Zápasové menu

Litoměřice čekala dlouhá cesta za utkáním proti Drakům do Šumperka. Únava se na nich příliš nepodepsala a na svého soupeře vlétly s vervou. Do vedení poslal Kališníky Tomáš Rubeš, dalším důležitým faktorem první vyhrané třetiny bylo výborně ubráněné oslabení 5na3. Ve druhé části utkání Stadion díky čtyřem brankám rozhodl o své výhře. Postupně se trefili Mrňa, Hašek, Antončík a Gerhát. Zdálo se, že domácí totálně rezignovali na jakýkoliv obrat, ale opak se stal pravdou. Šumperk ve třetí třetině zabojoval a vstřelil hned tři branky. To bylo však málo a Litoměřice v důležitém utkání berou tří důležité body.

46. kolo

3:5

0:1, 0:4, 3:0

Draci PARS Šumperk - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 44. Sedlák (Hlinka), 50. Haas (Tesařík, Plášek), 59. Novotný (Holík, Hlinka) - 12. Rubeš (Procházka), 21. Mrňa (Gerhát), 26. Hašek (Šinágl, Novák), 26. Antončík (Žovinec), 31. Gerhát (Husák). Rozhodčí: Jeřábek A. - Adamec, Poruba. Vyloučení: 8:12, navíc Drábek(LTM) 10min OT. Využití: 1:1. Průběh utkání: 0:5, 3:5.

Draci PARS Šumperk: Štůrala(26.Vajner) - Novotný, Holík - Gewiese, Tesařík - Pastor, Sedlák T. - Plášek, Staněk, Haas - Finsterle, Hlinka, Rufer - Červenka, Hulva, Brunec - Skoumal, Cink

HC Stadion Litoměřice: Melicherčík - Evan, Martinka - Husák, Míka - Žovinec, Drábek - Sobotka, Kolář - Novák, Hašek, Šinágl - Simon, Gerhát, Mrňa - Antončík, Rubeš, Procházka - Kafan, Slížek, Kloz

V posledním domácím lednovém utkání přivítali Draci houževnatého soupeře z Litoměřic, který se nacházel pouze o jednu příčku níže než severomoravský celek.

Do první vážnější šance se ve čtvrté minutě dostali hosté, když se již v tu dobu na trestné lavici za nedovolené bránění nacházel domácí Plášek. Bleskurychlá kombinace v útočném pásmu málem přinesla hostům vedení, to by ale zakončujícímu Haškovi nesměl kotouč v poslední chvíli, již před zcela odkrytou bránou, hůl přeskočit. Domácí byli v těchto chvílí pod velkým tlakem a další šance Litoměřických na sebe nenechala dlouho čekat. Kotouč od modré nahozený Míkou stačil ještě těsně před Štůralou tečovat Mrňa, což nadělalo šumperskému strážci klece velké starosti, ale nakonec s vypětím všech sil nebezpečnou akci zlikvidoval. Šumperští tak přečkali oslabení bez obdržené branky.

Ve dvanácté minutě se již skóre měnilo. Domácí obraně ujel rychlonohý Rubeš a v souboji jeden na jednoho si počínal chladnokrevně, svoji zápěstní střelu umístil přesně pod břevno Štůralovy brány. Do konce první třetiny se již žádná z nebezpečných akcí ani na jedné straně neodehrála, a tak do šaten odcházeli spokojenější hosté, kteří si sebou odnášeli jednobrankový náskok.

Přímo raketový vstup do dalšího dějiství měli Litoměřičtí. V útočném pásmu vyhrál buly Gerhát, od nějž putoval kotouč na hůl Mrňovi, který nechytatelnou střelou překonal Štůralu. Ve 27. minutě bylo pro domácí ještě hůře, po rychlé kombinaci se s kotoučem za šumperskou bránou ocitl Hašek, který ji bleskově objel a snažil se zakončit přímo mezi Štůralovy betony. To se mu také povedlo, hosté tak navýšili skóre na 0:3. Aby toho pro domácí nebylo málo, tak již za 35 sekund lovil Štůrala kotouč ze své sítě počtvrté. Žovinec svoji vynikající přihrávkou vybídl ke skórování Antončíka, který přesně umístěným střeleckým pokusem nedal Štůralovi nejmenší šanci. Trenér Moták ihned po obdržené brance sáhl ke střídání mužů v maskách, ze hry odešel Štůrala a na jeho místo nastoupil Vajner.

Náhradní gólman se ani příliš nezahřál a byl nucen také lovit kotouč ze své sítě. Po Husákově přihrávce ho z pravé strany dělovkou prostřelil Gerhát. Ve 33. minutě se kotouče na modré čáře chopil domácí kapitán Holík, ale svoji dělovou střelou rozezvučel pouze břevno litoměřické brány. Domácím k prvnímu přesnému zásahu chybělo jen pár milimetrů. Druhá třetina skončila za stavu 0:5.

Ve 44. minutě se přeci jenom domácí dočkali. Po Hlinkově přihrávce se do nadějné střelecké pozice dostal Sedlák, který svoji střelu umístil přesně do šibenice Melicherčíkovy brány - 1:5.

V 50. minutě se Šumperští dostali do další příležitosti. Od modré vypálil Tesařík, jehož střelu chytře tečoval Haas a Melicherčík byl opět bezmocný. O minutu později zaspala domácí obrana a na Vajnera se zcela sám řítil Kafan, šumperský gólman však jeho přízemní pokus bravurně zlikvidoval pravým betonem. Do konce třetí třetiny zbývaly necelé dvě minuty, když se Drakům podařilo vstřelit třetí branku. Holík svým pokusem ještě Melicherčíka překonat nedokázal, ale na Novotného dorážku již neměl litoměřický brankář nárok. Šumperk tak snížil na rozdíl dvou branek.

Drakům se již další branku vstřelit nepovedlo, a tak tři body putují do severozápadních Čech. Šumperk tak opět klesl na jedenácté místo, Litoměřice jsou o příčku výše.

Ohlasy k utkání

Josef Řeháček: HC Stadion Litoměřice

Zápas bych hodnotil kladně. Jsem spokojený, protože se teprve seznamuji s mužstvem, ale řekli jsme si nějakou taktiku a docela se nám to vydařilo. Chtěli jsme zvládnout začátek utkání, kde bylo oslabení pět na tři, což bylo hodně důležité. My jsme ho ubránili, dostali jsme se do vedení. S Šumperkem je to vždy důležité, protože oni doma vyhrávají. Pak nám vyšla výborně druhá třetina, dostali jsme se do vedení 5:0. Trochu jsem nespokojený se třetí třetinou, kde jsme myslím v některých chvílích neplnili to, co jsme chtěli hrát a soupeř snížil. Málem jsme si to zkomplikovali. Pak začali hrát to, co jsme potřebovali a už jsme je k ničemu nepustili. Přivezli jsme tři body a to je důležité.