

Radek Bělohlav – trenér HC Motor České Budějovice

Utkání se mi nemůže hodnotit moc dobře, protože jsme prohráli. Dostali jsme se do zápasu, když jsme vyrovnali na dva ku dvěma. Ubráníme přesilovky a pak inkasujeme na tři ku dvěma. Byl to naivní gól při hře pěti ku pěti a v takovéto situaci při nerozhodné hře se musí utkání už dohrát alespoň k nějakému bodu. Nejsem moc spokojen s předvedeným výkonem. Za první třetinu jsme vystřelili jen pětkrát. Druhá třetina byla dobrá, ale nebyli jsme produktivní. Hokej je o brankách, a v této chvíli už měli přijít. Pak už výsledek honíme v poslední třetině a ne vždy se to dohnat podaří.