Zápasové menu

V prvním kole vyřazovací části druhé ligy se střetly Litoměřice s týmem Klatov, který porazily 4:1 a připsaly si tak první výhru v play-off. Domácí neponechali nic náhodě a už od úvodu vedli zásluhou Procházky, hostům se však na začátku druhé třetiny podařilo snížit brankou Švíka. To ale bylo vše co Klatovy předvedly a Litoměřičtí si díky dalším brankám Zuziaka, Horčičky a Nováka zajistili vedení v sérii 1:0. Další zápas se hraje v pátek na ledě Klatov, kde to Stadion určitě nebude mít lehké.

ČF1

4:1

1:0,1:1,2:0

HC Stadion Litoměřice - HC Klatovy

Branky a nahrávky: 2. Procházka (Macek), 33. Zuziak (Šnajdr), 47. Horčička, 54. Novák (Procházka, Hlusička) - 21. Švík (Pavlis) Rozhodčí: Nečas - Šulo, Šerý Vyloučení: 3:8 Bez využítí¨ Diváků: 458 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1

HC Stadion Litoměřice: Volke (Davídek) - Musílek, Malý, Macek, Kolbaba, Hillmich, Kaltenböck, Kouba, Zenk - Buďa, Mrázek, Tvrzník - Horčička, Slížek, Horejsek - Novák, Hlusička, Procházka - Veverka, Zuziak, Šnajdr.

HC Klatovy: Halmoši - Fiala, Špiler, Plánička, Kreuzman, Černý - Hobl, Kepl, Čuban - Špaček, Pavlis, Babka - Kocman, Straka, Kuželík - Švík

Stadion Litoměřice postoupil do vyřazovacích bojů play-off ze čtvrtého místa, které znamenalo, že první zápas odehraje na domácím ledě proti pátému celku tabulky, kterým je mužstvo HC Maso Brejcha Klatovy. Klatovští hokejisté dorazili do Lovosic s úmyslem obrat domácí o cenné body a mít tak výhodnou pozici na páteční utkání před domácím publikem. Touhy byly velké, činy však malé. Hned od úvodu totiž domácí ukázali, kdo bude v dnešním zápase pánem na ledové ploše.

Než se stačil hostující brankář zahřát, lovil puk z vlastní branky. Po chybě hostující obrany se puku na modré čáře zmocnil osamocený Petr Procházka, udělal rychlé dva kroky a prostřelil Halmošiho pod vyrážečkou. Domácí fanoušci byli jako u vytržení a hnali svůj tým nadále dopředu. Hned nato si Litoměřice vytvořily několik dalších šanci a nedávaly soupeři příliš velkého prostoru. První ostré zákroky předvedl domácí brankář Volke až když hráli hosté přesilovou hru. Ani jeden z útočníků však na něj nevyzrál a domácí nadále vedli. Dostát kotouč do branky se ale „řezníkům“ přece jen podařilo, ale sudí ho neuznal. Gólu bylo docíleno až po odpískání, protože kotouč byl již ve Volkeho moci. Přesto se Klatovští lehce probudili a začali hrát tvrdší a pohlednější hokej. Do konce třetiny to však ještě mohlo být pro hosty horší. Hned v několika nebezpečných kombinačních akcích, samostatných nájezdech a spálených tutovkách Litoměřice neuspěly, a tak do kabin odcházely „pouze“ s jednogólovým náskokem.

Co bylo však jasné, že hostující trenér nebude o přestávce na své hráče mírný. Zřejmě se mu to na chvíli povedlo, neboť než se stačili Litoměřičtí rozkoukat po buly, Klatovy docílily vyrovnání na 1:1. Hosté vytvořili tlak, ze kterého vytěžil gól kapitán Jan Švík střelou mezi Volkeho betony. Než se domácí konečně probudili, tak si hosté dokázali vytvořit ještě několik slibných šancí, strážce litoměřické svatyně Volke však byl bezchybný. Budíček přišel naštěstí brzo a Halmoši opět musel předvést několik dobrých zákroků, aby zneškodnil znovu rozjeté litoměřické snipery. V celém zápase dělali hostující obránci mnoho chyb, což mělo za následek několik samostatných úniků domácích útočníků. V jednom takovém ujel Martin Šnajdr obraně a zkoušel na Halmošiho kličku, kterou klatovský brankář vystihl. Puk ale vyrazil před Petra Zuziaka a ten už neměl moc práce, aby kotouč umístil do prázdné branky. Vedení 2:1 vyvolalo v hledišti euforii a domácí byli rázem „na koni“. Domácí i nadále drtili soupeře rychlými útoky a tvrdou obranou, díky které neměl Volke moc práce. Třetina opět skončila za stavu, kdy domácí vedli o jednu branku.

Do závěrečné části, ve které museli „řeznicí“ předvést vše, co umějí, nastoupila obě mužstva s klidem. Domácí trošku polevili a šetřili síly, hosté zřejmě vycítili příležitost a začali okamžitě ohrožovat domácí branku. Sprška střel, kterou domácí gólman s přehledem kryl, však nebyla tak nebezpečná. Hosté se nechali trochu unést útočnou hrou a zapomněli na obranu. Rychlé nohy Petra Horčičky nabrali směr hostující branky a obránci museli sáhnout po nedovoleném zákroku, aby toto torpédo v litoměřických službách mohli zastavit. Sudí odpískal trestné střílení a Horčička předvedl perfektní blafák. Zdálo se, že je nejspíš rozhodnuto. Opak byl pravdou a Litoměřičtí přidali tečku v zápase čtvrtým golem. Po ose Hlusička - Procházka - Novák putoval kotouč a poslední jmenovaný Martin Novák našel skulinku mezi Halmošiho betony. Stav 4:1 byl definitivní a domácí pomalu slavili první krůček za postupem do druhého kola play-off. Další duel je na programu v pátek v klatovském zimním svatostánku.

Ohlasy k utkání

Trenér HC Stadionu Litoměřice Daniel Tvrzník:

Já jsem dneska opravdu spokojený, protože jme odvedli to, co jsme chtěli. Od začátku bylo vidět, že to je zápas play-off, bylo to z obou stran opatrnější. My jsme ale měli od začátku dobrý pohyb a tlačili jsme se do zakončení. Škoda té druhé třetiny, kdy jsme je pustili do dvou šancí a oni jednu proměnili. My jsme měli hned několik gólovek, ale nedali jsme je. Celých 60 minut jsme hráli dobrý hokej a je to zasloužená výhra. Na speciální přípravu ani nebyl čas, protože v neděli se hrál poslední zápas základní části. V pondělí měli kluci volno a v úterý jsme potrénovali. S Klatovy jsme ale hráli čtyřikrát, takže jsme věděli, co nás čeká. Teď jedeme do Klatov a ty jsou doma nepříjemné. Pokud ale navážeme na to, co jsme hráli dneska a i na ten poslední zápas s nimi, kdy jsme vyhráli v prodloužení, tak si myslím, že můžeme být zase úspěšní. Program je teď náročný, hraje se obden, takže chceme do hry zapojit více hráčů. Dnes jsme opět hráli na čtyři lajny a ve třetí třetině bylo vidět, že máme víc sil. Čtvrtá lajna dala dneska gól, v minulém zápase s Roudnicí taky, takže není třeba ji stahovat a ty ušetřené síly se nám můžou ještě hodit. Fanoušci byli dnes opět skvělí, takže i jim patří velký dík. Udělali zápasu bezvadnou atmosféru.