24. 6. 2021 | Filip Hulín

Fotbalové mistrovství Evropy je v plném proudu! Jak podle kališníků dopadnou Češi?

Společně s letní přípravou kališníků probíhá i fotbalové mistrovství Evropy ve fotbale. Hráči Stadionu tedy ve volném času sledují počínání nejlepších týmů starého kontinentu. České reprezentaci se podařilo postoupit ze skupiny a v osmifinále vyzve Nizozemsko. ,,Doufám, že Češi postoupí, protože v případě postupu bychom měli hratelný zápas,“ říká obránce Jan Holý.

Fotbalové EURO běží už dva týdny a má za sebou skupinovou část. Kališníci v době letní přípravy nezahálejí a pilně se připravují na nový ročník Chance ligy. Ve volném čase po tréninku sledují i fotbal. ,,Denně jsem viděl minimálně jeden zápas, ale když jsem nemohl koukat, tak jsem alespoň sledoval výsledky,“ říká Lukáš Válek.

,,Odpoledne jsem většinou viděl třeba půlku zápasu. Večerní zápas jsem obvykle viděl celý, ale většinou jsem u něj už usínal,“ popisuje svoje sledování fotbalu Martin Kadlec.

Největšími favority EURA jsou Francouzi a Italové, což si myslí i Jan Holý. ,,Favorizuji Francii, ale když jsem viděl hrát Itálii, tak se mi také hodně líbila její hra.“ Podle Lukáše Válka také vyhraje země galského kohouta. ,,Myslím si, že vyhraje Francie, mají hlavně skvělé hráče v útoku.“ Stejný názor jako Holý má i Martin Kadlec, který si myslí, že si trofej pro vítěze odveze Itálie.

Česká fotbalová reprezentace se v neděli v osmifinále utká s Nizozemskem. ,,Doufám, že Češi postoupí, protože v případě postupu bychom měli hratelný zápas,“ doufá Jan Holý. ,,Češi to určitě budou mít těžké, ale hrajeme dobrý fotbal, takže šance na postup je,“ myslí si Lukáš Válek.

Martin Kadlec si myslí, že bude v osmifinále potřeba troška štěstí. ,,Tajně doufám, že jedna nula vyhrajeme. Ofenzivní styl Nizozemců je mnohem lepší než ten náš. Věřím, že to Češi dokážou ubránit a ze standartní situace dáme gól. Budeme potřebovat i trochu štěstí.“

I mezi kališníky se najdou fotbalisté, které mají v oblibě nebo je rádi sledují. Velký fanoušek Barcelony Jan Holý nemohl uvést nikoho jiného než superstar katalánského velkoklubu. ,,Nejradši mám samozřejmě Messiho, ale když to vezmu pouze z hráčů z EURA, tak mám rád Vladimíra Daridu, kterého znám i osobně, a dále Lukaka z Belgie.“

Mám rád Mbappého a z Českého týmu se mi líbí Schick, protože dává góly,“ okomentoval své oblíbence Lukáš Válek.

Překvapení na letošním šampionátu je mnoho jako nepostup Ruska či Polska nebo skvělé výkony Maďarů. Lukáš Válek považuje za největší překvapení turnaje Maďarsko, které dvakrát remizovalo ve skupině smrti. Jan Holý pokládá za největší překvapení Švédsko.

Pro Martina Kadlece jsou pozitivní překvapením Italové. ,,Největší překvapení pro mě je Itálie, protože asi nikdo nečekal, že bude hrát takto suverénně. Podle mě převzali roli největších favoritů na vítězství,“ uzavřel litoměřický útočník.