Zápasové menu

Litoměřičtí dokázali na třetí pokus porazit Duklu Jihlava. Na ledě Kalich Areny se jim vydařil zejména nástup do utkání. Tři šance v první třetině znamenaly tři branky Stadionu a domácí do první přestávky prakticky rozhodli. Jihlavští dokázali odpovědět dvěma góly, za Litoměřice ale zazářil Kloz, který zaznamenal hattrick a největší měrou se podílel na výhře svého týmu 4:2.

30. kolo

4:2

3:1, 0:0, 1:1

HC Stadion Litoměřice - HC Dukla Jihlava

Branky a nahrávky: 7. Novák (Loskot, Kloz), 8. Kloz (Novák), 13. Kloz (Loskot, Novák), 49. Kloz (Loskot, Martinka) - 15. Hodek, 52. Jeslínek (Kolafa). Rozhodčí: Kubeš - Komárek, Špůr. Vyloučení: 5:6, navíc Kolafa (JIH) OT za nesportovní chování. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1050. Střely na branku: 24:44.

HC Stadion Litoměřice: Přikryl (Meravý) - Martinka, Dudáš, Boháč, Vobořil, Kříž, Evan, Kameš, Smetana - Loskot, Kloz, Novák - Horčička, Slížek, Hašek - Tůma, Šinágl, Gengel - Lenc, Belay, Kafan

HC Dukla Jihlava: Novotný (Halmoši) - Ficenc, Malena, Kolafa, Petráček, Dobrovolný, Kolda, Kaláb, Maliník - Hodek, Hubáček, Čachotský - Jeslínek, Padělek, Polcar - Vysloužil, Domin, Krupka - Karpov, Pometlo, Bezděk

Do utkání vstoupila aktivněji Dukla. Od prvních minut měl díky jihlavským výpadům plné ruce práce brankář Přikryl. O rozruch před domácí brankou se starali zejména Petráček s Dominem a Aleš Padělek, který mohl dvakrát využít zaváhání Nováka, pokaždé ale celou situaci vyřešil Petr Přikryl.

Neproměněné šance přišly Jihlavu draho. Domácí potrestali hosty z Vysočiny hned z první příležitosti v zápase. Na trestné lavici seděl Tomáš Kolafa a Stadion hrál přesilovku. Tu využil v 7. minutě Martin Novák, který neomylně poslal z mezikruží kotouč po přihrávce Marka Loskota k levé tyči Novotného branky. V 8. minutě si odpykával trest Ondřej Smetana a šanci na využití přesilovky měli naopak hosté. Vše ale dopadlo zcela jinak. Litoměřičtí využili nepřesnosti v rozehrávce soupeře a Jan Kloz se z prostoru mezi kruhy nemýlil.

Dalo by se očekávat, že dva rychlé góly Stadionu přinesou domácím převahu v následujících minutách. Hra však pokračovala v podobném duchu jako dosud a rušněji bylo v domácím obranném pásmu. Nebezpečně pálil Jeslínek, k nadějné dorážce se dostal Čachotský. Ani jeden z hostujících střelců nedokázal překonat brankáře Přikryla.

Po delší době se k ohrožení jihlavské branky dostali také Litoměřičtí a znovu to znamenalo vstřelený gól. Ve 13. minutě se z dorážky prosadil svou druhou trefou Jan Kloz a předvedl, že domácím v té době do Novotného branky spadlo téměř vše. V 15. minutě se měnilo poprvé skóre také zásluhou jihlavských střelců. Daniel Hodek využil přesilovku při vyloučení Kafana, když prokázal svůj důraz na brankovišti a protlačil puk do sítě. Ještě jednou mohli do přestávky skórovat domácí, ale Horčička z ostrého úhlu netrefil odkrytou branku.

