Zápasové menu

Poslední venkovní utkání Stadionu v kalendářním roce skončilo lépe pro Jihočechy. Litoměřičtí se sice dostali v první třetině do vedení, ještě do přestávky však Písek vyrovnal. Severočeši měli dvě třetiny převahu, gólu se však nedočkali. Naopak Písečtí zabrali ve třetím dějství a dvěma góly odsoudili Litoměřice k prohře 3:1.

34. kolo

3:1

1:1, 0:0, 2:0

IHC Písek - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 20. Suja (Žovinec, Havran), 54. Antončík (Slavík), 60. Mrkvička (Polodna) - 19. Gengel (Drábek, Slížek. Rozhodčí: Kubičík - Poruba, Adamec . Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 43:23.

IHC Písek: Sedláček (Vajner) - Havran, Všetečka, Žovinec, Pavlíček, Lukáč, Kanov, Bača, Markulinec - Nouza, Melka, Suja - Antončík, Vaniš, Slavík - Polodna, Šperger, Mrkvička - Ferebauer, Nedorost, Kudrna.

HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Sklíba) - Drábek, Martinka, Boháč, Smetana, Evan, Kříž, Vobořil, Dudáš - Hašek, Belay, Lenc - Gengel, Slížek, Loskot - Kafan, Šinágl, Kameš - Novák, Hlusička, Horčička.

Litoměřičtí začali od začátku aktivně. Loskot se jako první rozhodl pro průnik do útočného pásma. První střela ze strany hostí přišla z hole Slížka, jeho pokus z mezikruží ale Sedláček chytil. Na druhé straně se ke střelám dostali také domácí. Kanovova střela nejprve skončila po teči nad branku, Polodnova následná střela z mezikruží také neprošla do sítě.

O tom, že se bude hrát také velmi tvrdé utkání plné soubojů napověděla už situace ze čtvrté minuty, kdy si Novák vyšlápl na Pavlíčka. Osmá minuta málem přinesla úvodní branku zápasu. Hosté tlačili u pravé tyče kotouč přes Přikrylův beton a nakonec se jim ho podařilo překonat. Puk se ale dostal jen na brankovou čáru, odkud ho hostující obránci dokázali pohotově odklidit.

V polovině prvního dějství si nebral servítky s Mrkvičkou v obranném pásmu Litoměřic Smetana. Byla z toho však přesilovka Písku. Domácí se ale téměř k ničemu nedostali. Pouze při nevydařeném pokusu o vyhození kotouče ze třetiny se Jihočeši dostali ke střele, ale bez efektu. Po skončení početní převahy pak Ferebauer projížděl po levé straně, ze střelecké pozice ho ale dokázal vytlačit Martinka.

Na gól čekali diváci do 19. minuty. Jako první se prosadili Litoměřičtí zásluhou Ladislava Gengela, který tečoval střelu Václava Drábka od modré čáry mimo dosah brankáře Sedláčka. Z vedení se ale Stadion radoval pouze minutu a sedm sekund. Od modré nahodil puk na Přikryla Žovinec, osamocený Jakub Suja následně tečoval před brankou kotouč mezi betony hostujícího brankáře.

Písecký led poté zasypaly stovky plyšových hraček. Celá tato akce byla uspořádána ve prospěch dětí ve vybraných jihočeských nemocnicích, kde plyšáci potěší mnoho malých pacientů.

Po přestávce se dostaly oba týmy do nadějné šance a hra pokračovala v dosavadním tempu. Boháč projel po levé straně do útočného pásma, objel domácí branku a nahrál na modrou Kamešovi. Odchovanec kladenského hokeje vypálil bez přípravy na Sedláčka, který ale pozorně zasáh. Podobný průnik jako litoměřický obránce o několik okamžiků později předvedl také domácí střelec Nouza. Ve středním pásmu se chopil puku, projel mezi kruhy, obkroužil branku a u pravé tyče se pokusil zasunout puk mezi Přikrylův beton a tyč do sítě. Hostující brankář však utěsnil všechny mezery a šanci nejproduktivnějšího hřáče domácích zlikvidoval.

Ve 27. minutě bylo před Sedláčkem pořádně rušno. Kříž nahodil do skrumáže před brankou, Gengel dorážel, ale neuspěl. Kotouč se poté dostal na modrou čáru k Dudášovi, který mohl trefit prázdnou branku, protože domácí brankář skončil po předchozích střelách mimo brankoviště. Přikryl se po delší době zapotil krátce po polovině zápasu. Před brankou se objevil Polodna, ale ani svou střelou, ani pohotovou dorážkou brankáře Litoměřic nepřekonal. Severočechům poněkud zatrnulo při situaci ze 36. minuty, kdy strážce jejich brankoviště inkasoval tvrdý střet. Po jednom z nájezdů hostujících hráčů na něj spadl David Nedorost.

Do závěrečné dvacetiminutovky šla obě mužstva za vyrovnaného stavu a zápas byl stále otevřený. Změna mohla přijít krátce po druhé přestávce. Rozhodčí nařídil trestné střílení po zákroku Boháče a k penaltě se postavil Antončík. Jeho bekhendový blafák však skončil na pravém betonu brankáře Přikryla.

Hosté se ve třetím dějství k příliš šancím nedostali. Svědčí o tom i poměr střel v této části hry v poměru 20:4 pro domácí. Litoměřický brankář musel předvést mnoho pohotových zákroků, některé přiváděly domácí střelce k zoufalství. Za všechny lze zmínit dva souboje s píseckými hráči. Nejprve vypíchnutí kotouče při úniku Antončíka a poté efektní semafor proti střele Žovince, kterou svým nejlepším zákrokem večera ukryl v lapačce.

Velká útočná převaha nakonec Písku přinesla obrat ve skóre. Slavík vyjel v 54. minutě z levého rohu k litoměřické brance a pokusil se zakončit u bližší tyče. Narazil ale na Přikrylův beton. K dorážce se ale dostal Šimon Antončík, který z bezprostřední blízkosti zavěsil puk pod horní tyč. Litoměřičtí ještě zkusili založit nějakou akci, která by mohla vést k vyrovnání, ale bez úspěchu. Konečnou úpravu výsledku ještě v 60. minutě přidal Vojtěch Mrkvička. Jeho sražená střela z levého kruhu propadla mezi Přikrylovými chrániči do branky. Jihočeši si tak po úspěšném obratu připsali výhru 3:1, Litoměřičtí opustili osmou příčku a po 34. kole jim patří desátá pozice.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník: HC Stadion Litoměřice

První třetina byla vyrovnaná. Škoda toho vyrovnávacího gólu půl minuty před přestávkou. Byla to náhodná tečovaná střela od modré čáry. Druhou třetinu jsme byli aktivnější my, třetí domácí. Bohužel jsme si před koncem nechali vyjet hráče z rohu až před branku vinou naší nedůslednosti a padl z toho rozhodující gól. To jsou chyby, které se v našem případě opakují. V té druhé třetině jsme měli šance, naše koncovka ale dnes nebyla dobrá. Nevím jestli jsme se vystříleli proti Třebíči. Myslím si ale, že se v tomto zápase dalo bodovat. Nemůžu říct, že jsme hráli úplně špatně. Byly v zápase pasáže, kdy jsme domácí přehrávali. Domácí šli ale za vítězstvím hodně důrazně, ten hokej bolel. Také pan rozhodčí tu myslím nějaké procento bohužel nechal. Je to škoda. Po Třebíči jsme byli trochu v euforii, bohužel jsme to nepotvrdili.