20. 3. 2021 | Vít Trubička

Navrátilec Toman o první výhře nad Jihlavou: Rozhodly využité přesilovky

Vítězně zvládnuté druhé čtvrtfinálové klání zhodnotil staronový hráč v kališnické sestavě Matěj Toman, který se hned v prvním zápase po návratu blýskl jednou asistencí na poslední gól Stadionu. „Je to pro mě první dospělé play-off, tedy i velká zkušenost. Utkání jsem si dost užil,“ popsal své dojmy bezprostředně po konci zápasu.

Po delší době jsi opět nastoupil za Stadion. Jak sis zápas užil?

Užil jsem si ho hodně, protože jsme vyhráli. Je to pro mě první play-off za chlapy, takže to byla velká zkušenost. Doufám, že jsem klukům pomohl.

Bylo náročné se dostat opět do zápasového tempa po dvou týdnech od konce sezony Motoru?

Samozřejmě. Nebyl jsem delší dobu na ledě, nato přišel rovnou zápas play-off. Nebylo to jednoduché, ale nechci se na nic vymlouvat. Jen doufám, že to bude lepší a lepší, protože první a druhá třetina nebyla nic moc.

Svůj výkon jsi ještě vyšperkoval asistencí na poslední gól. Bylo to něco, co tě potěšilo?

Mě spíš potěšilo, že jsme vyhráli. Ten poslední gól de facto nic neměnil, už předtím bylo víceméně rozhodnuto. Každý individuální bod potěší, ale důležitá je výhra.

28
střel mířilo jak na Adama Berana, tak i na Maxima Žukova.

V počtu střel na branku bylo utkání vyrovnané, místy byly k vidění i celkem aktivní pasáže. Co z vašeho pohledu platilo na soupeře?

Rozhodně naše přesilovky. Tři z našich čtyř gólů padly v početní výhodě. Jihlava se nechala zbytečně vylučovat, toho jsme využili.

Změnil se váš přístup v přesilovkách oproti prvnímu utkání čtvrtfinále, kdy jste naopak nevyužili ani jednu?

Já osobně nebyl v dění předchozího zápasu, ale myslím, že kluci nic nezměnili. Spíš jsme pokračovali v tom, co týmu vycházelo dříve. Měli totiž výbornou sérii, stačilo tak jen vydržet, pak z toho padaly góly.

Pomohlo vám třeba i několik změn v sestavě, mimo jiné i tvoje zařazení do týmu?

Asi určitě. První třetina totiž z naší strany nebyla ideální, navíc se ještě zranil Matěj Beran, který schytal ránu pukem pod oko. Pomohlo nám tedy, že jsme během zápasu prostřídali, ale už jsme byli v laufu a vyhráli jsme.

Právě jedno zranění přišlo i na jihlavské straně, k tomu i řada vyhrocených situací. Je to něco, co vás motivovalo k lepšímu výkonu?

Jednoznačně. Je to play-off a takové souboje k tomu patří. Musíme toho ale využít v náš prospěch a nenechat se zbytečně vylučovat. Je potřeba, abychom hráli chytře a nakoplo nás to správným směrem.

Série se za stavu 1:1 vrací do Litoměřic. Jak velkým povzbuzením bude možnost hrát na domácím ledě?

Povzbuzení to bude určitě velké, protože doma se neprohrává. My tu sérii musíme zvládnout, nejlépe oba zápasy, a jet zpět sem do Jihlavy to vyhrát. Bohužel je to bez fanoušků, ale taková je situace a nedá se s tím nic dělat.

V čem herně navázat na tohle utkání?

Musíme hrát rychle, otáčet puky a neztrácet je na modrých čarách a nenechávat se zbytečně vylučovat, protože to rozhodlo.

Autorka titulní fotografie: Markéta Křížová (hcdukla.cz)