Zápasové menu

Stadion s Hradcem Králové dodrželi letošní tradici. Oba týmy udrželi ve vzájemných zápasech domácí neporazitelnost. Litoměřičtí sice prohrávali po gólu Kadlece, čistý hattrick Kryštofa Kafana však utkání otočil v jejich prospěch. Branky Tůmy a Záhorovského již pouze upravili výsledek na konečných 4:2 ve prospěch Litoměřic.

40. kolo

4:2

0:0, 1:1, 3:1

HC Stadion Litoměřice - Královští lvi Hradec Králové

Branky a nahrávky: 38. Kafan (Loskot, Vobořil), 41. Kafan (Loskot, Vobořil), 47. Kafan (Šinágl, Novák), 48. Tůma (Lenc) - 35. Kadlec (Čáp), 59. Záhorovský (Kadlec). Rozhodčí: Kubeš - Arazimová, Čížek. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1120.

HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Meravý) – Dudáš, Holomek, Martinka, Vobořil, Kříž, Evan, Ketner, Belay – Tůma, Šinágl, Novák – Loskot, Kafan, Hašek – Horčička, Slížek, Tvrzník – Lenc, Hlusička, Gengel.

Královští lvi Hradec Králové: Blažek (Mahdal) – Karlíček, Bendík, Roupec, Vágner, Čáp, Hendrich, Pánek, Poživil – Kubeš, Tvrdík, Karpov – Budínský, Macháň, Moskal – Kubica, Záhorovský, Kadlec.

Utkání otevřelo několik ostrých střel v úvodních minutách. Šlo však spíše o pokusy ze střední či dlouhé vzdálenosti, které oba brankáři bez potíží pokryli. Do první šance se dostávali hosté. Budínský si najížděl nikým nehlídán před Přikryla, ale do přihrákvy stihl na poslední chvíli obětavě skočit obránce Evan. Litoměřičtí se ozvali o několik okamžiků později. Novák se skrz obranu Východočechů protlačil až před Blažka a ještě vybídl přihrávkou před odkrytou klec ke skórování Šinágla, toho ale tísnil jeden z hradeckých obránců, proto domácí forvard ani nezakončil.

První dvacetiminutovka nabídla pouze dvě přesilové hry, po jedné na obou stranách. Ani jeden z týmů však početní převahu neproměnil v úvodní gól. Pouze Záhorovský namířil při vyloučení Ketnera z pravé strany do horní tyče. První větší závar před brankou přišel necelou minutu před přestávkou. Kafanova formace se usadila před Blažkem, ale hostující brankář jejich pokusům odolal a po první třetině tak zůstal stále bezbrankový stav.

Po přestávce byla hra z obou stran opatrná, hrálo se především ve středním pásmu nebo se sváděly dlouhé souboje u hrazení. Krátce před polovinou zápasu se do šance dostal Zdeněk Kubica. Hostující forvard ujížděl na Přikryla, ale akci mu překazil obětavým skokem Jaroslav Hašek. Od poloviny utkání měli mírnou převahu domácí. Do šancí se dostávala Kafanova a Šináglova formace, Blažek však stále odolával.

Nakonec ale jako první udeřili hosté. Přesilovou hru při vyloučení Horčičky využil přesně po minutě hry Jiří Kadlec, když propálil Přikryla střelou z levého kruhu. Domácí přispěchali s odpovědí o pár minut později. Také oni se prosadili v početní převaze. Menší trest za zdržování hry si odpykával Kubeš a Litoměřičtí vyrovnali zásluhou Kryštofa Kafana. Mezi kruhy jej našel přesnou přihrávkou Loskot a domácí útočník prostřelil Blažka střelou k pravé tyči. Domácí mohli do přestávky skóre otočit. Blažek se však vyznamenal a všechny pokusy dokázal vychytat. Utkání tedy bylo stále otevřené.

Krátce po začátku třetího dějství opět zafungovala litoměřická spolupráce ze druhé třetiny. Marek Loskot našel zpoza branky Kryštofa Kafana, který znovu z mezikruží prostřelil Blažka přesnou trefou k levé tyčce. Uplynulo pět minut hry a diváci v Kalich Areně byli svědky čistého hattricku. Petr Šinágl se zmocnil kotouče u pravého mantinelu a našlápl směrem k hostující brance. Oklamal svého obránce a předložil gólovou přihrávku Kryštofu Kafanovi před zcela odkrytou branku.

