11. 5. 2021 | Vít Trubička

Po dlouhé pauze opět společně! Letní příprava mládeže je v plném proudu

Letní příprava mladých kališníkům se po pauze způsobené epidemií koronaviru a přísnými vládními opatřeními znovu pozvolna rozjíždí. Fyzickou kondici nabírají všechny týmy, od přípravky po juniorku. Hráči litoměřické mládeže berou společný start pozitivně, pauza byla přece jen a až příliš dlouhá.

Litoměřická mládež začala s rozvolněním vládních opatření i s tréninky. Do letní přípravy se už zapojily všechny kategorie, v největším zápřahu jsou dorostenci a deváťáci, kteří společně trénují od pondělí do pátku každý den, juniorka, šesťáci, sedmáci a osmáci pak čtyřikrát týdně, ostatní třikrát týdně. Hráči mají možnost nabírat kondici na mnoha sportovištích, nejvíc se využívají prostory koupaliště, atletický stadion u 6. ZŠ a hokejbalová Killers Aréna.

„Děti se podle mě na společné tréninky velmi těšily, přece jen neměly za poslední dobu v podstatně žádný vzájemný kontakt,“ řekl trenér Pavel Zuziak. On sám byl velice spokojen s nadšením a odhodláním, se kterým děti opět přišly a začaly s tréninkovým procesem. Jeho slova potvrzuje z pozice hráče i kapitán dorosteneckého celku Tobias Vait. „Doma jsme byli strašně dlouho, těšil jsem se na tým a jsem rád, že trénujeme,“ sdělil.

Junioři pod vedením trenérů Budi a Hříbala zvolili kondičně silovou přípravu.

Pro šéftrenéra mládeže Vladimíra Domina bylo společné setkání týmů důležité hned ze dvou důvodů. Zaprvé hovořil o dlouhém časovém odstupu, který byl od posledního tréninku. „Hned na prvním tréninku bylo vidět, jak jsme se za ten čas změnili,“ doplnil. Druhým důvodem byla psychická uvolněnost a upřímná radost ze společného setkání. Pozitivní na tom všem byla dle Dominových slov více jak 99% docházka a nadšení k tréninku. „Na druhou stranu je ovšem vidět, že děti ztratily návyky a některé dovednosti,“ u těch nejmladších se tak začíná úplně od znovu. Přestože po celou dobu probíhaly domácí tréninky, tak ztráta bude daleko větší než trenéři dle šéftrenérových slov předpokládali.

Někteří hráči navíc během pauzy trochu ztratili fyzičku, kterou právě teď nabírají zpět. Jako drobnou komplikaci přesně tohle viděli na startu letní přípravy deváťáci Daniel Drbal a Jakub Bursa, kteří už ji ale pilují na trénincích pětkrát týdně pod vedením hlavního kouče Aleše Pavlase. „Těžko se hodnotí výkonnost jednotlivých hráčů po takové pauze. Samozřejmě jsou tací, kteří na sobě pracovali, a tací, kteří už méně. Po této stránce tam určité výkonnostní rozdíly budou,“ dodal k tomuto tématu Pavel Zuziak.

Deváťák Teodorik Klepetko na tréninku na koupališti.

Pro Vladimíra Domina je také důležité, že nedošlo k výrazným početním ztrátám. U mladších ročníků jsou registrovány tři případy ze zdravotních důvodů, jinak je docházka stoprocentní. Mezi ročníky došlo k odchodu 3 - 4 hráčů z důvodu dlouhého čekání. „Snažíme se ale vytvářet pohybové aktivity pro nejmenší děti, u kterých věříme, že by se k nám mohly v budoucnu přidat,“ míní Vladimír Domin.

Jak už to tak bývá, na letní přípravě lze najít pozitiva i negativa. Co se disciplín týče, tak deváťák Ondřej Husák byl spokojený, že si mohl zahrát basketbal i další míčové hry, už ale nebyl příliš spokojen s nutností absolvovat běhy na čas. Trochu jiný pohled na tuto věc má Tobias Vait „V pohodě bylo to, že jsme se opět viděli se spoluhráči, naopak těžší bylo si zvyknout, že na mě kouká trenér,“ doplnil se smíchem.

Všichni se ale snaží pilně pracovat, aby mohli na počátku srpna vyjet na led. S možností společně trénovat ale převládá všeobecná pozitivita, a to od všech zúčastněných. „Chceme zužitkovat pozitivní emoce a nasměrovat děti správným směrem. Vždyť je to radost se koukat na masu dětí, které se živelně valí na trénink,“ doplňuje šéftrenér Domin. Ostatně, pohyb a hra ve skupině je naše cesta, je to náš #správnýsměr.