30. 6. 2021 | Vít Trubička

Ledy i běhy, tak vypadá letní příprava mladých kališníků. Jak ji ale sami hodnotí?

Letní příprava kališnické mládeže se pomalu chýlí ke konci. Mladí hráči Stadionu mají před sebou poslední týden kondiční přípravy na suchu před červencovou pauzou. Poté už vyjedou naplno k tréninkům na ledě na ploše Kalich Areny. Ovšem ani nyní nejsou úplně bez ledového kolbiště, každá kategorie jezdí alespoň jednou týdně na teplický Zimák.

Jako obvykle nemohla být letní příprava zahájena ničím jiným než atletickou průpravou. Různé kategorie tak zkoušely svou fyzickou vytrvalost na atletickém stadionu na 6. ZŠ, na Mostné hoře, v posilovně či na hřištích na koupališti. Až později trenéři začlenili do přípravy i tréninky na ledě v Teplicích. A právě tato „ledová“ fáze letní přípravy řadu hráčů potěšila. „Jsem rád, že si můžu jít v létě zabruslit, chodil bych ale klidně i třikrát týdně,“ řekl dorostenec Šimon Hladík. Obdobná slova zvolil i jeho spoluhráč Josef Barva a deváťáci Ondřej Husák s Anetou Šenkovou. Pro dorosteneckou brankářku Barboru Hromádkovou pak je super, že je možnost se sehrát s mladšími spoluhráči, se kterými bude v sezoně nastupovat.

Do tréninku se plně zapojili i nejmladší kališníci

Samotný úvod přípravy ale nebyl pro nikoho něčím úplně jednoduchým. Pro Davida Klause z dorostu ale bylo podstatné, že si postupně opět zvykl na tempo, pak už to všechno bylo lepší. Důležitým aspektem pro něj bylo také to, že v kádru dorostenců je jedním ze zkušenějších, tak plní roli jakéhosi mentora pro mladší spoluhráče. „Bylo znát, že každý doma pracoval trochu jinak. Podstatné tak bylo se znovu sehrát a dostat se do takové kondice, aby se člověk nezadýchal v půlce tréninku,“ hledí na počátek přípravy gólmanka Hromádková.

Pro svěřence Pavla Zuziaka a Aleše Pavlase jsou jednou z nejtěžších fází přípravy běhy na Mostné hoře. Ty nejsou nic příjemného pro Šimona Hladíka, Ondřeje Husáka a Anetu Šenkovou. Právě gólmanskou jedničku 9. třídy baví spíše hrací tréninky, stejně tak na ně nahlíží Josef Barva z dorostu.

A co naopak hráčům v rámci letní přípravy chybí? V drtivé většině to jsou ledy, které sice deváťáci a dorostenci mají dvakrát týdně, takřka všichni by je ale chtěli mít ještě častěji. Některým ale chybí i jiné složky, jako třeba dorostenkyni Hromádkové. „Chybí mi posilovna, ta mě vždycky bavila. Přes zimu jsem ji měla udělanou doma ve sklepě a byť jsem tam trávila hodně času, tak to nebylo úplně stejné, jako si dát na zimáku kruhový trénink,“ prohlásila.

Starší pak častěji volili kondiční běžeckou přípravu

Takřka pro všechny hráče je letní příprava už naprostou rutinou, něčím co musí podstupovat každý rok pravidelně, co je třeba ani úplně nebaví, ale o čemž vědí, že je to důležité. Snad jen s jedinou výjimkou, a sice deváťáka Lucase Kalouse, který přišel v průběhu minulé sezony z USA, kde nic na způsob české „suché“ letní neabsolvoval.

Řada dalších ovšem také na této fázi sezony dokáže najít určitá pozitiva. „I když se zpočátku na letní moc netěším, nakonec mě baví, jak se dokážu s kluky vyhecovat a snažím se je překonat. To mě vždycky motivuje,“ řekla Barbora Hromádková. S tím, že letos je to trochu jiné ve smyslu toho, že takřka půl roku nemohli hráči trénovat společně týmově. „Já osobně jsem se snažila plnit tréninkové plány i si dávat něco navíc. S týmem je to ale vždycky jiné,“ doplnila.

Mladí kališníci tak teď před sebou mají poslední společný týden, pak měsíční pauzu. O to intenzivněji se ale vrátí v srpnu už na ledovou plochu, když už na všechny bude čekat soustředění a první přípravné zápasy.