Zápasové menu

V prvním mistrovském utkání,které se hrálo v Hradci Kralové prohráli hokejisté Stadionu Litoměřice 4:2. Soupeř na domácím ledě předvedl lepší výkon a zasloženě vyhrál. Naopak Stadionu se příliš nedařilo, a tak z prvního výjezdu si neveze žádný získaný bod.

1. kolo

4:2

1:0,2:0,1:2

Královští lvi Hradec Králové - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 8. Tvrdík (Látal), 21. Jindřich (Brož), 38. Budínský (Moskal), 48. Látal - 56. Tvrzník (Tůma, Hora), 60. Gengel (Holomek, Suchý). Rozhodčí: Hejduk - Guth, Rittich. Vyloučení: 9:7, navíc Orsava (HKR) 5 + OK. Využití: 0:2. Diváci: 900. Střely na branku: 48:34. Průběh utkání: 4:0, 4:2.

Královští lvi Hradec Králové: Koutský(Čech)-Karlíček, Čížek, Vágner, Poživil, Hendrich, Chmelíř, Berger, Čáp-Kadlec, Brož, Jindřich, Moskal, Koudelka, Budínský, Látal, Tvrdík, Kubeš, Kubica, orsava, Hrňa.

HC Stadion Litoměřice: Salfický(Sklíba)-Hora, Kříž, Kružík, Drábek, Suchý, Holomek, Smetana, Soukup-Tvrzník, Šinágl, Kafan, Hašek, Slížek, Horčička, Novák, Hlusička, Gengel, Zavřel, Belay, Tůma.

K prvnímu mistrovskému zápasu letošní sezony zajižděli hokejisté Stadionu Litoměřice do Hradce Králové. Domácí hráči do utkání vstoupili aktivnějí a už po několiká sekundach ohrozili Salfického, z pravé strany střílel Jindřich a Salfický s přehledem chytili kotouč do náruče. Ani druhá útočná formace nedala brankáři Stadionu pokoj a závar před brankovištěm museli uklidnit litoměřičtí obránci. Další zákrok při střele od modré čáry si připsal Salfický a nadále držel čisté konto. Ve 12. minutě však poprvé kapituloval, hosté využili přesilovou hru. Při závaru před brankou se nejlépe zorientoval Michal Tvrdík a prostřelil ležícího brankáře. Při dalším vyloučení litoměřického hráče mohl Horčička ve vlastním oslabení vyrovnat ale Koutský chytil. Na 2:0 mohl domácí tým zvýšit skore zápasu, kdy jeden z útočníku netrefil prázdnou branku. Na druhé straně si opět aktivně počínal Horčička,ale jeho střela těsně minula pravou tyčku.

Druhou třetinu litoměřičtí nezačali zrovné nejšťastnějí. Už po pár sekundach se mohli radovat z druhé vstřelené branky. Salfický se pokoušel rozehrát kotouč za brankou ale domácí Ladislav Jindřich byl rychlejší a dokázal kotouč zasunout do prázdné branky. V další šanci Orsava obešel Suchého mezi kruhy ale jeho bekhendová střela skončila v náručí brankáře. Po pár minutách hry se Stadionu nabídla přesilova hra 5na3 a Ondřej Holomek dělovkou od modré nastřelil jen břevno domácí branky. Při dalších několika šancích dostalá Slížkova formace domácí hráče pod tlak ale branka bohůžel nepadla. Hned po skončení přesilové hry se v samostatném nájezdu ocitl hradecký Látal, Salfický však jeho střelu mezi betony s přehledem pokryl. Na druhé straně Gengel za brankou obral o kotouč Čížka, vybruslil si před branku ale puk za zada Koutského neprotlačil. Třetí zásah přidali domácí ke konci druhé třetiny, kdy se obránci nepodařilo vyhodit kotouč ven z pásma a z následného přečíslení po několika střelach a dorážkach vstřelil branku Vít Budínský.

Poslední část zápasu začala v poklidném tempu a dlouho se nic nedělo. Diváci se dočkali prvních šancí až po několika minutách hry. V jedné z nich se ocitl domácí Čáp, ten si vyjel před brankáře ale obráncí včas zasáhli. Nicméně hrádečtí se stějně radovali z branky o pár sekund pozdějí. Salfický při pokusu o vyhození kotouče nahrál přímo na hůl Ondřeje Látala a ten bez větších potíži trefil odkrytou branku. Výsledek 4:0 vypadal celkem hrozivě a domácí fanoušci se dožadavali ještě jedné branky, ta však už nepřišla. Naopak Litoměřice dvěma brankami ještě zkorigovali stav utkání. Nejprvé při dvojnásobné přesilové hře se trefil Martin Tvrzník,který dorazil kotouč do prazdné branky a následně se v poslední minutě trefil Ladislav Gengel, který tečoval dělovku od modré čáry od Holomka za záda brankáře Koutského.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník, trenér HC Stadion Litoměřice

Jak byste zhodnotil dnešní první ligový utkání?

