29. 3. 2021 | Vít Trubička

Živě na ČT sport! Zápas o všechno je tady! Stadion bude s Jihlavou válčit o postup

Čtvrtfinálová série mezi Litoměřicemi a Jihlavou se zdramatizovala, co nejvíc to šlo. Proto je na programu sedmý zápas, který rozhodne o postupujícím do semifinále. Domácí Jihlava sice bude vstupovat do utkání s výhodou dvou výher v řadě, šance jsou na obou stranách otevřené. Kdo urve rozhodující bod a oslaví postup? Utkání živě vysílá i ČT sport.

Do série vstoupila lépe Jihlava, která úvodní zápas vyhrála těsně 2:1, pak ale nastala vítězná šňůra kališníků. Ta činila hned tři zápasy, ve kterých Litoměřičtí využívali především přesilovky a s nimi spojené chyby v jihlavské obraně. Díky nim dokázali vyhrát vždy třígólovým rozdílem, nejprve 4:1, pak 6:3 a 5:2.

Dukla se ale bohužel dokázala vrátit následujícími dvěma kláními do hry. Stačily jí k tomu dvě těsné výhry. Páté utkání zvládla otočit ve třetí třetině, pak si pojistit vítězství trefou do prázdné brány. O to dramatičtější byl šestý vzájemný střet. Ještě do 59. minuty byli Litoměřičtí blíže postupu, pak ale Jihlavští ve hře bez gólmana srovnali a v druhém prodloužení přidali vítězný gól a tím srovnali sérii.

Tomáš Svoboda v souboji s Jakubem Illéšem.

Matematika série je jasná. Na výhry jsou na tom oba týmy stejně, na ledě tak rozhodne sedmý zápas. Statistiky ale hovoří trochu jinak. Už počet vstřelených a obdržených gólů v sérii hovoří pro Litoměřice. Kališníci ve čtvrtfinále umístili za záda jihlavských gólmanů dvacet kotoučů, přičemž patnáctkrát inkasovali. Naopak ale Jihlava vede v počtu prvních vstřelených gólů, to se jí povedlo už čtyřikrát.

V počtu využití přesilovek se více daří Litoměřickým. Jak Stadion, tak Dukla měly ve čtvrtfinále dosud 29 přesilových her, přičemž Litoměřičtí je dokázali osmkrát využít, Jihlava pětkrát. Procento litoměřické přesilovkové úspěšnosti tak ve čtvrtfinále činí 27,59 %, zatímco jihlavské jen 17,24 %. I to by mohlo hrát kališníkům do karet.

Hráči Stadionu jsou i o trochu více obětavější v blokování střel. Během šesti zápasů čtvrtfinále jich zblokovali 95, zatímco Jihlava 89. Naproti tomu Dukla více střílí na branku. Na oba litoměřické gólmany vypálila 222krát, kdežto Stadion jen 183krát. Daleko efektivnější jsou ale kališníci, kteří z toho dvacetkrát vstřelili gól, tedy jejich střelecká úspěšnost činí 10,93 %, jihlavská pak o poznání méně, jen 6,76 %.

V čem musí Litoměřičtí zapracovat, to jsou buly. Během série jich bylo vhozeno 425 a ve 226 případech byla úspěšnější Jihlava. Na kališníky pak zbylo 199 kotoučů.

Nejproduktivnější a nejvytěžovanější Holý, daří se ale i dalším

Bodově se ve čtvrtfinále Stadion může spolehnout na větší množství hráčů. Nejproduktivnější ze všech v této sérii je obránce Jan Holý se třemi góly a šesti asistencemi. Spolu s bodovým ziskem z předkola také překonal rekord v počtu bodů získaných obráncem v play-off. Celkově za obě série má na svém kontě šestnáct kanadských bodů.

Za celé play-off si stejný počet bodů vybojoval i Patrik Miškář, a to díky šesti gólům a deseti nahrávkám. Oběma tak patří čelní pozice v celkové tabulce produktivity. V sérii s Jihlavou pak Miškář nasbíral přesně polovinu z nich, tedy tři trefy a pět přihrávek. Opomenout nelze ani Lukáše Válka se dvěma góly a pěti asistencemi ze čtvrtfinále. Jemu patří v tabulce bodování play-off třetí místo díky celkovému součtu pěti gólů a šesti nahrávek. Daří se i mladé formaci Lukáš Stehlík, Jakub Konečný a Tomáš Urban. Společně v sérii s Duklou mají tito tři hráči na svědomí pět gólů a šest nahrávek.

34
střel zblokoval během celého play-off Patrik Marcel, čímž za Litoměřické patří do čela tabulky.

I to hovoří do karet litoměřickým hokejistům, protože nejproduktivnější hráč Dukly, Tomáš Čachotský, má na svém kontě jednu gólovou trefu a pět nahrávek, čtveřice dalších se drží se čtyřmi kanadskými body. Jihlavě také v prvních zápasech nezachytal gólman. Úspěšnost Maxe Žukova z prvních třech klání činí jen 83,58 %. To se ale změnilo po jednom utkání, které odchytal Jan Brož. V dalších dvou zápasech si totiž připsal úspěšnost o poznání vyšší, ta činí 94,74 % a právě jeho výkon může být jihlavskou zbraní.

Litoměřičtí vedou na vyšší tresty, desetiminutový trest dostala hned trojice hráčů. A to Patrik Marcel, který nasbíral 24 trestných minut, Jiří Háva se čtrnácti minutami a Martin Procházka s dvanácti. Na straně soupeře si akorát Tomáš Jiránek odseděl dva desetiminutové tresty a Daniel Kolář jeden. I tak Jihlava na trestné minuty nepatrně vede. Na trestné lavici její hráči strávili 104 minut, kdežto Litoměřičtí 98.

Nejvytěžovanějším hráčem Stadionu je bezpochyby Jan Holý, který měl ve čtyřech zápasech nejvyšší ice-time ze všech, postupně 26:56, 25:13, 22:04 a 24:46. Pouze ve třetím klání strávil o něco málo více na ledě Jiří Jebavý s časem 20:40 a v posledním ho výrazněji překonal Patrik Miškář s časem 36:14. Na soupeřově straně pak činí průměrný ice-time nejvytěžovanějšího Filipa Dundáčka 21:59.

Řečí čísel je na tom o něco lépe litoměřický Stadion. Na ledě to ale nemusí nic znamenat. I tak ovšem společně věříme, že se povede z pohledu Litoměřic dotáhnout utkání do vítězného konce a vybojovat tak vytoužené semifinále. Úvodní buly v jihlavské CZ Loko Aréně padne v 17:00. Kališníci se také poprvé představí před televizními kamerami, zápas bude vysílán na ČT sport. Tradičně bude také k vidění na Hokejka TV nebo textově na Onlajny.com. Majitelé permanentních vstupenek mohou utkání na Hokejka TV sledovat zdarma. Jak získat přístupový kód k bezplatnému sledování? Stačí se podívat ZDE.