Zápasové menu

Předsevzetí se kterým odjížděl litoměřický tým ke svému soupeři do Chrudimi, získat plný počet bodů, se vyplnilo. Hostující Stadion dokonale zaskočil domácí hráče Chrudimi v první třetině, kdy nasypal do svatyně brankáře Landsmana tři branky. Od druhé třetiny se hra vyrovnala, domácí se snažili utkání zdramatizovat, přesto si hosté z Litoměřic odváží do Zahrady Čech plný počet bodů. Boj o 12. místo v tabulce ještě není ztracený.

35. kolo

3:6

0:3, 1:2, 2:1

HC Chrudim - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 34. Šeda (Král, Drtina), 44. Tsyganov (Táborský, Kaut), 48. Semorád (Drtina, Klejna) - 9. Heinisch (Mrňa), 12. Slížek, 13. Gengel (Mrňa), 24. Kříž (Šinágl, Sklenička), 30. Stříteský (Hašek, Sklenička), 60. Tvrzník (Hašek). Rozhodčí: Ondřej - Klein, Skopal. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 650. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:5, 3:5, 3:6.

HC Chrudim: Landsman, 30. Ament - Toužimský, Jaroměřský, Mocek, Drtina, Táborský, Žák - Tsyganov, Král, Šeda - Klejna, Kousal, Semorád - Fořt, Kaut, Goiš - Kapec.

HC Stadion Litoměřice: Salfický - Kříž, Evan, Martinka, Vobořil, Stříteský, Gula, Mizera - Tvrzník, Šinágl, Sklenička - Hašek, Horčička, Slížek - Mrňa, Gengel, Heinisch - Novák, Hlusička, Zíma - Šrámek.

Chrudim vstoupila do utkání pravdy zakřiknutě a vůbec nepůsobila dojmem celku, který dokázal utrhnout šest bodů v předchozích dvou zápasech na venkovních kolbištích. Přímý souboj o nebarážové umístění jako by svázal domácím nohy. Litoměřice naopak pochopily, že mají šanci uspět, a vrhly se do útočení. To přineslo první plody v deváté minutě, kdy se radovaly poprvé. Sérii dorážek zakončil střelou za Landsmana Martin Heinisch – 0:1.

Domácí se pokusili odpovědět tlakem, kterému ovšem chybělo zakončení. Jeden z prvních pokusů zařídila „karlovarská“ posila Dmitrij Tsyganov, jenže na Salfického si tento rychlý útočník nepřišel. Naopak ve dvanácté minutě chrudimská obrana otevřela dálnici pro Ladislava Slížka, který se pohodlně prosmýkl mezi několika hráči a prostřelil domácího brankáře – 0:2.

O chvíli později měl velkou šanci Semorád, ale potvrdilo se ono obligátní a ošoupané nedáš – dostaneš. Z protiútoku se dostal ke kotouči Ladislav Gengel a povedeným blafákem zařídil třetí branku hostujícího celku – 0:3. Zbývající minuty úvodní části prožili domácí v jakési letargii, kdy se nedařilo zhola nic. Ani přesilová hra při vyloučení Stříteského neznamenala pro Stadion potíže a tak si do kabin odnášel slušný tříbrankový náskok.

Na začátku druhé třetiny měl dobrou příležitost Kousal, ale znovu skvělý Salfický překazil gólové choutky chrudimského útočníka. Odpověď hostí na sebe nenechala dlouho čekat a čtvrtou branku zařídil Ondřej Kříž, který při signalizovaném vyloučení zakončil pohlednou souhru dělovkou skrz chumel hráčů – 0:4.

Litoměřice poté zatáhly střední pásmo a velmi srdnatě a zodpovědně přistupovaly k útočníkům Chrudimě. Veškeré pokusy domácích tak končily již v samém zárodku. Třicátá minuta přinesla další protiútok založený dobrou defenzívou hostí. Dmitrij Tsyganov zabránil přečíslení jen za cenu faulu a následnou přesilovou hru proměnil střelou od modré čáry Matěj Stříteský – 0:5.

Pátá branka vyhnala Filipa Landsmana z branky a do klece se postavila chrudimská dvojka Filip Ament. Minutu na to uháněl na Salfického Patrik Fořt, ale ani jeho šance nevedla ke vstřelení branky. Té se domácí dočkali až po faulu Litoměřického gólmana. V následné přesilové hře si zkušeně počkal na vhodnou příležitost k přihrávce, kterou využil k první brance Jan Šeda – 1:5. Po této brance nabral výkon chrudimského týmu výrazně vyšší otáčky a také práce obránců před ne tolik zkušeným Amentem získala očividně na kvalitě.

Do poslední třetiny vlétlo zcela odlišné mužstvo, které hosty zaskočilo svou aktivitou a během chvíle si vypracovalo nečekaný tlak. Zlepšený forčekink, zjednodušený přechod do útočného pásma - to vše vedlo vedlo ke druhé brance, kterou zařídil Dmitrij Tsyganov, jenž trefil ve vzduchu letící kotouč a nasměroval jej za bezmocného Salfického – 2:5.

Osm a čtyřicátá minuta pak přinesla další branku domácího celku. Autorem branky byl Jan Semorád, který stál na konci série dorážek v brankovišti Litoměřic – 3:5. Stíhací jízda Orlic si ale vyžádala značné množství sil a Litoměřicím se přeci jen v posledních deseti minutách podařilo znovu vyrovnat hru. Přesto se domácí fanoušci i příznivci hostí, kterých do Východních Čech přijel sice malý, ale zato slyšitelný houf, dočkali dramatu až do konce utkání. V padesáté sedmé minutě při vyloučení Gengela odvolal domácí trenér Rohlík brankáře a Chrudim se pokusila o power-play.

Bušení do Salfického klece bylo několikrát přerušeno vyhozením hostujícího celku, které jen o několik decimetrů minulo chrudimskou branku. Snahu domácích utnul až patnáct vteřin před koncem zápasu Martin Tvrzník, který zamířil do opuštěné klece nejpřesněji a uzavřel skóre utkání na konečných 3:6 z pohledu domácího týmu.

Ohlasy k utkání

Tomáš Blažek, hrající asistent trenéra HC Chrudim: Zápas se mi nehodnotí dobře. I když jsme hráče upozornovali na začátek zápasu, že soupeř dobře bruslí, tak jsme to doslova prospali. Poté za stavu 1:5 jsme něco začali hrát a dotáhli na 3:5, ale jak již řekl trenér soupeřů, náskok byl rozhodující a hosty podržel brankář v důležitých momentech, kdy jsme se ještě teoreticky mohli dotáhnout na rozdíl jediné branky.


Jindřich Setikovský, trenér HC Stadion Litoměřice: Máme radost. Jeli jsme sem s obavami, jelikož jsme věděli, že Chrudim vyhrála jak v Písku, tak s Táborem. Nakonec jsme ale viděli chrudimskou okleštěnou sestavu, takže jsme změnili taktiku a namísto kyvadla jsme to hráli především po mantinelech. Dařilo se nám i využívat nabídnuté šance, což se ukázalo jako rozhodující, protože v průběhu sezony se nám to vůbec nedaří. I když Chrudim mohutně dotahovala, protože jsme polevili a i oni šli více do zápasu, tak se tak velký náskok ukázal rozhodující. Výborně navíc zachytal Salfický, který předváděl perfektní výkon po celý zápas a především podržel ve chvílích, kdy se Chrudim mohla dotáhnout na jednobrankovou ztrátu. Takže s dnešním utkáním jsem spokojen, máme tři body, a to je hlavní.