Hradečtí se dostali do útlumu a na jejich hře to bylo patrné. O minutu a jednu sekundu později projel David Tůma po pravém křídle až za branku, odkud vybruslil k levé tyči a zavěsil pod horní tyč hradecké branky. Čtyči góly byli zřejmě na Východočechy příliš a po dlouhých minutách znovu zabrali. Vrhli se do útoku a jejich snaha byla jasná, chtěli ještě utkání přinejmenším zdramatizovat. V cestě jim však stála v celém utkání pozorná litoměřická obrana v čele s brankářem Přikrylem. Až v samém závěru se trefil Martin Záhorovský. Využil přesnou nabídku od Jiřího Kadlece a prostřelil litoměřického brankáře z dnes tradičního střeleckého stanoviště, tedy z mezikruží. Šlo však pouze o úpravu konečného skóre 4:2 pro domácí Stadion, který si tak spravil náladu po nepovedeném utkání s Mostem, naproti tomu Hradec prohrál podruhé v řadě.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník: HC Stadion Litoměřice

Po utkání s Mostem jsme si museli s hráči trochu promluvit. Proběhla i nějaká výstraha, protože ten zápas byl dá se říci odfláknutý. Dnes bylo vidět, že kluci byli úplně jinak koncentrovaní a disciplinovaní. Odehráli jsme to perfektně dozadu. Dostali jsme pouze jeden gól v oslabení po zbytečném útočném faulu bohužel, druhý gól až v závěru. To nasazení bylo takové, jaké mělo být. Máme třináct zápasů do konce základní části a musíme je odehrát, jako by to bylo play-off. Pokud je tak odehrajeme, jsem přesvědčen, že si v tom play-off zahrajeme. Věděli jsme, že přijede silný Hradec, ale samozřejmě víme, že má nějakou marodku, nastoupili pouze na tři útoky. Věřili jsme tedy, že pokud budeme mít dobrý pohyb a budeme dohrávat souboje, že ve třetí třetině budeme mít více sil. Jsme rádi, že přišli i diváci a podpořili nás i po tom navydařeném utkání s Mostem. Sice jsme se na začátku druhé třetiny dostali do menšího útlumu, Hradec nás přehrával, ale druhá polovina utkání už byla dobrá. Konečně se nám vydařily přesilovky a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Pro další zápas vítěznou sestavu příliš měnit nebudeme. Proti minulému zápasu však změny přijít musely, jediná formace nezůstala pohromadě. Přineslo to nějaký impuls a doufám, že nám ten přístup a ta disciplína vydrží. Čekají nás těžké zápasy. Jedeme do Olomouce, doma máme Beroun, poté jedeme do Jihlavy. S tímto přístupem ale můžeme bodovat všude, letos jsme se o tom několikrát přesvědčili. Musíme prostě každý zápas odehrát tak, jako by to bylo play-off. Z týmů na osmém až třináctém místě může hrát play-off kdokoliv. Máme ale trochu lehčí rozlosování, když hrajeme se Šumperkem, Berounem i s Kadaní doma, což by měla být naše výhoda.

Jiří Slabý: HC VCES Hradec Králové

My jsme začali zápas podobně jako v Kadani solidně. Nevyvarovali jsme se však hrubých chyb. Místo toho, abychom vystřelili na branku, přihrajeme soupeři do brejku. To jsou věci, které by se v první lize stávat neměly, ale bohužel se stávají. Poté jsme si v podstatě ani moc šancí nevytvořili. Domácí si myslím odehráli pěkné utkání. My jsme udělaly chyby a ty rozhodly utkání. Při troše zodpovědnosti jsme to utkání mohli zvládnout daleko lépe. Myslím, že rozhodla ta druhá branka na začátku třetí třetiny. V utkání v Kadan jsme zbytečně prohráli a chtěli jsme si napravit reputaci. Bohužel se nám to nepodařilo možná i vinou toho, že máme hodně zraněných hráčů. Hrajeme na tři útoky, takže síly na obrat v utkání chyběly.