Zápasové menu

Dukla potvrdila roli papírového favorita a udolala Stadion 2:1 díky gólu Hodka z 50. minuty. Litoměřice tak prohrály v pátém zápase z posledních šesti a protože Písek i Kadaň dnes bodovaly naplno, ztrácí Stadion na postupovou příčku už pět bodů. Jediný úspěch hostí si dnes připsal Novák v úvodu druhé třetiny.

43. kolo

2:1

1:0, 0:1, 1:0

HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 17. Čachotský (Hubáček), 50. Hodek (Ficenc) - 21. Novák (Drábek, Šinágl). Rozhodčí: Vampola - Chocholouš, Reich. Vyloučení: 4:8, navíc Vobořil (LIT) 10 minut nesportovní chování, Šinágl (LIT) 10 min nesportovní chování. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 997. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Novotný (Halmoši) - Petráček, Ficenc, Grundmanis, Dobrovolný, Kaláb, Kolafa, Jaroš, Kolda - Mrňa, Padělek, Jeslínek - Bezděk, Hubáček, Čachotský - Vysloužil, Maliník, Hodek - Polcar, Domin, Zeman.

HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Sklíba) – Drábek, Holomek, Martinka, Vobořil, Kříž, Evan, Ketner, Dudáš – Kafan, Šinágl, Novák, Loskot, Hašek, Horčička, Slížek, Tvrzník, Lenc, Rudovský, Gengel, Hlusička.

Hosté začali od úvodních minut aktivně směrem dopředu. V první šanci se objevil Martin Novák, když se snažil šikovně tečovat nahození Drábka z levé strany. Kotouč však skončil na boční síti jihlavské branky. Také Přikryl si brzy sáhl na puk. Krátce po sobě musel likvidovat tvrdé střely Jaroše a Kolafy od modré čáry.

Již ve třetí minutě se Stadionu naskytla možnost zahrát si přesilovou hru. Při pobytu Dobrovolného na trestné lavici se hostům dařilo zatápět. Novotný však domácí držel, ačkoliv si vybral také jeden slabší moment. Při cestě za svou branku jej o kotouč málem obral Slížek a domácí brankář si musel pospíšit, aby včas přikryl volný puk před dotírajícím soupeřem.

Po ubráněném oslabení se osměnili pro změnu také hráči Dukly. Bezděk projel po pravém křídle a bekhendem vystřelil, Přikryl musel předvést zákrok svým levým ramenem. V páté minutě se do úniku dostával hostující Petr Horčička, za záchrannou brzdu však zatáhl Kaláb, který jej bezostyšně zahákoval svou dlouhou holí.

V polovině prvního dějství se opět o něco více ve svém brankovišti zapotil Novotný. Kafan se objevil ve dvou šancích. Nejprve jej našel v prostoru před brankovištěm Hašek, následnou střelu však namířil jen doprostřed branky. Ještě v témže střídání ujel po levém křídle a zkusil prostřelit Novotného mezi betony, ale neuspěl. Velké štěstí pak měla domácí obrana při závaru, který v jihlavském brankovišti rozpoutali Gengel s Tvrzníkem. Ani jednomu z nich se bohužel pro Stadion nepodařilo dorazit do sítě puk poskakující na brankové čáře.

Ačkoliv první polovina úvodní dvacetiminutovky patřila hostům, díky druhým deseti minutám hry mohli do kabin odcházet spokojenější domácí. Při vyloučení Kříže ještě vyšli naprázdno, neujaly se střely Kolafy a Vysloužila od modré, ani Mrňova teč těsně nad litoměřickou branku. V šestáncté minutě už ale ke změně skóre přeci došlo. Tomáš Čachotský vyjel z pravého rohu a střelou švihem zavěsil puk do pravého horního růžku Přikrylovy branky.

Stadion se nechtěl spokojit s jednobrankovou ztrátou na Duklu a aktivní nástup do druhé části se hostům vyplatil. Střelu Václava Drábka, kterou Novotný vyrazil pouze před sebe, dorazil do odkryté klece Martin Novák a srovnal skóre zápasu. Hosté měli i nadále více ze hry. Ve 26. minutě měl Jakub Hlusička šanci při nařízeném trestném střílení. Jeho pokus k levé tyči však skončil na pravém betonu brankáře Novotného.

Promarněná šance mohla Litoměřice mrzet. O několik okamžiků později se za hostující brankou chopil kotouče Čachotský. Vyjel před Přikryla a zakončil, hostující brankář však pohotově zasáhl a udržel vyrovnaný stav. V polovině utkání mohl Duklu překvapit při vlastním oslabení Radan Lenc. Litoměřický útočník obral ve středním pásmu o puk Kalába a ujížděl na jihlavskou branku, jeho střela však mířila nad domácí klec. Hra před druhou sirénou trochu ztratila své tempo. Krátce před přestávkou ujel domácí Jaroš, jeho blafák však skončil neúspěchem.

První šanci v závěrečném dějství měli na holích domácí. Dobrovolný vypálil do skrumáže před Přikrylem, litoměřický brankář jeho pokus zlikvidoval, stejně si poradil s další ranou Bezděka. V 50. minutě putovali na trestnou lavici Dudáš s Mrňou a při hře ve čtyřech na obou stranách se domácí vrátili do vedení. Ficenc vystřelil od modré, Přikryl jeho pokus vyrazil před sebe a Daniel Hodek dorazil kotouč do litoměřické branky.

Zbývající minuty utkání příliš šancí nepřinesly a hra byla značně rozkouskována. Nejvážnější byly pouze dva pokusy Čachotského tváří v tvář Přikrylovi, který si ale dokázal v obou situacích poradit. Litoměřičtí se ještě pokusili v samém závěru vyrovnat při hře bez brankáře, bohužel o výhodu jednoho muže v poli záhy přišli vinou svého vyloučení. Dukla si tak těsné vedení pohlídala a tři body zůstaly na Vysočině.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník: HC Stadion Litoměřice

Myslím, že jsme dnes odehráli dobrý zápas. Ačkoliv jsme hráli venku, navíc s Jihlavou, která je čtvrtá, jsme byli dvě třetiny lepší. Měli jsme v nich zápas rozhodnout. Šance jsme na to měli, bohužel jsme je nevyužili. Ve třetí třetině už jsme nebyli tak aktivní. Udělali jsme jednu chybu, když jsme nepokryli dorážku a domácí dali rozhodující gól, ale myslím, že dnes si vyhrát nezasloužili. Chtěl bych zmínit jednu věc. Nás pískají stále rozhodčí z Moravy. Přijeli jsme do Jihlavy, kde nás pískal téměř domácí rozhodčí a od desáté minuty první třetiny vylučoval pouze nás. Nerozumím tomu. To aby se potom hráči na ledě zbláznili. Každý rozhodčí má jiný metr, který potom v průběhu utkání upravuje. Při naší power-play poté domácí hráč vyhodí kotouč do ochranné sítě, rozhodčí nechá hru pokračovat a pustí domácí do brejku, tomu prostě nerozumím. Jsme dnes samozřejmě trochu frustrovaní, ale myslím, že jsme odvedli dobrý výkon a dnes jsme si body zasloužili.

Petr Vlk (trenér Dukly Jihlava):

Zápas jsme nedohráli tak, jak jsme si představovali, ale v situaci, v jaké teď jsme, je takový zápas, který jsme doslova umlátili, vyloženě potřebný. Dnes to nebylo vůbec o kráse.