Bohužel jsme se prosadili v koncovce až v závěru, myslím, že jsme celý zápas jsme byli horší. Hlavně první třetina byla z naší strany špatná, nepředvedli jsme vůbec nic, nedali jsme si kloudnou nahrávku, nevyhráli jsme jediný osobní souboj. Byl to velký rozdíl proti dvěma posledním zápasům. Od druhé třetiny jsme to zvedli, ale pořád byla větší hokejovost a větší kvalita a zkušenost na straně domácích. Určitě zaslouženě vyhráli.

Na začátku sezóny máme široký kádr, je to konečná podoba nebo plánujete ještě nějaké změny?

Já si nemyslím, že máme zas tak široký kádr. Dneska nastoupilo osm obránců. V záloze máme Kubu Evana, ten je bohužel zraněný, to samé Nikolas Ketner, který je těsně po zranění. Václav Dráhorád se nám momentálně mezi těch osm nevešel takže se rozehrává v Děčíně. U útočníku je to stejné. S Adamem Kotrbou jsme se ještě na smlouvě nedohodli, v záloze máme dva naše juniory, Davida Keltnera a Vencu Racka. Samozřejmě máme v záloze střídavé starty. Zápasy půjdou v rychlém sledu, takže štíhlejší kádr bychom chtěli mít. Hlavně ale musí předvést výkon těch dvacet lidí co dnes nastoupilo, které jsme si po letní přípravě vybrali, kteří vypadali v tu chvíli nejlépe. Tomu mančaftu, který jsme si vybrali musíme zatím věřit, ale pokud to fungovat nebude, budeme do té sestavy muset sáhnout.

Po dnešním zápase ale zřejmě nejste příliš spokojeni.

Myslím, že výsledek 4:2 v Hradci není zase tak špatný. Určitě jsem ale čekal, že podáme lepší výkon. V první třetině jsme byli strašně bázliví, ustrašení. Nevím proč. Po těch poslední dvou přípravných zápasech jsme myslím mohli mít o hodně větší sebevědomí. Věci, které nás například zdobily poslední zápas s Benátkama doma jako tvrdost v osobních soubojích, nasazení, to mi dneska v první třetině chybělo. Je pravda, že máme hodně mladý mančaft, vlastně máme deset mladých kluků. Nevím, jestli to na ně dneska dolehlo, nervozita, strach udělat chybu. Dneska to z naší strany určitě nebylo povedené, ale museli jsme na druhou stranu respektovat kvalitu Hradce. Ten tým je zkušený, má čtyři vyrovnané útoky, ještě byli doplnění o posily z Třince, o brankáře Kotského z Pardubic, takže určitě těžký soupeř pro první kolo. Přesto jsme čekali lepší výkon, to je potřeba říct. Doufám, že se z toho poučíme. Byl to první zápas, přičteme to nervozitě. Ti mladí kluci si musí zvyknout na dospělý hokej. Mistrovský zápas je prostě něco jiného než příprava. Věřím ale tomu, že ten tým kvalitu má a že to předvede v dalších zápasech.

Další zápas opět nebude lehký. Do Litoměřic přijede Olomouc, která také patří ke špičce ligy.

My jsme věděli, že los na začátek máme těžký. Hradec je hodně kvalitní tým, Olomouc nás loni dvakrát hladce přeběhla. Víme, že v těchto zápasech nemáme co ztratit. Pokud se nám nepodaří, tak jsme prostě potkali dva kvalitní mančafty. Doma ale chceme určitě podat lepší výkon. Doufám, že přijde hodně lidí, kteří nám pomůžou. Věřím, že s Olomoucí předvedeme lepší zápas a o body se porveme. Dneska bohužel za stavu 2:0, kdy jsme měli trochu tlak a dostali jsme přesilovku 5 na 3, která nás mohla vrátit do zápasu, tak tu jsme nevyužili. Dva góly nám tam spadly až v závěru. Ta první třetina byla zklamáním pro nás trenéry a jak říkám, je co zlepšovat.