Zápasové menu

První letošní ústecké derby před plnými tribunami Kalich Areny přineslo nabídlo vysoký počet gólů na obou stranách a drama to poslední chvíle. Slovan dvakrát vedl, o tři a o dvě branky, ovšem Stadion pokaždé vyrovnal díky dvěma trefám Tomáše Doležala a zásahům Škopa, Husáka a Čermáka. Rozhodnutí nepřinesla ani základní hrací doba, ani pětiminutové prodloužení, o konečné dělbě bodů bylo jasno až po samostatných nájezdech. V nich se prosadil jediný střelec, ústecký Jan Alinč. Po výsledku 5:6 tak berou Lvi dva body, v Litoměřicích zůstává jeden jediný.

2. kolo

5:6sn

1:3, 2:0, 2:2 - 0:0

HC Stadion Litoměřice - HC Slovan Ústí n.L.

Branky a nahrávky: 18. Doležal T. (Hašek), 26. Škop (Smetana), 27. Doležal T. (Novák), 54. Husák (Míka, Čermák), 55. Čermák (Novák) – 5. Přeučil (Grin), 6. Pořický (Hanzl, Baránek), 16. Rod (Sklenička, Roubík), 52. Roubík (Přeučil, Sklenička), 52. Tůma (Brož, Meidl), rozh. náj. Alinč. Rozhodčí: Würtherle – Rozlílek, Svobodová. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:3. Diváci: 1500.

HC Stadion Litoměřice: Sedláček – Skřivánek, Žovinec, Husák, Málek, Šulc, Míka, Smetana, Krstev – Chlapík, Doležal Z., Forman – Chabada, Rubeš, Procházka – Čermák, Doležal T., Hašek – Novák, Škop, Rudovský.

HC Slovan Ústí n.L.: Dlouhý – Grin, Černý, Brož, Vaněk, Vobořil, Holomek, Sklenička – Boháč, Vávra, Pořický – Tůma, Rod, Přeučil – Alinč, Roubík, Meidl – Baránek, Budínský, Hanzl.

Do letošního prvního ústeckého derby vstoupili lépe hráči Slovanu. Pomohla jim k tomu přesilovka 5 na 3, kdy na trestné seděli Škop a Šulc. Oba tresty se hostům podařilo potrestat. Nejprve se svým důrazem prosadil Petr Přeučil, po něm se pod lapačku brankáře Sedláčka trefil Jakub Pořický.

Domácí se tlačili za vyrovnáním, šance si vytvořili, ovšem bez výsledku a soupeř záhy potrestal další vyloučení Stadionu. Po špatném střídání domácích putoval v patnácté minutě na trestnou lavici David Skřivánek. V nabídnuté přesilovce napřáhl na modré Zbyněk Sklenička, Sedláček jeho střelu vyrazil, ale Tomáš Rod ji ze vzduchu usměrnil do sítě.

Stav 0:3 již vypadal pro domácí hrozivě, ovšem jejich gólový půst měl brzy skončit. Dvě minuty před první přestávkou zatáhl puk do útočného pásma Jaroslav Hašek, posunul jej k Novákovi, který ho poslal na branku. Brankář Dlouhý kotouč neudržel a svým důrazem na brankovišti ho dorazil za brankovou čáru Tomáš Doležal. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:3 a domácí se tak alespoň vrátili do zápasu.

Krátce po nástupu do druhého dějství prověřily pozornost obou brankářů dvě nebezpečně střely. Nejprve tečoval Chabada pokus Čermáka, kotouč jen těsně nezamířil mezi tři tyče. Druhý pokus vyslal Vobořil, jeho rána od modré dvakrát změnila směr, ale Sedláček si nakonec mohl oddechnout. Puk skončil mimo domácí branku.

Uplynulo pouze šest minut a dvaačtyřicet sekund z prostřední dvacetiminutovky a skóre bylo rázem nerozhodné. Na rozdíl jednoho gólu přiblížil Litoměřické Luděk Škop, který dorazil za záda ústeckého brankáře pokus Smetany. Vyrovnávací trefu si připsal o chvíli později Tomáš Doležal, v tuto chvíli již dvougólový, který se po nahrávce Nováka trefil z mezikruží neomylně k pravé tyči. Stav utkání se již do druhé přestávky nezměnil, ačkoliv se šance objevily na obou stranách.

Zdálo se, že v závěrečné dvacetiminutovce rozhodne jedna vítězná branka. Nakonec však padly čtyři a to v rozmezí necelých čtyři minut. Důrazně se nejprve prosadil Jaroslav Roubík, jenž dorazil Přeučilovu střelu. V následujícím střídání projel po levé straně David Tůma a zamířil přesně do prostoru k pravé tyči. Domácí na tyto zásahy Lvů dokázali odpovědět. Pomohlo k tomu vyloučení Holomka. Míka předal na modré puk Patriku Husákovi, který propálil brankáře Dlouhého a snížil znovu na rozdíl jedné branky. O druhé vyrovnání se pak postaral Miloslav Čermák a jeho přesná střela do pravého horního růžku po přihrávce Nováka.

Základní hrací doba nepřinesla vítěze. Ten nebyl jasný ani po pětiminutém prodloužení, ve kterém měl největší šanci Chabada, ale Dlouhého nepřekonal. Na řadu tak přišla loterie samostatných nájezdů. Za domácí se pokoušeli rozhodnout Čermák, Chabada a Chlapík. První dva pokusy skončily v lapačce ústeckého brankáře, Chlapík nezakončil. Hosté se vytrvale pokoušeli trefit mezeru mezi Sedláčkovými betony a na třetí pokus se to Janu Alinčovi podařilo. Ústecký veterán tak rozhodl o konečné podobě skóre, tedy 5:6 po samostatných nájezdech.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník - trenér HC Stadion Litoměřice

Po divoké první třetině, kdy jsme prohrávali už 0:3, jsme nakonec ukázali srdce a charakter. Ale podle mě jsme dnes ztratili dva body. Hodně začátek zápasu ovlivnila naše dvě oslabení, kdy jsme hned inkasovali. Jinak jsme byli po celé utkání lepším celkem, i v prodloužení. Bohužel, čtyři branky jsme dostali z prostoru brankoviště a to je škoda. Myslím si, že jsme si zasloužili vyhrát, ale dostali jsme pět branek, což je hodně. Ústí samozřejmě má kvalitní kádr a dnes to dokázalo. Já jsem opravdu zklamaný z výsledku, ani ne tak z předvedené hry. Dnes byl v brance Vojta Sedláček, a to z důvodu toho, že máme vyrovnanou brankářskou dvojici a brankáře budeme takto střídat. Oba brankáři jsou s tím seznámení a není potřeba za tím hledat něco jiného.