Prostřední dějství přineslo opět o něco více rozruchu před Přikrylem, skóre se však ve druhé dvacetiminutovce neměnilo. Územní převahu opět nedokázala Dukla proměnit ve snížení dvoubrankového manka. Do několika šancí se dostali také domácí. Belayovu střelu přes obránce krotil Novotný jen s problémy. Kotouč mu nejprve vypadl a pomoci mu musel vlastní obránce. Největší šance hostů přišla ve 37. minutě. Před Přikrylem řádila první formace Dukly a domácí brankář měl plné ruce práce. Po několika dorážkách mohl děkovat sudímu, který přerušil hru pro postavení jihlavského hráče v brankovišti.

Krátce po nástupu do závěrečného dějství se dostal do přečíslení 2 na 1 Šinágl s Lencem. Druhý jmenovaný střílel po přesné přihrávce do protipohybu Novotného a jen těsně minul levou tyč. Stadion se dočkal druhé přesilovkové trefy domácích v přesilové hře. Litoměřičtí potrestali zásluhou hattricku Jana Kloze vyloučení Domina ve 49. minutě. O minutu později mohl bleskově odpovědět Karpov, těsně před Přikrylem však nastřelil horní tyč. Jihlavě se přeci jen podařilo snížit, šlo ale jen o konečnou úpravu skóre. Domácí obranou projel v 52. minutě Michal Jeslínek a bekhendovou kličkou zasunul puk k pravé tyči. Dramatický závěr nabídl hru Jihlavských bez brankáře i několik nebezpečných střel mířících na Přikryla. Žádný z kotoučů už ale do sítě neprolétl a domácí tak slavili vítězství. Po výsledku 4:2 si udrželi osmou příčku a připsali si cenný triumf nad favoritem z Vysočiny.

Ohlasy k utkání

Jindřich Setikovský: HC Stadion Litoměřice

Na Jihlavu jsme se připravovali hodně dlouho. Věděli jsme, že mají Hodka, Čachotského, Hubáčka, tedy hráče, kteří jsou v bodování úplně jinde než naši hráči. Většina jejich gólu je z přesilovek, což jsme viděli minulý zápas, když pět gólů s Kadaní bylo z přesilovek. Připravili jsme se na to opravdu důkladně a až na gól Hodka, který byl sice z přesilovky, ale trochu náhodný, jsme přesilové hry zvládli. Zápas byl jednodušší díky našemu rychlému vedení. Rozhodlo také to, že jsme myslím více chtěli a podařilo se nám dotáhnout zápas až do vítězného konce. Kromě druhé třetiny, kdy nás trochu dostali pod tlak, jsme už třetí třetinu opět lépe zvládli my. Přesilové hry byly jednou z věcí, na které jsme se připravovali. Upozorňovali jsme hráče na precizní přesilovky Jihlavy. Ukazovali jsme jim, že tam jsou věci, které se opakují a jsou nebezpečné. Góly v oslabení jsou otázka šikovnosti hráčů. Dnes svou šikovnost předvedl Honza Kloz, který trochu zůstával za očekáváním, spolu s ním Novák i Loskot. Byla to práce celého týmu, ale tato řada se prosadila střelecky.

Patrik Augusta: Dukla Jihlava

Povedlo se nám několik první střídání. Dostali jsme soupeře pod tlak. Udělali jsme ale hrubé chyby při obdržených brankách, které soupeř využil. Dostali jsme se do tříbrankové ztráty. Litoměřičtí mají dost zkušené mužstvo a náskok si pohlídali. Zápas si tedy myslím rozhodly naše chyby v první třetině. Určitě jsme si nemysleli, že to pro nás bude jednoduché. Litoměřice mají spoustu ostřílených hráčů, kteří prošli extraligou a v téhle soutěži už nějakou dobu hrají. Poslední dobou měli také dobré výsledky. Nemůže být vůbec řeč o tom, že bychom je podcenili. Začali jsme velice dobře, ale z prvního oslabení jsme dostali gól a poté jsme dostali gól v naší přesilovce, v situaci, ve které se nám to nesmí stávat. Litoměřice se poté velmi dobře zatáhli do obrany, zahustili střední pásmo a my jsme měli problémy se dostávat do útočné třetiny.